Короткостроковий експерт
ЗАВЕРШЕНО
Проект міжнародної технічної допомоги Програма USAID з аграрного і сільського розвитку АГРО) шукає Короткострокового Експерта з дослідження ланцюгу доданої вартості «Кондитерські вироби та крафтова продукція»
Метою Програми є прискорення економічного розвитку сільських громад України, що потребують найбільшої підтримки, шляхом покращення управління в сільськогосподарському секторі, що сприятиме розвитку більш продуктивних, сучасних та прибуткових мікро-, малих та середніх сільськогосподарських підприємств (ММСП), які успішно інтегруватимуться в конкурентні українські та міжнародні ринки.
Метою роботи Експерта є проведення дослідження та економічного аналізу ланцюгу доданої вартості (ЛДВ) «Кондитерські вироби і крафтова продукція» для визначення можливих інтервенцій за підтримки програми «АГРО», спрямованих на збільшення обсягів виробництва та продажів, розширення асортименту готової продукції, насамперед, локального виробництва, збільшення кількості ММСП-постачальників, що отримали доступ до переробників сировини/інгредієнтів, збільшення кількісті робочих місць, в тому числі для осіб з недостатньо представлених груп населення.
Вимоги до кандидатів:
- Глибоке знання харчової промисловості, сектору кондитерської і крафтової продукції, зокрема особливостей економічної та регуляторної складових, фіскальної політики.
- Досвід з проведення комплексних досліджень та економічного аналізу харчової промисловості та сектору кондитерського і крафтового виробництва зокрема.
- Чудові аналітичні та маркетингові навички.
- Не менше 10 років досвіду роботи в сфері харчової промисловості та не менше 5 років досвіду проведення економічних досліджень.
- Гарні комунікаційні навички.
План співпраці:
- Проведення дослідження ЛДВ «Кондитерські вироби і крафтова продукція», що включатиме оцінку кількості офіційно зареєстрованих ММСП виробників галузі, а також оціночну кількість ММСП, що працюють «у тіні», передумови та необхідні рішення щодо детінізації та розширення такого бізнесу. Насамперед необхідно проаналізувати дані по групах виробників наступної продукції:
- Цукрові кондитерські вироби (зефір, пастила, халва та ін.), карамель;
- Хліб та кондитерські вироби з борошна (випічка, торти, тістечка, бісквіти, печиво), піца;
- Джеми (варення, повидло, мармелад, конфітюр), фруктове желе, пюре;
- Морозиво (заморожені сирки, фруктовий сорбет, йогурти);
- Мюслі / гранола з сухофруктами;
- Сушені/морожені плодоовочеві напівфабрикати;
- Напої (фруктові та овочеві соки, квас, сидр);
- Інша продукція та інгредієнти для кондитерського виробництва (цукати, солодощі/снеки без цукру (натуральні фруктові цукерки, фруктові чипси, спеції, фруктово-ягідні чаї).
- Проведення економічного аналізу ЛДВ «Кондитерські вироби і крафтова продукція», в тому числі, впливу фіскальної та регуляторної політики на ефективність виробництва кондитерської і крафтової продукції в розрізі груп виробників, які працюють за різними системами оподаткування.
- Аналіз основних проблем виробників в галузі кондитерського і крафтового виробництва, у першу чергу, для ММСП, передумов та необхідних рішень щодо детінізації та розширення такого бізнесу.
- Розробка та аналіз можливих варіантів співпраці між виробниками кондитерської та крафтової продукції й ММСП-постачальниками сировини/інгредієнтів з інших цільових ЛДВ програми «АГРО», насамперед з урахуванням регіональних особливостей.
- Розробка пропозицій щодо можливих форматів об’єднання ММСП виробників (клуб, школа), насамперед на регіональних та місцевих рівнях.
- Створення реєстру ММСП виробників кондитерської і крафтової продукції в Одеській, Миколаївський, Херсонській та Запорізькій областях.
- Розробка пропозицій по формуванню можливих програм підтримки ЛДВ в секторі кондитерського і крафтового виробництва.
- Підготовка та проведення круглого столу для презентації результатів дослідження.
- Підготовка заключного звіту.
Терміни виконання:
Завдання повинне бути виконаним протягом 25 робочих днів у період з 01.12.2020 до 31.01.2021.
Надсилати резюме та супровідний лист на електронну адресу [email protected] не пізніше 31 жовтня 2020 р. з поміткою «Короткостроковий Експерт з дослідження ланцюгу доданої вартості «Кондитерські вироби та крафтова продукція» та Вашим прізвищем у темі листа.
Повний опис кретеріїв та плану роботи дивіться за посиланням