Венеціанська комісія розкритикувала сувору фінансову звітність для ГО

Суворі вимоги щодо фінансової звітності та розкриття інформації для громадських активістів разом із жорсткими санкціями матимуть гнітючий вплив на громадянське суспільство в Україні. Отже їх ...

prostir talks (10)
Венеціанська комісія розкритикувала сувору фінансову звітність для ГО

Суворі вимоги щодо фінансової звітності та розкриття інформації для громадських активістів разом із жорсткими санкціями матимуть гнітючий вплив на громадянське суспільство в Україні. Отже їх необхідно повністю вилучити або суттєво звузити, – заявили Венеціанська комісія та ОБСЄ / БДІПЛ у спільному висновку, який було прийнято 16 березня 2018 р.

(Повний текст висновків)

Нова форма фінансової звітності та розкриття інформації суперечитиме свободі об’єднань, праву на повагу до приватного життя та заборону дискримінації

Крім того, “Венеціанка” наголошує на невідкладності скасування вимоги е-декларування для активістів (до 1 квітня 2018 року), адже це також завдасть суттєвих проблем у сфері прав людини.

У висновку розглядаються законопроекти (6674 та 6675), які вносять зміни до законодавчих актів та Податкового кодексу України. Тобто попередньо висунуті вимоги з е-декларування для активістів у сфері протидії корупції – взамін на обтяжливу податкову звітністість та посилення публічного розкриття детальної фінансової інформації, яку мають подавати громадські організації, загальний річний дохід яких перевищує 14 350 євро та окремі бенефіціари міжнародної технічної допомоги.

Ми вже писали раніше, що законопроекти 6674 та 6675 є мовою шантажу. Оскільки це невід’ємна умова скасування е-декларування активістів.

Нова форма фінансової звітності та розкриття інформації, – якщо вона буде введена, – суперечитиме свободі об’єднань, праву на повагу до приватного життя та заборону дискримінації, - йдеться у висновку.

Навіть якщо існуватимуть ознаки відмивання грошей, адекватною реакцією буде кримінальне розслідування проти конкретних НУО, а не введення жорсткої фінансової звітності.

Венеціанська комісія та ОБСЄ / БДІПЛ не вбачають необхідності в таких поправках та рекомендують їх повністю вилучити, або, принаймні, суттєво звузити, обґрунтувавши їхню доцільність. Зокрема рекомендується “значно підвищити” поріг річного прибутку для організацій, якщо до них застосовуватимуться нові вимоги.

Також до ГО не повинні висуватись жорсткіші вимоги щодо фінансової звітності, аніж до інших неприбуткових організацій, підприємств чи інших юридичних осіб. Громадським організаціям необхідно гарантувати такі ж права, що й іншим юридичним особам.

Необхідно скасувати вимоги, які стосуються розкриття особистих даних десяти найбільш оплачуваних працівників громадських організацій, а також донорів та підрядників організацій.

Якщо нові зобов’язання щодо фінансової звітності будуть все таки запроваджені, то положення “про покарання за недотримання цих вимог” необхідно суттєво змінити. Покарання повинні бути пропорційними до різних типів зловживань. Необхідно також вилучити пункт про втрату статусу неприбутковості або, принаймні, внести уточнення про застосування такої санкції лише як найвищої міри покарання.

У висновку комісії зазначається, що до процесу обговорення поправок необхідно залучати громадські організації,  на чию діяльність в подальшому впливатимуть ці зміни в законодавстві.

Повний текст висновків 

Переклад з англійської мови: Ірина Гузій

Джерело 


Тематика публікації:              

Останні публікації цього розділу:

Анонс: Школа врегулювання конфліктів та миротворчості у територіальних громадах

Як зберегти традиційну культуру та нашу ідентичність, міркували на триденному заході у Богуславі

До 40 протезів на місяць: як у Полтаві протезують та реабілітують людей після поранень

До своєї природи: у Києві відкрилась виставка з любов’ю до української спадщини

10 років БФ «Твоя опора»: зібрано й надано допомогу на 710 млн грн

Ресурсні центри неурядового сектору Півдня України обмінялись досвідом та обговорили нові ініціативи

  • Olena Ursu

    Повний текст вже є за посиланням http://www.venice.coe.int/webforms/documents/?pdf=CDL-AD(2018)006-e

    • http://www.prostir.ua/ Prostir

      Чудово! Дуже Вам дякуємо)

  • Марко Скакун

    В Україні бракує критичного осмислення інформації:
    1. Загроза свободі об’єднання – це в країні, де більше 50 тисяч ГО “пустишек”, де реєстрація ГО безкоштовна на відміну від політичних партій та всього 3 дні. Хочеш об’єднуватися для захисту прав та свобод та задоволення суспільних інтересів – будь ласка, і звітність цьому не перешкоджає.
    2. Щодо дискримінації – вірно твердження тільки щодо інших ОПФ неприбуткових організацій, проте навіщо зазначати ще юридичні особи? Дискримінація це нерівне відношення при рівних ознаках – інші ЮО сплачують податки, отже ознаки різні і дискримінації тут немає. Мабуть автори ніколи не працювали в комерційному секторі та не знають про щомісячну звітність та блокування податкових накладних.
    3. Право на повагу до приватного життя щодо розкриття особистих даних десяти найбільш оплачуваних працівників. Ви серйозно вважаєте, що робота в ГО є складовою приватного життя?

    • Олександр Равчев

      Ростуть молоді Піховшеки. Ростуть. Слава Богу, бо я вже переживав – хто ж замість старіка Слави буде критикувати громадський сектор)

  • Марко Скакун

    Помилка в Висновках, пункт 42: but the proposed reporting obligations
    would also apply to public associations which do not receive any direct or indirect support
    such as tax privileges. Чи то недбалість, чи свідома маніпуляція, проте ГО з неприбутковою ознакою мають податкові пільги, бо не сплачують податок з доходів.