Бази даних переселенців можуть знадобитися шахраям для маніпуляцій на виборах

Таке припущення висловив голова МГО «Луганське земляцтво» Вадим Горан, коментуючи заяви волонтерів, до яких зверталися невідомі з проханням продати персональні дані переселенців з Донбасу. ...

вибори2
Бази даних переселенців можуть знадобитися шахраям для маніпуляцій на виборах

Таке припущення висловив голова МГО «Луганське земляцтво» Вадим Горан, коментуючи заяви волонтерів, до яких зверталися невідомі з проханням продати персональні дані переселенців з Донбасу.

«Взагалі, якщо такі факти мають місце, це дуже тривожна тенденція. Враховуючи недосконалість чинного виборчого законодавства, списки переселенців з Донбасу та їх персональні дані можуть знадобитися шахраям з метою фальсифікації результатів виборів у Луганській і Донецькій областях. Переселенці залишили свої будинки в цих регіонах, фактично проживають в інших містах і районах України, але приписані вони за своїми старими адресами. Я говорю зараз про території, підконтрольні Україні, де вибори повинні відбутися. Таким чином переселенці можуть «проголосувати», самі того не знаючи, за потрібного комусь кандидата, не виїжджаючи до себе на батьківщину», – вважає В. Горан.

Він також уточнив, що в МГО «Луганське земляцтво» подібних дзвінків від шарлатанів з пропозиціями про купівлю списків переселенців не було.

«У будь-якому випадку, на такі факти повинні негайно відреагувати правоохоронні органи. Я розумію, що не так легко встановити власника номера, з якого надійшов дзвінок, і знайти його, але подібні спроби повинні бути припинені», – додав він.

За словами В. Горана, бази даних переселенців є не тільки у волонтерів, але й у різних соціальних служб.

«Бази переселенців є не тільки у волонтерів та громадських організацій, які їм допомагають, такі бази даних є у всіх соціальних службах. Перекупити їх тим, хто задається метою, багато праці не складе. Тут залишається розраховувати на принциповість, як громадських діячів, так і співробітників держорганів», – сказав він.

В. Горан також додав, що подібних махінацій можна буде уникнути, якщо парламентарії все ж виконають вимоги Конституції і повернуть переселенцям їх право голосу за місцем, де вони проживають сьогодні.

«Якщо переселенець отримає право голосувати там, де він сьогодні проживає, то подібні маніпуляції зі списками ВПО зі східних регіонів втратять будь-який сенс. Це ще один аргумент за те, щоб прийняти відповідні поправки до чинного закону про місцеві вибори. Хочеться сподіватися, що влада реально зацікавлена ​​в чесності майбутнього виборчого процесу», – резюмував глава Земляцтва.

Нагадаємо, раніше волонтер Леся Литвинова повідомила про те, що до неї кілька разів дзвонили незнайомі номери з пропозицією купити бази даних переселенців Донбасу.

Джерело: Міжнародна громадська організація «Луганське земляцтво»


Тематика публікації:           

Останні публікації цього розділу:

Її перспектива: погляд жінок на війну та участь у відбудові

Понад тисяча мешканців Бучанського району отримали правову допомогу від Громадського центру сприяння доступу до правосуддя

Як Шацька громада розвиває туризм спільно з місцевим бізнесом та громадським сектором

Роль Street Child в підтримці локалізації гуманітарної допомоги в Україні

Десять проєктних ідей з відновлення та розвитку Шевченківської громади

Опитування щодо нового курсу YouControl Academy “OSINT для журналістів-розслідувачів”