Медіація як виклик правовій системі України

Які виклики становить медіація для правововї системи України та як змінити наявну ситуацію? Нещодавно у рамках проекту UCU Rule of Law Lecture Series в Одесі відбулася відкрита лекція Наталії ...

2
Медіація як виклик правовій системі України

Які виклики становить медіація для правововї системи України та як змінити наявну ситуацію? Нещодавно у рамках проекту UCU Rule of Law Lecture Series в Одесі відбулася відкрита лекція Наталії Крестовської «Медіація як виклик правовій системі України». Проект реалізовується Школою права УКУ за підтримки програми USAID «Нове правосуддя».

Наталія Крестовська – професор, завідувач кафедри теорії та історії держави та права Міжнародного гуманітарного університету, медіатор, член Української академії медіації. Під час відкритої лекції експертка розповіла, що таке медіація і яка її історія в Україні.Також окрему увагу приділили викликам медіації правовій системі України.

«Я бачу сьогодні 4 групи таких викликів, – розповіла Наталія Крестовська під час лекції. –  По-перше, це проблема законодавчого регулювання, бо закону у нас як не було, так і немає. По-друге, це складне співвідношення медації та правових процедур, бо медіація – це не завжди про право, і вона не покривається суто правовим регулюванням. Ставлення правничої спільноти як суб’єктна перешкода. І стереотипи правосвідомості.»

Для того, щоб медіація стала доступнішою для населення, експертка вбачає необхідним навчання: просвіту населення та навчання медіації. У цьому напрямку в Україні вже реалізується:

  • Проект «Підвищення поінформованості суддів та адвокатів щодо медіації та обізнаності громадян про медіацію для покращення доступу до правосуддя та підвищення ефективності судової влади» – здійснює Українська академія медіації за підтримки USAID;
  • інформування суддів із питань медіації суддями-медіаторами, адвокатів – адвокатами-медіаторами;
  • облаштування кабінетів медіації у судах;
  • навчання суддів та адвокатів навичкам пропонування медіації громадянам;
  • дорожня карта для судів та адвокатів із питань пропонування медіації.

1

За посиланнями Ви можете ознайомитися із відеозаписом та матеріалами лекції.

Нагадаємо, UCU Rule of Law Lecture Series – це серія лекцій від провідних американських, європейських та українських правників, присвячених актуальним викликам і проблемам у сфері забезпечення верховенства права, правосуддя та справедливості. Проект «Підвищення обізнаності правничої спільноти України щодо сучасних викликів верховенства права через організацію та проведення серії юридичних лекцій Українського католицького університету «Правовладдя» реалізовує Центр верховенства права Школи права УКУ за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Програми «Нове правосуддя» у співпраці з Відділенням Асоціації правників України у Львівській області.

Погляди автора не обов’язково відображають погляди Школи права Українського католицького університету, Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.


Тематика публікації:  

Останні публікації цього розділу:

Анонс: Школа врегулювання конфліктів та миротворчості у територіальних громадах

Як зберегти традиційну культуру та нашу ідентичність, міркували на триденному заході у Богуславі

До 40 протезів на місяць: як у Полтаві протезують та реабілітують людей після поранень

До своєї природи: у Києві відкрилась виставка з любов’ю до української спадщини

10 років БФ «Твоя опора»: зібрано й надано допомогу на 710 млн грн

Ресурсні центри неурядового сектору Півдня України обмінялись досвідом та обговорили нові ініціативи