Законопроекти щодо реформи виконавчого провадження мають пройти належну підготовку до другого читання

КИЇВ - 8 жовтня 2015 року. Верховна Рада України (ВРУ) прийняла за основу в першому читанні проекти законів України «Про виконавче провадження» та «Про органи та осіб, які здійснюють примусове ...

законопроект
Законопроекти щодо реформи виконавчого провадження мають пройти належну підготовку до другого читання

КИЇВ – 8 жовтня 2015 року. Верховна Рада України (ВРУ) прийняла за основу в першому читанні проекти законів України «Про виконавче провадження» та «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» №№2506а та 2507а відповідно, розроблених у межах Асоціації правників України.

Враховуючи, що прийняття цих законопроектів є довгоочікуваним не лише юридичною спільнотою України, а й міжнародними донорами, в першу чергу – МВФ, є обґрунтовані сподівання, що в цілому зазначені проекти будуть проголосовані ще до кінця поточного року, – переконані члени Комітету з конкурсного права АПУ.

«Ми абсолютно погоджуємось, що зазначені проекти не повинні прийматись за скороченою процедурою, а повинні пройти належну підготовку до другого читання, оскільки за результатами численних громадських обговорень в експертних середовищах отримано достатню кількість фахових пропозицій та зауважень, які варто запропонувати до другого читання, а саме щодо: процедури накладення арештів, проведення оцінки майна, розподілу коштів, отриманих від реалізації нерухомого майна, можливості суміщення діяльності приватного виконавця з деякими іншими юридичними професіями (адвокатура, арбітражне керування) тощо», – зазначає один з розробників законопроекту, член Правління АПУ Юліан Хорунжий, партнер АО «Аріо Кепітал Груп».

В той же час, як зазначають експерти, наразі є великі ризики, що до другого читання на хвилі популізму будуть внесені такі зміни, які розбалансують елементи пропонованої реформи, які отримали позитивні висновки в іноземних експертів.

«Тому ми покладаємо велику надію на тих народних депутатів, які ще вчора були нашими колегами як практикуючі юристи та які зможуть забезпечити фахову підготовку проектів до другого читання. Ми ж – Асоціація правників України –  допоможемо їм в цьому», – коментує Юліан Хорунжий.

Джерело: Асоціація правників України


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

Мистецтво без бар'єрів: у Тернополі людей з інвалідністю залучатимуть до громадських активностей

Її перспектива: погляд жінок на війну та участь у відбудові

Понад тисяча мешканців Бучанського району отримали правову допомогу від Громадського центру сприяння доступу до правосуддя

Як Шацька громада розвиває туризм спільно з місцевим бізнесом та громадським сектором

Роль Street Child в підтримці локалізації гуманітарної допомоги в Україні

Десять проєктних ідей з відновлення та розвитку Шевченківської громади