Україна: Втрата життів в умовах відсутності відповідальності

Протягом 8 - 18 вересня 2015 року Cпеціальний доповідач ООН з питання позасудових страт, страт без належного судового розгляду або довільних страт Крістоф Хайнс здійснив візит в Україну, метою якого ...

Україна: Втрата життів в умовах відсутності відповідальності

Протягом 8 – 18 вересня 2015 року Cпеціальний доповідач ООН з питання позасудових страт, страт без належного судового розгляду або довільних страт Крістоф Хайнс здійснив візит в Україну, метою якого було вивчення стану захисту права на життя в Україні, а також заходів, які вживаються для попередження протизаконних вбивств, та забезпечення відповідальності, правосуддя та відшкодування в таких випадках.

Під час візиту пан Хейнс провів зустрічі в Києві, а також в Запоріжжі, Маріуполі, Донецьку, Краматорську, Харкові та Одесі.

По завершенні візиту спеціальний доповідач закликав Уряд України та озброєні групи, які діють в країні, забезпечити функціонування належних систем підзвітності та відповідальності для завершення існуючого циклу насильства.

За словами експерта, законодавча основа для захисту права на життя здебільшого сформована, однак її застосування вбачається вкрай проблематичним, система підзвітності та відповідальності за порушення цих норм погано функціонує на багатьох рівнях. «Служба безпеки України стала особливо сумнозвісною – і, здається, знаходиться поза законом», – відмітив він.

Експерт з прав людини зробив низку рекомендацій для покращення рівня підзвітності та відповідальності в країні.

Заява Крістофа Хайнса

Для більш детальної інформації або запитів ЗМІ зв’яжіться, будь ласка: в Женеві: Бренда Вуковіч (+41 22 917 9635 /bvukovic@ohchr.org). В Києві: Сергій Курносенко (+380 95 275 27 13 / skurnosenko@ohchr.org) або Джон Ізагіре Гарсіа(+41(0) 797520485 / jizagirre@ohchr.org)

Автор: Вікторія Андрієвська

 


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Мукачево — перше місто в Україні, у якому запрацюють "медіаційні патрулі" у школах

Громади зможуть рахувати кількість відходів від руйнувань за уніфікованим методом

У Дніпрі суд зобов’язав комунальне підприємство провести облік дерев у зеленій зоні

Розробка команди з Львівщини увійшла в трійку європейських інноваційних бізнес-проєктів 2024 року

Рух відкритих даних: досвід Великої Британії для транспарентності місцевої влади в Україні

ZDOROVI отримали від МОЗ статус критично важливого підприємства у військовий час