Максим Данильченко
ГО Східноукраїнський центр розвитку місцевої демократії в березні консультував жінку із Краматорська (Донецька область), яка з родичами в кафе святкувала день народження онука. Пані Світлана мала алергію на морепродукти, про це вона інформувала працівника кафе, коли формувала замовлення блюд, але це не вберегло її від харчового алергічного отруєння. До Світлани у кафе було викликано «швидку», свято було зіпсовано. Річ в тому, що в одну страву було покладено морську рибу замість заявленого в меню річкового судака. Як отримати компенсацію в закладі громадського харчування? З таким питанням переселенка звернулася до нашої юридичної приймальні у м. Тернопіль.
Завдяки допомозі юриста була складена претензія до закладу харчування та підготовлена скарга до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (далі – Держпродспоживслужба). Після ознайомлення з претензією адміністрація даного закладу харчування попросила не звертатися до суду та до Держпродспоживслужби. Вони не повернули гроші постраждалій переселенці, але було домовлено, що Світлана разом з родиною буде деякий час харчуватися в цьому закладі безкоштовно.
Посилаючись на статті 4 та 7 закону «Про захист прав споживачів». У них зазначено, що послуги повинні надавати відповідно до договору (чек на оплату), а також, що послуги повинні бути безпечними.
Було порушено:
Відповідно до ст. 627 Цивільного кодексу України у договорах за участю фізичної особи – споживача враховують вимоги законодавства про захист прав споживачів. Права споживачів і механізм їх захисту передбачено в Законі України “Про захист прав споживачів”, згідно з яким споживачі під час придбання продукції, яка реалізується на території України, для задоволення своїх особистих потреб мають право на необхідну, доступну, достовірну й своєчасну інформацію про продукцію, її кількість, якість, асортимент, а також про її виробника (продавця).
Згідно з Законом України “Про основні принципи та вимоги до безпеки та якості харчових продуктів” (ст. 1, термін 44) небезпечний харчовий продукт – харчовий продукт, що є шкідливим для здоров’я та/або непридатним для споживання. В цій статті також зазначено, що під час встановлення небезпечності харчового продукту враховуються особлива чутливість організму окремої категорії споживачів, якщо харчовий продукт призначений для цієї категорії споживачів.
Тобто, якщо в їжі було виявлені інгредієнти, які в меню не вказані як компоненти цієї страви це є порушенням вищевказаного закону.
У Міністерстві юстиції відповіли, як отримати компенсацію при отруєнні в закладі громадського харчування.
Зазначено, що керівництво закладу громадського харчування повинно компенсувати повну вартість медикаментів, яка була витрачена на лікування, якщо ви доведете, що отруїлися саме в ресторані, а не вдома. У такому випадку варто вимагати і відшкодування моральної шкоди, яка була завдана вам.
Як довести факт отруєння у ресторані?
Факт отруєння доводити буде простіше, якщо у вас залишився чек, який підтвердить перебування в ресторані, що є безпосереднім договором з іншою стороною. Але якщо ви залишили чек у закладі, втратили або викинули його – переживати не варто. У такому разі слід заручитися підтримкою свідків вашого відвідування ресторану і замовлення конкретних страв.
Далі потрібно отримати медичну документацію, яка підтвердить факт харчового отруєння.
Куди подавати заяву та докази?
Перш ніж звертатися до суду, спробуйте врегулювати питання з адміністрацією закладу в досудовому порядку. Напишіть заяву на ім’я керівництва ресторану з дотримання загальних правил, встановлених діловодством, викладіть у заяві ті обставини, які сталися з вами у закладі, обов’язково додайте докази, що підтверджують ваші слова (медичну довідку із закладу охорони здоров’я про отруєння).
Часто власники ресторанів турбуються про свою репутацію, а значить, самі зацікавлені в якнайшвидшому вирішенні конфлікту.
Що робити, якщо власник ресторану відмовляється нести відповідальність?
Якщо ж домовитися “мирним шляхом” не вдалося – необхідно звернутися до територіального органу Держпродспоживслужби. У випадку ж, якщо заклад харчування відмовляється компенсувати вам витрати у зв’язку з отруєнням та не визнає своєї вини, ви маєте право звернутися за захистом ваших прав та інтересів до суду.
Отримати безкоштовну допомогу можна онлайн та телефоном, а також звернувшись до нас з особистим візитом.
Графік роботи нашого пункту:
- Години прийому: 10:00 – 14:00
- Дні прийому: понеділок – п’ятниця
- Телефон: 066 30 22 771
Особисту консультацію можна отримати за адресою: м. Тернопіль, вул. Тарнавського 7А (понеділок), вул. Текстильна 28, оф. 1 (вівторок-п’ятниця).
Також в рамках діяльності Ukrainian Coalition for Legal Aid Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги працює єдина інформаційна “гаряча лінія” з питань, пов’язаних з правовими проблемами внутрішньо переміщених осіб та документуванням воєнних злочинів. Спеціалісти “гарячої лінії” доступні для консультацій кожного робочого дня з 10:00 до 17:00 за телефоном: 0 800 30 15 16*
*дзвінки в межах України безкоштовні зі стаціонарних телефонів та мобільних будь-яких оператор.