Андрій Хрутьба про те, як зробити новорічні свята екологічними
Андрій Хрутьба, начальник відділу екоосвіти в Національному природному парку "Голосіївський", еко-активіст, громадський діяч розповів Громадському Простору про те, як зробити свята, що наближаються, ...
Додано:
Любов Єремічева
Андрій Хрутьба, начальник відділу екоосвіти в Національному природному парку “Голосіївський”, еко-активіст, громадський діяч розповів Громадському Простору про те, як зробити свята, що наближаються, більш екологічними, та як не стати заручниками гонитви за подарунками та речами, потураючи цінностям суспільства споживання.
“Питання в тому, щоб наше святкування не було таким культом масового споживання, надмірного виснаження всього, будь-чого, конкурсом, хто більше купить найдорожчих подарунків, хто більше з’їсть їжі, а щоб це було дійсно святкування, яке йде від серця і яке не просто не зашкодить іншим, а й навіть матиме позитивний ефект.
Є купа звичок, які можна просто в собі виховувати, але насправді, ключове – це задумуватися, які будуть наслідки від моїх вчинків, чи можу я зробити так, щоб вони були позитивними?.. А не так, що ми поставили ялинку, потім викинули – не знаємо, куди подіти, чи навіть поставили штучну, а потім задумалися: пластик це добре чи погано, скільки років він буде лежати… заохочуємо: давайте, заробляйте гроші з ялинок – легальні чи нелегальні. Насправді, є купа браконьєрства, тому що відслідкувати ялинку, чи є там клеймо чи його немає, дуже складно, навіть фахівцям. Тому що є купа дірок та прогалин у законодавстві, як це можна легко обійти. І лісники це легко можуть обходити, і браконьєри, і ті, хто рубає ялинки – теж саме. Хочу сказати, що є певний, складений екологами та активістами, рейтинг того, що більше екологічно, що менше, що краще для довкілля, що гірше“.
“Не варто йти на гачку у надмірного споживання, тому що воно не матиме ніякого позитивного ефекту у майбутньому для нас. І воно, по факту, робить довкілля і природу гіршими, а гірше довкілля – це коли погано абсолютно для всіх людей, не залежно від того, де ми і як ми знаходимося, що ми любимо, які у нас смаки чи вподобання“.
Більше у відео: