Поліція та громадськість Чугуївщини: розбудовуємо community policing

У світі поширена модель поліцейської діяльності, орієнтованої на громаду – community policing. Такий підхід передбачений і Законом України «Про Національну поліції» (зокрема, у ст. 11 «Взаємодія з ...

Додано:
kobzar

DSC00379
Поліція та громадськість Чугуївщини: розбудовуємо community policing

У світі поширена модель поліцейської діяльності, орієнтованої на громаду – community policing. Такий підхід передбачений і Законом України «Про Національну поліції» (зокрема, у ст. 11 «Взаємодія з населенням на засадах партнерства»*). Для того, щоб законодавча норма стала практикою, з ініціативи Чугуївської правозахисної групи та керівництва Чугуївського відділу поліції в 2017 році був реалізований пілотний проект «Платформа «Поліція та громада – співпраця, направлена на результат», що має на меті налагодження взаємодії поліції з громадськістю та місцевими громадами .

Про результати проекту у прес-центрі медіапроекту «Накипело» розповів правозахисник та експерт проекту Юрій Чумак.

Протягом лютого – листопада 2017 року:

1. Проведено соціологічне дослідження (анкетування) у громадах зони обслуговування Чугуївського ВП ГУ НП в Харківській області, з метою з’ясування рівня довіри до поліції, виявлення місцевих проблем у сфері безпеки. Усього в опитуванні взяли участь 200 осіб, з яких 29 (14,5%) – мешканці Печенізького району. Респонденти пропонували поліції, задля усунення загроз правопорядку та безпеки, не тільки здійснювати постійне патрулювання та встановити додаткові засоби відеоспостереження у місті та районі, але й частіше спілкуватися з населенням, здійснювати профілактику правопорушень та проводити просвітницьку роботу дільничних з батьками дітей.

2. Проведено 5 фокус-груп в м. Чугуєві, смт Печеніги, Чугуївському районі, а також з експертами та з представниками Чугуївського відділу поліції – для з’ясування та розкриття варіантів сприйняття/ставлення до проблеми взаємодії поліції та громади.

3. Започатковано сторінки в Facebook «Моя Громада. Моя Поліція – Чугуївщина» https://www.facebook.com/MyPoliceChuguyivschyna/ та інших соціальних мережах – як платформи для комунікації, обміну інформацією та співпраці поліції та мешканців Чугуївщини.

4 Працювала «гаряча лінія» 097-179-38-22 задля забезпечення постійного моніторингу якості роботи Чугуївської поліції.

5. Проведено 5 круглих столів на теми «Пошук шляхів взаємодії поліції з громадськістю Чугуївського району» та «Формування місцевих пріоритетів поліцейської діяльності в Чугуївському районі та поліпшення її взаємодії з громадським сектором».

6. Проведено 20 семінарів та тренінгів на теми: «Співпраця поліції та громади», «Про права та правоохоронців», «Проти домашнього насильства – разом із поліцією», «Успішні практики комунікації з громадськістю та підзвітності національної поліції в Чугуївському районі» для місцевого населення, депутатів, журналістів, активістів, за участю представників поліції. Під час заходів були висвітлені стандарти «community policing» в Україні та за кордоном, а також надані практичні навички щодо: механізмів участі місцевих громад в забезпеченні громадської безпеки та формуванні громадських пріоритетів охорони правопорядку; успішних практик взаємодії органів місцевого самоврядування, громадських організацій, органів самоорганізації населення з поліцією; формування практики підзвітності територіальним громадам діяльності поліції на місцях. Загалом участь у тренінгах і семінарах прийняло близько 500 осіб.

7. Проводилась робота з депутатським корпусом громад задля підвищення рівня їх уваги до громадської безпеки.

8. Проведено активну освітню, просвітницьку діяльність, спрямовану на попередження злочинності, посилення правопорядку та місцевої безпеки. Організовано лекції в школах за участі представників поліції, що сприяло підвищенню рівня усвідомленості школярів. Ініційовано формування «Клубів друзів поліції» з метою виховання свідомої і відповідальної молоді. Молоді були представлені для перегляду мультфільми з серії «Ти і поліція», підготовлені Асоціацією українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціацією УМДПЛ) та соціальні ролики щодо попередження вуличного й домашнього насильства, створені IREX-Україна спільно з Національною поліцією.

9. Ініційовано для прийняття Програму впровадження та забезпечення працездатності системи відеоспостереження та щорічного включення до видатків міського бюджету коштів на виконання заходів, передбачених Програмою, в межах реальних фінансових можливостей бюджету.

10. Започатковано практику «чаювань з поліцейськими» – відвертих невимушених діалогів громадськості з поліцією з питань, що цікавлять усіх.

11. Започатковано проведення спільних прийомів з керівництвом поліції.

12. Висвітлення в газеті Чугуївської правозахисної групи «Правова ПОЗИЦІЯ» інформації про діяльність поліції, спільні заходи та ініціативи. Формування практики підзвітності поліції перед територіальними громадами – публікація звітів Чугуївського відділу поліції, оприлюднення статистичних та аналітичних даних про вжиті заходи щодо виявлення, запобігання та припинення порушень публічного порядку. Випуск щомісячного дайджесту «Моя громада – моя поліція. Чугуївщина» (5 друкованих випусків + 1 електронний).

13. Ініційовано створення органу громадського контролю за діями місцевої поліції з боку місцевої громади. Розроблено та прийнято Меморандум про співпрацю з Чугуївським ВП ГУНП в Харківській області.

Фактично під час реалізації проекту було створено платформу, що у взаємодії з поліцією та іншими зацікавленими сторонами проводить активну освітню, просвітницьку діяльність, спрямовану на попередження злочинності, посилення правопорядку та місцевої безпеки.

Проект «Платформа «Поліція та громада – співпраця, направлена на результат» підтриманий Програмною ініціативою «Права людини та правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження».

* Довідково: Стаття 11 ЗУ «Про Національну поліцію». Взаємодія з населенням на засадах партнерства:

  1. Діяльність поліції здійснюється в тісній співпраці та взаємодії з населенням, територіальними громадами та громадськими об’єднаннями на засадах партнерства і спрямована на задоволення їхніх потреб.
  2. З метою визначення причин та/або умов учинення правопорушень планування службової діяльності органів і підрозділів поліції здійснюється з урахуванням специфіки регіону та проблем територіальних громад.
  3. Рівень довіри населення до поліції є основним критерієм оцінки ефективності діяльності органів і підрозділів поліції.

Полиция


Тематика публікації:            

Останні публікації цього розділу:

В "Дії" з'явилась комплексна онлайн-послуга е-Підприємець

Володимир-Волинська громада працює над творенням нової ветеранської політики

Розпочато сезон освітньо-наметових ФРІ-таборів для молоді

Організація стажування молоді в органах місцевого самоврядування: освітній серіал

Як працювати із зумовленими війною кризами в освіті?

«Час діяти, Україно!»: 150 переможців залучать на розвиток громад понад 40 млн грн