У Устилузькій громаді триває реалізація проектів підтриманих у рамках конкурсу місцевих ініціатив

 У 2017 році Устилузька міська рада вирішила максимально залучити мешканців до вирішення локальних проблем і з цією метою радою спільно із Волинським ресурсним центром розвитку місцевої демократії ...

Тренінг з децентралізації
У Устилузькій громаді триває реалізація проектів підтриманих у рамках конкурсу місцевих ініціатив

 У 2017 році Устилузька міська рада вирішила максимально залучити мешканців до вирішення локальних проблем і з цією метою радою спільно із Волинським ресурсним центром розвитку місцевої демократії було напрацьоване та прийняте Положення про реалізацію конкурсу місцевих ініціатив з загальним бюджетом 100 тисяч гривень.

Основним завданням конкурсу є максимально сприяти самоорганізації жителів Устилузької об’єднаної громади шляхом підтримки ініціатив громадських організацій, органів самоорганізації населення та ініціативних груп, спрямованих на вирішення актуальних місцевих проблем.

Ініціатива на території ради реалізовується вперше і дає хороший поштовх розвитку громадської активності, адже 15 проектних пропозицій від мешканців – хороший показник для новоствореної громади. Тематики поданих заявок були різноманітні: від благоустрою вулиць, зон відпочинку, організації дозвілля та покращення екологічної ситуації до впровадження енергозберігаючих заходів та покращення умов проживання людей з обмеженими фізичними можливостями та сімей, які опинились у важких життєвих обставинах.

Наразі, 5 проектів переможців активно працюють над досягненням запланованих результатів, а ми ж спробуємо розповісти вам про основні труднощі та виклики, які стоятимуть перед вами, як перед громадою, яка вирішить започаткувати такий конкурс і у себе. Отож, почнемо:

  1. Об’єднана громада та її мешканці мають свою специфіку донесення та отримання інформації. Одного оголошення про конкурс на сайті місцевої ради зовсім недостатньо для ефективної комунікації. Ми ж, за ініціативи Устилузької міської ради, проводили окреме навчання для бажаючих і тих, хто ще не підозрював про своє бажання взяти участь у конкурсі. При цьому дуже важливо показати, які проблеми можна вирішувати і уже напрацювати основні ідеї для подальшого написання. Крім того, залучіть школи, будинки культури, старост, активістів, депутатів. Усі мають інформувати і розповідати про конкурс. По-іншому – проектів не буде.
  2. Перший конкурс дуже складний. Не варто очікувати гору якісних ідей та і не варто очікувати гору ідей взагалі. Не бійтесь разом із ініціаторами проектів їх доопрацьовувати, якщо ви бачите, що ідея хороша, але потребує маленького коригування. Не будьте авторитарні, допомагайте людям формулювати свої ідеї, адже таким чином ви виховуєте майбутніх громадських лідерів. Крім того, намагайтесь першим конкурсом максимально «дати вудочку» у кожну периферійну ОТГ. Так, в Устилузькій громаді серед переможців виявились наступні проекти: «Футбольне міні-поле з газонним покриттям», «Бути здоровим – стильно», «Облаштування двох павільйонів під автобусні зупинки в селі Рогожани», «Голос громади», «Ініціативна група «white bird» з проектом «Місіс пенсіонерочка». Проекти максимально поширені і у найвіддаленіших куточках громади.
  3. Не забувайте, що якісна конкурсна комісія та прозоро проведений конкурс – це половина успіху. Не діліть кошти в ручному режимі, адже таким чином ви втрачаєте справжніх активістів, які після реалізації проекту можуть сформуватись у громадську організацію чи сільський, вуличний, квартальний комітет і продовжувати покращувати умови проживання мешканців, при цьому не витрачаючи кошти місцевого бюджету.
  4. Першим найважче, тому не забувайте раз у раз телефонувати до них і запитувати як проходить реалізація проекту. Пам’ятайте, що часто ініціатори ідей не є великими проектними асами, а отже потребують покрокової підтримки та консультації від вас. Це збереже бюджетні кошти від необдуманих вчинків реалізаторів проектів та надасть відчуття «небайдужості» від влади, що в свою чергу слугуватиме інструментом розвитку відповідальності.
  5. Плануючи конкурс максимально спрощуйте умови та форми подання заявок. Пам’ятайте, ви не велика міжнародна структура – ви структура, яка хоче, щоб люди фізично, емоційно, морально, фінансового та іншим чином долучились до розвитку громади, а отже, маєте створювати для цього максимально комфортні умови.
  6. І найважливіше. Проблеми виникають у кожного. Для прикладу, в нас у громаді були питання з приводу використання коштів на проекти ініціативних груп, з приводу активності окремих категорій населення, які на нашу думку мали би бути активні, але це не привід відмовлятись і опускати руки. Зробіть цей конкурс систематичним і ви отримаєте примноження ваших 100 тисяч до мільйона і не лише у грошовому еквіваленті.

 У пунктах не визначені всі позиції плюсів і мінусів, а лише, на нашу думку, найважливіше для ваших роздумів. А поки ви думаєте у Устилузькій громаді уже реалізовано соціальний проект «Місіс пенсіонерочка», на стадії відкриття дві автобусні зупинки у селі Рогожани, в найближчому часі відбуватиметься маса нетрадиційних заходів на базі будинків культури та ін.

 Ми обов’язково, за згоди Устилузької міської ради, спробуємо зробити статтю про фінальні результати проектів, а поки запрошуємо вас такі ініціативи планувати та запроваджувати у себе, адже ваші люди варті цього. А потрібна консультація – звертайтесь до нас, Волинський ресурсний центр розвитку місцевої демократії, 

095-64-54-655.


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Анонс: Школа врегулювання конфліктів та миротворчості у територіальних громадах

Як зберегти традиційну культуру та нашу ідентичність, міркували на триденному заході у Богуславі

До 40 протезів на місяць: як у Полтаві протезують та реабілітують людей після поранень

До своєї природи: у Києві відкрилась виставка з любов’ю до української спадщини

10 років БФ «Твоя опора»: зібрано й надано допомогу на 710 млн грн

Ресурсні центри неурядового сектору Півдня України обмінялись досвідом та обговорили нові ініціативи