Цікава ініціатива громадського сектору Золочівщини

  Одним із факторів, що загострює ситуацію у більшості сіл нашого району, є  низька  активність  сільських громад. Часто активна молодь із вищою освітою залишає місцевість, соціальні та економічні ...

Додано:
oliinyk10

20171106_143208
Цікава ініціатива громадського сектору Золочівщини

  Одним із факторів, що загострює ситуацію у більшості сіл нашого району, є  низька  активність  сільських громад. Часто активна молодь із вищою освітою залишає місцевість, соціальні та економічні проблеми підривають традиційну основу сільських громад. Молодіжні проблеми такого характеру в основному пов’язані із  з воєнними подіями в країні, що в основному приводять до економічної нестабільності держави та нестачі робочих місць, тому молодь  активно веде пошук легальних і нелегальних заробітків поза межами України з метою вирішення своїх життєво необхідних проблем. Громадське суспільство Львівщини вишукує різноманітні шляхи  мобілізації  і спрямування потенціалу молоді на розвиток і згуртування  громад , залучення молодих активістів громад  до процесу управління, планування та розвитку сільських територій. 

  Так у Золочівському районі на Львівщині    волонтерська  громадська організація яка працює з молоддю  «Золочівська Агенція регіонального розвитку» у партнерстві із Струтинською  та Червоненською сільськими радами,  реалізує у громадах сіл Струтин  та Червоне  волонтерський проект  «Змінюємося разом» за підтримки Карпатського фонду (проект «Дійсно разом 3.0»). Проектні заходи проводяться з метою згуртування і мобілізації  та спрямування потенціалу активної молоді на розвиток  громад  і  створення при Народних  Домах  с. Струтин  Молодіжного Центру та  Спортивно – оздоровчого молодіжного комплексу   с. Червоне, а також організація роботи Громадських молодіжних  рад.. 

   У рамках проекту  у громадах уже  створено молодіжні волонтерські групи, які  проводять  індивідуальні  зустрічі з жителями сіл, відбуваються круглі столи  активної молоді села, сільські сходи, виконкоми сільських рад   та  організовуються молодіжні  екологічні  акції  «РАЗОМ за чисте село» по ліквідації стихійних сміттєзвалищ, прибиранню території сіл та сортування відходів місцевих господарств.

    Завдяки проведеним молодіжним акціям налагоджено партнерські відносин з місцевим самоврядуванням сіл та нещодавно створено при виконкомах Струтинської та Червоненської  сільських рад  перші  у Золочівському районі  Молодіжні громадські ради .    Досить цікавою була  молодіжна  ініціатива  проведення конкурсів  есе   на тему: «Моє бачення ролі молоді у громаді мого села» та конкурсів  на краще оформлення (дизайн, малюнок) клубних приміщень Молодіжного Центру  с. Струтин та Спортивно – оздоровчого молодіжного комплексу   с. Червоне.  У молодіжному конкурсі взяли участь  учні старших класів шкіл інша студентська та сільська молодь.                                                                                                     У селах  проводяться серії семінарів-практикумів для молоді  з основ підприємництва та  започаткування власної справи, зокрема  створення у сільських оселях підприємницьких груп із  сільського зеленого туризму – джерела економічного ресурсу громад .

   Окрім цього, з членами виконкому, депутатами сільських рад обговорюються  шляхи   мобілізації  активної молоді на розвиток громад, організації  міжнародних молодіжних обмінів, організації молодіжної зайнятості, а також   участі  в 2018 році  сільських громад у національних і міжнародних проектах  та   розвиток транскордонної  співпраці  направленої   на   вирішення  проблем місцевих громад.

 

 Координатор проекту «Змінюємося разом»                 Любов Худзей

Офіційний сайт Золочівської Агенції регіонального розвитку http://zarr.com.ua


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Дуже просторова добірка вакансій в громадському секторі

Чотири роки партнерства: історія співпраці громадської організації «Нова Дружківка» та Дружківської пожежно-рятувальної частини

39 ветеранів/ок завершили навчання на сертифікатній програмі “Урядування в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення"

Громадська участь у місцевій політиці: які зміни до статутів громад мають внести сільські та селищні ради Харківщини

«Ми змогли відірвати дітей від гаджетів». Як у Вишнівській громаді реалізували шкільний бюджет

Як «Попередити корупцію просто» — пояснюємо в експлейнерах на Суспільному