Продовольча безпека в умовах війни: чого чекати територіальним громадам?
У «U-LEAD з Європою» спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства організували інформаційну сесію для представників територіальних громад з усієї України. Обговорювалися важливі питання ...
Додано:
Сергій Волохатий
У «U-LEAD з Європою» спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства організували інформаційну сесію для представників територіальних громад з усієї України. Обговорювалися важливі питання – стан продовольчої безпеки в громадах та можливі шляхи для її підвищення.
Українські територіальні громади з початком повномасштабного вторгнення чи не вперше в своїй історії зіштовхнулися з щодо забезпечення продовольством. У «U-LEAD з Європою» розуміють потреби громад та створюють для них нові можливості задля посилення продовольчої безпеки.
Для фахівців територіальних громад з усієї України організували інформаційну сесію, яка проходила на базі регіонального офісу U-LEAD у Волинській області. На заході були присутні представники Міністерства аграрної політики та продовольства, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, експерти програм міжнародної підтримки у гуманітарній сфері.
Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький відзначив, що в теперішніх умовах надзвичайно важливу роль відіграє якісна комунікація та взаємодія територіальних громад з органами державної влади. За його словами, подібні заходи дозволяють обговорити з представниками громад ключові питання, які їх турбують, зокрема щодо продовольчої безпеки.
«Наше спільне завдання створити майданчик для якісної та конструктивної комунікації між територіальними громадами, органами державної влади та міжнародними організаціями. У «U-LEAD з Європою» напрацювали алгоритм дій для надання підтримки територіальним громадам у сфері продовольчої безпеки. Ми вже допомогли створити комунальні пасовища та теплицю, запустили роботу аграрної служби, проводимо навчання для представників громад, які опікуються питаннями продовольчої безпеки. Розуміємо всі нові виклики, тому намагаємося допомагати громадам їх оперативно долати», – наголосив керівник регіонального офісу U-LEAD у Волинській області Анатолій Пархом’юк.
Державна підтримка сільськогосподарських виробників та продовольче забезпечення громад в контексті реформи децентралізації
Тарас Висоцький розповів, що для посилення продовольчої безпеки діють програми підтримки від держави та міжнародних партнерів. Аграрії та сільськогосподарські виробники можуть скористатися грантами для встановлення теплиці, створення підприємства з переробки, закладення саду тощо.
«У багатьох територіальних громадах створені комунальні підприємства, які працюють у сільськогосподарській сфері. На жаль, ці суб’єкти не можуть скористатися усіма перевагами державної підтримки та не включені в перелік грантоотримувачів. Враховуючи всі виклики війни, ми готуємо певні зміни, щоб розширити спектр надання грантів та доступного кредитування», – підкреслив Тарас Висоцький.
Посадовець наголосив, що комунальні підприємства в громадах активно працюють над підвищенням продовольчої безпеки, але часто їм не вистачає ресурсів для повноцінної роботи та розвитку. Тарас Висоцький переконаний, що цю ситуація виправить можливість таких комунальних підприємств приймати участь в конкурсах на отримання грантів від держави.
«Органи місцевого самоврядування повинні підготувати відповідні звернення та надіслати їх профільним міністерствам, щоб активізувати цей процес. Ми готові розглядати такі пропозиції, бо вбачаємо в цьому чимало переваг для розвитку комунальних підприємств, які працюють в громадах та розвивають сільськогосподарський сектор», – зауважив Тарас Висоцький.
Як розповів начальник Управління з питань розвитку місцевого самоврядування Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Шаршов, територіальні громади отримали значні повноваження у сфері управління земельними ресурсами, розпочали створення комунальних підприємств, як займаються сільським господарством. Загалом в Україні діє 300 таких підприємств, які працюють над посиленням продовольчої безпеки та збільшенням продовольчого резерву.
«Ми підтримуємо ініціативу щодо включення комунальних підприємств в перелік суб’єктів, які можуть отримувати державну допомогу у сфері розвитку сільського господарства. Необхідно урівняти права різних суб’єктів та спрямувати додаткові ресурси для їхнього розвитку. У такий спосіб нам вдасться збільшити кількість спроможних громад та дати їм додаткові інструменти для розвитку», – поділився Сергій Шаршов.
Фахівець додав, що територіальні громади вже показали свою готовність працювати над збільшенням продовольчих резервів та продемонстрували вміння швидко адаптуватися до нових викликів.
«Територіальні громади забезпечені сировиною, але не завжди продуктами з неї. Цю ситуацію можна вирішувати шляхом підтримки місцевого бізнесу, надаючи йому податкові пільги, сприяючи в пошуку приміщень чи надання в оренду земельних ділянок. Це стосується як діючого бізнесу, так і релокованого», – підкреслив посадовець.
Під час заходу піднімалося питання підтримки аграріїв та сільськогосподарських виробників на деокупованих територіях. Заступник міністра повідомив, що держава надає усю необхідну підтримку фермерам з цих територій, яка включає збільшення фінансування та сприяння в реалізації продукції.
Як донорські організації допомагають Україні долати гуманітарні виклики?
В умовах війни важливою є підтримка міжнародних партнерів, які допомагають долати виклики різного спрямування. З моменту повномасштабного вторгнення в Україні свою роботи розпочали місії багатьох міжнародних організацій, які покликані вирішувати гуманітарні кризи.
Радник з питань політики та програм Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Михайло Малков презентував основні напрямки її діяльності в Україні.
ФАО в Україні займається відновленням продовольчої безпеки та забезпеченням продовольчої незалежності сільських домогосподарств уздовж лінії фронту або інших районах.
Михайло Малков розповів, що чимало уваги ФАО приділяє відновленню критично важливих продовольчих ланцюжків доданої вартості через надання дизельних та газових генераторів, насіння зернових, облаштування тимчасових та довгострокових модульних
Продовольча та сільськогосподарська організація ООН співпрацює із спеціалізованими організаціями для сприяння знешкодженню вибухонебезпечних предметів на сільськогосподарських угіддях та проведення оцінки збитків та втрат.
Експерти розповіли, що організація надала допомогу для близько 120 тис. домогосподарств у південних та східних областях України. Допомога надавалася у вигляді насіння, кормів для тварин та будівельних матеріалів для ремонту господарських приміщень.
ФАО у кожній області мають партнерів, які допомагають їм реалізовувати гуманітарні ініціативи та надавати підтримку вразливим верствам населення. Зазвичай такими партнерськими організаціями є Дорадчі служби, які функціонують у всіх регіонах України.
В Україні минулого року свою діяльність розгорнула Всесвітня продовольча програма (ВПП ООН) – гуманітарна організація ООН, яка надає продовольчу допомогу у вигляді грошових коштів, ваучерів або продуктів харчування вразливим та переміщеним українським сім’ям.
Представниця програми Александра Кражінська зазначила, що ВПП ООН не працювала в Україні до війни, але розпочали свою роботу задля вирішення гуманітарних проблем, спричинених бойовими діями. Допомога надається на основі критеріїв адресності, встановлених у співпраці із Міністерством соціальної політики України.
Александра Кражінська розповіла, що на даний момент ВПП ООН надає допомогу на всіх територіях, які контролюються Урядом України. Допомога може надаватися у вигляді продовольчих пайків або грошових коштів і ваучерів, в залежності від місцевості.
«Близько 3 млн. людей отримали допомогу від нашої організації взимку. Загалом було роздано 7 млн. тон продовольства та 2 млрд. продовольчих наборів для людей, які цього потребували», – повідомила Александра Кражінська.
ВПП ООН у своїй діяльності робить акцент на зміцненні української продовольчої системи шляхом надання підтримки населенню та місцевим виробникам. Так, програма підтримала роботу 60-ти пекарень вздовж лінії фронту, які отримали все необхідне для забезпечення хлібом та іншими мучними виробами населення у прифронтових зонах. Всесвітня продовольча програма розширюватиме перелік свої послуг та напрямки підтримки.