Стартувала програма семінарів-презентацій проекту Є-DATA

Команда проекту Є-Дата розпочала низку семінарів-презентацій «Є-DATA — відкритий інструмент контролю витрачання державних коштів» для неприбуткових громадських організацій та медіа з різних регіонів ...

Є-Дата
Стартувала програма семінарів-презентацій проекту Є-DATA

Команда проекту Є-Дата розпочала низку семінарів-презентацій «Є-DATA — відкритий інструмент контролю витрачання державних коштів» для неприбуткових громадських організацій та медіа з різних регіонів України. Перший семінар відбувся у Києві.

Захід, що його було організовано Фондом Східна Європа,  зібрав на одній платформі представників громадських організацій, ЗМІ із Сум,  Львова Чернігова,  Маріуполя, Дніпропетровська, Костянтинівки, Краматорська, Тернополя та інших міст. Учасники ознайомилися з ідеєю відкритості використання публічних коштів – порталом Є-Дата, його можливостями,  етапами реалізації,  завданнями та очікуваними результатами від впровадження.

Захід відкрив керівник Фонду Східна Європа Віктор Лях, який привітав учасників і побажав плідної роботи під час семінару.

Керівник проекту Є-Дата Олександр Щелоков презентував проект Є-Дата як офіційний державний інформаційний портал у мережі Інтернет, на якому оприлюднюється інформація про використання публічних коштів та реалізується ідея прозорого бюджету. Він розповів про етапи роботи: «Реалізація нашого проекту передбачена в декілька кроків: 1 етап – це оприлюднення трансакцій Казначейства, 2 – це використання коштів державного, місцевого бюджетів та цільових фондів, 3 – це використання коштів державних та комунальних підприємств, а далі ми переходимо до великої інформаційно-аналітичної системи «прозорий бюджет. Наступний етап робіт проекту Є-Дата передбачає забезпечення оприлюднення всіх витрат центральних і місцевих органів влади на вимогу статті 3 Закону України «Про відкритість використання публічних коштів», – заявив Олександр Щелоков.

Досвідом імплементації ідеї прозорих фінансів та адвокаційними практиками щодо прийняття Закону України «Про відкритість використання публічних коштів» поділився  Віктор Таран,  директор Центру політичних студій та аналітики – організації, що стояла біля витоків  законопроекту про прозорі фінанси. Зі слів Віктора Тарана, «сама ідея такого закону виникла ще в 2012 році, для її реалізації ми створили Коаліцію громадських організації «За використання публічних коштів». Законопроект був готовий вже в 2013 році та зареєстрований у Верховній Раді. Врешті-решт, під тиском громадськості він був прийнятий у 2015 році».

Юрій Філатов, керівник ІТ напрямку проекту, розповів про архітектуру сайту та про його можливості, наочно продемонстрував,  як на порталі можна знайти вже наявну там інформацію.

Учасники семінару активно обговорювали питання зловживання грифом «службова інформація» та  відповідальності за оприлюднення інформації про використання коштів державного та місцевого бюджетів, яку  несуть керівники розпорядників та одержувачів коштів відповідного бюджету (ст. 4 Закону України «Про відкритість використання публічних коштів»).

Організатори заходу зазначають, що громадські активісти, медіа є тією цільовою аудиторією, з котрою дуже важливо співпрацювати в рамках реалізації проекту. Зі свого боку, команда проекту відкрита до пропозицій щодо подальшого розвитку ресурсу.

На тепер заплановані наступні презентації для студентства Києва; вже цього тижня  команда проекту  виїздить з презентаціями на Схід, зокрема до Слов’янська та Краматорська:

8 жовтня о 18:00 відбудеться презентація проекту Є-Дата в Слов’янську в «Теплиці» (вул. Р.Люксембург, 53).

9 жовтня о 19:30 відбудеться презентація проекту Є-Дата в Краматорську у «Вільній хаті» (проспект Миру, 9).

Довідково:

 Є-Дата (http://e-data.gov.ua/) – це офіційний державний інформаційний портал у мережі Інтернет, на якому оприлюднюється інформація про використання публічних коштів та реалізується ідея прозорого бюджету.

15 вересня 2015 року Мінфін запустив інформаційний портал E-data, на якому будуть відображатися державні видатки бюджетів усіх рівнів. Вимога про створення такого порталу прописана в законі «Про відкритість використання публічних коштів», який депутати прийняли ще 11 лютого. Міністерство фінансів впроваджує революційну IТ-платформу, яка дозволить зробити більш прозорим використання державних коштів. Після завершення реалізації проекту всі громадяни України зможуть у вільному доступі і абсолютно безкоштовно ознайомитися з використанням коштів держбюджету.

Згідно з документом, до публічних засобів віднесено кошти державного та місцевих бюджетів, кредитні ресурси, надані під державні та місцеві гарантії, кошти Нацбанку і держбанків, Держцільових фондів, Пенсійного фонду та фондів загальнообов’язкового державного соцстрахування, кошти державних та комунальних підприємств.

АвторАнастасія Розлуцька


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Анонс: Школа врегулювання конфліктів та миротворчості у територіальних громадах

Як зберегти традиційну культуру та нашу ідентичність, міркували на триденному заході у Богуславі

До 40 протезів на місяць: як у Полтаві протезують та реабілітують людей після поранень

До своєї природи: у Києві відкрилась виставка з любов’ю до української спадщини

10 років БФ «Твоя опора»: зібрано й надано допомогу на 710 млн грн

Ресурсні центри неурядового сектору Півдня України обмінялись досвідом та обговорили нові ініціативи