На Франківщині відбувся онлайн-фестиваль бойківської культури

Щоб пам’ятати своє минуле і передати його нащадкам, відділ культури Вигодської ОТГ, що на Франківщині, разом із “Молодою Просвітою Прикарпаття” організували онлайн-фестиваль “Єднання поколінь. ...

Додано:
MolodaProsvita_IF

DSC_7584
На Франківщині відбувся онлайн-фестиваль бойківської культури

Щоб пам’ятати своє минуле і передати його нащадкам, відділ культури Вигодської ОТГ, що на Франківщині, разом із “Молодою Просвітою Прикарпаття” організували онлайн-фестиваль “Єднання поколінь. Бойки”. Для святкувань обрали дві локації: 200-літню хату і громадський простір “Вулик”. Старші вигодяни розпочали дійство щирою розмовою з молодшим поколінням про традиції предків, згадали бойківські пісні і танці. Також діти та дорослі повертали з забуття давні місцеві промисли, вчились робити іграшки зі сіна.

DSC_7478

“У давнину люди плели кошики зі соломи, кори, лози. Ми хочемо все це показати нашій молоді і відновити бойківські традиції, – розповів власник місцевої мануфактури Володимир Штогрин. – Для майстер-класу взяли природний матеріал – сіно. Є різні техніки сіноплетіння: за допомогою нитки, кругове. Так можна створювати корзинки, іграшки і ще багато чого цікавого. Все залежить від фантазії людини. Також не варто забувати, що заняття має ще й арт-терапевтичний ефект”.

DSC_7429

Молоді вигодяни підтримали ініціятиву старших бойків та допомогли організувати онлайн-фестиваль. Членкиня громадського простору “Вулик” Софія Футерко зазначила, що у Вигоді прагнуть об’єднати різні покоління задля відновлення своєї історії: “Бойки – закриті люди, тому ми мало знаємо про наш край. Громадський простір Вигоди має стати тим місцем, де спільно будемо збирати кожну зернину бойківських традицій і дамо їм нове життя”.

DSC_7443

Завершився фестиваль смачними частуваннями у 200-літній бойківській хаті, що у селі Новошин. Тут місцеві ґаздині вчили молодих бойків готувати “хамулянку”, лободу тушковану,  бульбяні пироги і традиційні грибні бойківські страви. Все це робили на старій печі. Між частуваннями жінки розповідали історії свого роду.

DSC_7798

“Спосіб життя наших предків був надзвичайно правильним. Як з’ясувалось, їли вони здебільшого рослинну їжу і п’ять разів на рік дотримувалися суворого посту: не їли м’ясного, жирного, молочного. Риби у нас майже не було. Готували фасолю, біб, горох, капусту. Основною стравою була картопля. Хліб на бойківщині пекли тільки житній, бо пшениця у нас замерзала”, – розповіла очільниця кластеру сільського туризму “Бойківський колорит” Оксана Клебан.

DSC_7832

Співорганізаторка, голова ГО “Молода Просвіта Прикарпаття” Євгенія Бардяк розповіла, що через карантинні обмеження обставини, навпаки, дозволили розширити аудиторію шанувальників бойківської культури. Завдяки трансляції та відеозйомкам більше людей познайомилося з елементами своєї культури, традицій, історії.

“Для нас було важливо продемонструвати бойківську культуру не тільки для вигодян, а й для всіх, хто народився у Долинському, Рожнятівському та Калуському районах. Адже саме тут є нащадки бойків”, – підсумувала Євгенія Бардяк.

DSC_7580

Захід реалізували громадська організація “Молода Просвіта Прикарпаття” та відділ культури Вигодської ОТГ за сприяння Департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської ОДА у рамках програми “Молодь Прикарпаття”.

DSC_7584

Автор фото – Тарас Волошин


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

«Сексуальність: асексуальність, моногамія, поліаморія»: новий випуск просвітницького подкасту від «Феміністичної майстерні»

Медіаграмотність — це свобода: в Україні запустили комунікаційну кампанію з протидії дезінформації

Свобода слова і відповідальність: чи потрібні правила соцмережам?

Родичі бранців Кремля розповіли експертам Crimea Global про злочини РФ проти цивільних українців

«Як трагедія Голодомору резонує в сучасній війні»: науковці обговорили історію, пам’ять та виклики сьогодення

В Україні триває Європейський тиждень тестування на ВІЛ та вірусні гепатити: як потурбуватися про своє здоров’я