“Війна та мир”: триває виставка авторської кераміки

“Війна та мир” - під такою назвою із 10 до 22 жовтня у Київській фортеці триває виставка авторської кераміки в рамках проекту "Волонтери волонтерам".  За словами ініціаторів події, роботи з кераміки ...

обкладинка

Громадський Простір

“Війна та мир” – під такою назвою із 10 до 22 жовтня у Київській фортеці триває виставка авторської кераміки в рамках проекту “Волонтери волонтерам”.  За словами ініціаторів події, роботи з кераміки є щоденником переживань учасників майстерні подій, що відбуваються на сході України останні роки.

Проект “Волонтери – волонтерам” виник у жовтні 2014 на базі творчої майстерні “OK!”. Організатори виставки пояснюють, що до створення проекту змотивувало бажання підтримати волонтерів, які день і ніч допомагають в рамках різноманітних громадських ініціатив в Україні, і створити для них невеличкі подарунки – прикраси з глини та емалі, які несуть тепло людських рук.

Учасниками майстерні OK! є Слава Шадрін, Поліна Шадріна, Аліса Слюсар, Євген Слюсар, Яна Салахова, Сергій Токарчук, які працюють під керівництвом Віри Шевченко.

Ознайомитися з усіма керамічними витворами майстерні – можна за посиланням

ОК

група ОК!

???????????????????????????????

У різних форматах група OK! існує з 2006 року, – розповідають організатори, – Захоплення керамікою почалося з психології, а саме, з арт-терапії в майстерні у Віри Шевченко. Творчий процес роботи з глиною став результатом тривалої та глибокої роботи групи та кожного її учасника/ці зокрема. Частиною цього процесу було малювання, вивчення композиції, не лише як способу побудови образу, з точки зору стилю, але і як особливості мислення. Паралельно з творчим процесом вивчення нових методик малювання, властивостей глазурі та кераміки, Віра Шевченко проводить бесіди стосовно особистісних проблем кожного учасника групи.

Наш Проект “Волонтери — волонтерам” розпочався у жовтні 2014 року зі знайомства з кримсько-татарським художником-керамістом Рустемом Скибіним. Вивчаючи його підхід до кераміки, ми шукали свій шлях.

Спочатку це була робота з глиною, її теплом та пластикою. Потім милування кольоровою гамою емалі та занурення в українську архетипічну символіку. На цьому етапі ми зробили та подарували понад 700 підвісок, в кожній з яких подяка та підтримка для наших колег — волонтерів. Далі була робота з пейзажами та фігурами, де ми відобразили наші почуття та переживання подій, в яких перебуває Україна вже понад три роки. Серед тих, хто отримали такі картини у подарунок – Папа Римський, Блаженійший Святослав, Владика Богдан (Манішин).  

Ми вражені тими проявам подяки та радості, і навіть сльозам на очах, з якими наші колеги – волонтери –  лікарі, психологи –  приймають ці подарунки“.

???????????????????????????????

Віра ШевченкоЯкщо говорити про початок – то хотілося просто підтримати тих, кого пізнали по роботі у волонтерстві. Цих людей можна було легко пізнати по дуже втомленим обличчям і якійсь особливо спокійній стійкості, громадянській гідності, яку дуже ціную в людях,

- коментує Громадському Простору ініціаторка проекту Віра Шевченко, – 

Потім – це служило, як підтримка тих, хто ще не отримував медалей і грамот, а наші “штучки” з архетипними українськими символами сприймали як дружнє визнання і вдячність. Зараз ми на нашій виставці розповідаємо і своїм, і іншим про ті почуття, з якими живемо і продовжуємо свою волонтерську допомогу. Ця виставка – початок проекту для подальшої допомоги нашим воїнам, які служать зараз в армії.

Ми мріємо також показати виставку в інших країнах – розповідаючи про те, як ми живемо. Війна в Україні стає Європі нецікавою … але те, про що говорять наші картинки – відбувається зараз”. 

???????????????????????????????

Ми мріємо влаштувати аукціон і зібрати гроші для підтримки участі цивільних психологів у реабілітації воїнів АТО. І ще ми б хотіли подарувати наші скромні подарунки тим, кому дуже вдячні українці за допомогу і підтримку. Сказати спасибі – своїм“, – додає Віра Шевченко. 

DSC00339

???????????????????????????????

Яна Салахова

фото: Katerina Klyuzko

 “Для мене дуже важлива участь у цьому проекті. По-перше, я можу у виразних образах з глини та емалі висловити ті складні почуття, які важко іноді описати словами.

По-друге, для мене важливо, що ці роботи працюють на доброчинність – підтримують людей, які безкорисно віддають себе добрим справам, допомагають знайти гроші на важливі заходи, там, де це найбільше потрібно.

Так символічно наші роботи поширюють віру у добро та людяність у нашому втомленому від конфліктів суспільстві“, – пояснює учасниця проекту Яна Салахова

Одна з робіт Яни Салахової (“Україна”, кераміка):

???????????????????????????????

DSC00344

???????????????????????????????

Подія у Facebook 

Довідково: Учасники проекту долучалися та ініціювали різноманітні заходи серед яких: дві виставки, проведені саме в НІАМ “Київська фортеця”, який межує з Центральним військовим клінічним госпіталем, благодійний аукціон «Допомога родинам заручників», візит до волонтерів та персоналу Військового шпиталю, міської лікарні № 2, Обласної лікарні імені І.І. Мечнікова, Музею АТО у місті Дніпро, фестиваль «Пісні народжені АТО», Піца Veteranо (м.Дніпро), зустріч із командою реабілітаційного центру «Помоги себе сам» та волонтерського пункту Дніпропетровського залізничного вокзалу, співпраця з фондом ASAP RESCUE та Іллею Лисенко (Хоттабич), з Оленою Степовою, групою «Творча варта», командою «Новый Донбасс», командою волонтерів Георгія Туки, Діаною Макаровою та її «Ф.О.Н.Д.», фонд допомоги країні Сестри Перемоги, Асоціація фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій, волонтерами Ірпінського військового шпиталю тощо.


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Юрій Антощук: працюємо над створенням рекомендацій херсонським громадам та відновленням соціальних зв'язків

Простір, де вас вислухають, творить умови для зцілення: Франческо Ардженіо Бенаройо про досвід допомоги українцям

Репортажно з Алеї ГО «Згуртованість»: у Києві відбувся #РазомДіємо Фест

Меморіал: створення нової культури пам’яті, віддаленої від радянщини

"Якщо не працювати з культурою, то є сусідні держави, які б хотіли з нею попрацювати" — Яна Бойцова

Юлія Соловйова: мотивацією має бути бажання жити під синьо-жовтим стягом