У містах на Сході України про проблеми говорять інструментами театру

Куди піти підліткам після 18.00 у м. Попасна?  Як у Бахмуті відбувається декомунізація? Як у Лисичанську з подвійними стандартами? Та що таке «любов», на думку жителів Сєвєродонецька? Саме з цими ...

Додано:
Надія

Сєвєродонецьк - 2
У містах на Сході України про проблеми говорять інструментами театру

Куди піти підліткам після 18.00 у м. Попасна?  Як у Бахмуті відбувається декомунізація? Як у Лисичанську з подвійними стандартами? Та що таке «любов», на думку жителів Сєвєродонецька? Саме з цими темами взялися працювати громадські активісти чотирьох міст на Сході України. І вже третій місяць поспіль вони, спільно з професійними театральними діячами готують документальні вистави, які стануть першим кроком у роботі нових сучасних театральних майданчиків у Бахмуті, Попасній, Сєвєродонецьку та Лисичанську.

Попасна - 3

Репетиція – Попасна

Лисичанськ - 2

Лекція від Люби Ільницької у Лисичанську

На початку липня у Полтаві стартував проект «Сучасні театральні майданчики – осередки громадянської активності» (далі – проект). Його виконують Полтавська філія Суспільної служби України та Театр Сучасного Діалогу за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» в рамках програмної ініціативи Громадські ініціативи нової України. Метою проекту є навчання мешканців східних регіонів використовувати сучасний театр як осередок громадської активності та мистецький інструмент побудови діалогу у суспільстві для вирішення актуальних проблем своїх громад.

 Учасниками стали члени та членкині ГО «Міст 3.10» з Лисичанська, хлопці та дівчата з ГО «Простір ідей Майстерня» (Бахмут), учні та вчителі Загальноосвітньої школи №1 м. Попасна та представниці БФ «Карітас Сєвєродонецьк» . Кілька днів поспіль всі вони вивчали принципи роботи документального театру, знайомилися із сучасною драматургією та досвідом роботи вже існуючих театральних, мистецьких організацій. Їх навчали професійні режисери та драматурги, які нині є кураторами роботи локальних груп у містах-учасниках.

Обрані теми вистав – це актуальні проблеми в громаді кожного з міст-учасників. І саме документальний матеріал: інтерв’ю, рефлексії, статистика, реальні факти – стануть основою для створення чотирьох різних, але вражаючих вистав у чотирьох містах на Сході України.\

Бахмут - 1

У Бахмуті учасники та учасниці працюють разом з драматургинею, засновницею ГО «Запорізька нова драма» Анастасією Косодій та режисером Джеком Кловером. Вони обрали тему декомунізації. Настя ділиться: «Домовились робити виставу про перейменування вулиць. Придумали купу крутих персонажей (Артемівка – дівчина, яка живе в Артьомовскє)… Далі не пишу, тримаю інтригу»Бахмут - 2

Команда Попасної працює над темою «Куди піти підліткам після 18.00 у м.Попасна». І допомагають їм у створенні вистави засновники PostPlay театру (м. Київ): драматург Ден Гуменний та режисер, перформер Антон Романов. До слова у хлопців та дівчат з Попаснянської ЗОШ №1 вже є театральний досвід – вони брали участь у проекті «Class Act: Схід-Захід».

Попасна - 2

Представниці БФ «Карітас Сєвєродонецьк» говоритимуть із громадою свого міста засобами документального театру про поняття «любов». Кураторами в Сєвєродонецьку є режисер, керівник Bilyts Art Сentre (м. Київ), актор Ігор Білиць та драматургиня, керівниця Театру Сучасного Діалогу (м. Полтава) Ірина Гарець.

Учасники з Лисичанська спільно з режисером Театру Переселенця (м. Київ) Аліком Сардаряном та драматургинею Іриною Гарець розглядають тему подвійних стандартів. За серпень команда ГО «Міст 3.10» майже два десятка інтерв’ю.

\Лисичанськ - 1

Прем’єри всіх чотирьох вистав заплановані на кінець жовтня 2017 року: 27.10 – Сєвєродонецьк, 28.10 – Лисичанськ, 29.10 – Попасна, 30.10 – Бахмут. До того часу учасники спочатку навчаються, відпрацьовують майстерність написання проектних заявок, розвивають навички театрального менеджменту, збирають документальний матеріал, а далі куратори разом з командами розробляють драматургію та режисерську концепцію вистав, і, звісно, готуються до прем’єр.

 


Тематика публікації:               

Останні публікації цього розділу:

Завершилася навчальна програма «Кроки для спеціалістів. Комунікація ОМС»

Просторово про ініціативи, які творять українське майбуття сьогодні

Виклики у процесі відновлення обговорили в Первомайській громаді

«Архів війни»: записи подій з 21 Docudays UA доступні на DOCUSPACE

“Я поруч. Я тут!” Новий соціальний ролик проти замовчування насильства серед підлітків від Клубу Добродіїв

20 громад-учасниць проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» підготували "бюджети" для громадян