В Херсоні обговорили проблеми фінансування протитуберкульозної галузі

28 листопада 2017 року в м. Херсон відбувся круглий стіл «Паціент-орієнтованій моделі лікування туберкульозу – належне бюджетне забезпечення» в Херсонській області.Участь у заході взяли представники ...

Market-Research1
В Херсоні обговорили проблеми фінансування протитуберкульозної галузі

28 листопада 2017 року в м. Херсон відбувся круглий стіл «Паціент-орієнтованій моделі лікування туберкульозу – належне бюджетне забезпечення» в Херсонській області.

Участь у заході взяли представники органів державної влади, самоврядування, медичних закладів та неурядових організацій Херсонської області.

Учасники круглого столу обговорили питання залучення органів державної влади, які не відносяться до медичної сфери, до заходів боротьби з туберкульозом, завдання у сфері бюджетної адвокації обласної цільової програми протидії захворюванню на туберкульоз, яка має на меті залишення заощаджених бюджетних коштів, раніше зорієнтованих за розрахунками на ліжкове місце, на потреби туберкульозної служби: посилення санітарного, інженерного контролю, соціального захисту медичних працівників, підвищення технічної оснащеності диспансерів; адвокатування прийняття відповідних рішень на рівні громад в регіонах впровадження проекту соціального контрактування послуг щодо туберкульозу для громадських організацій.

Відкрив круглий стіл Віталій Руденко, голова Правління БО «Фундація «Громадський рух «Українці проти туберкульозу».

Про ситуацію із туберкульозом в Херсонській області та перехід на пацієнт орієнтовану модель його лікування розповіла Галина Коваль, головний позаштатний фтизіатр Департаменту охорони здоров’я Херсонської обласної державної адміністрації.

Сергій Борткевич, консультант проекту, співголова Всеукраїнської коаліції «Зупинимо туберкульоз разом», національний експерт з питань адвокації, комунікації та соціальної мобілізації у сфері протидії туберкульозу виступив із презентацією «Переформатування державної політики протидії туберкульозу: залучення органів державної влади, які не відносяться до медичної сфери, до заходів боротьби з туберкульозом, шляхом внесення відповідних змін у виконувані ними обласні цільові соціальні програми».

Про взаємодію органів державної влади та неурядового сектору у заходах із протидії захворюванню на туберкульоз та роль Національної та регіональних рад з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІД розповіли Ігор Горбасенко, член Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІД, кандидат психологічних наук, та Валерій Колотуша, керівник Херсонського обласного регіонального центру Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ».

Після виступів відбулася загальна дискусія на тему «Необхідність реформування державної політики протидії туберкульозу: пацієнт-орієнтованій моделі лікування туберкульозу – належне бюджетне забезпечення».

Захід організований БО «Фундація «Громадський рух «Українці проти туберкульозу» в рамках гранту, наданого в рамках проекту TB-REP, який фінансує Глобальний фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією та реалізує Центр PAS як Основний реципієнт.


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Анонс: Школа врегулювання конфліктів та миротворчості у територіальних громадах

Як зберегти традиційну культуру та нашу ідентичність, міркували на триденному заході у Богуславі

До 40 протезів на місяць: як у Полтаві протезують та реабілітують людей після поранень

До своєї природи: у Києві відкрилась виставка з любов’ю до української спадщини

10 років БФ «Твоя опора»: зібрано й надано допомогу на 710 млн грн

Ресурсні центри неурядового сектору Півдня України обмінялись досвідом та обговорили нові ініціативи