У Києві представили стрічку «ПЖ» та обговорили дотримання прав довічно засуджених осіб

11 квітня в прес-центрі Інформаційної агенції УНІАН відбулася прес-конференція на тему Довічне ув’язнення в Україні. Анонс прем’єри документальної стрічки «ПЖ».В обговоренні взяли участь:Ксенія ...

Додано:
kobzar

ПЖ
У Києві представили стрічку «ПЖ» та обговорили дотримання прав довічно засуджених осіб

11 квітня в прес-центрі Інформаційної агенції УНІАН відбулася прес-конференція на тему Довічне увязнення в Україні. Анонс премєри документальної стрічки «ПЖ».

В обговоренні взяли участь:

  • Ксенія Кравцова, режисерка документальної стрічки «ПЖ»;
  • Олексій Бондаренко, начальник Управління Державної кримінально-виконавчої служби України;
  • Олександр Федорук, правозахисник, керівник пенітенціарного напряму Асоціації УМДПЛ;
  • Роман Куйбіда, кандидат юридичних наук, громадський діяч, заступник голови правління Центру політико-правових реформ;
  • Артур Гузеєв, голова правління ВГО “Бути добру!”, тюремний капелан;
  • Модератор Юрій Чумак, правозахисник, член правління Асоціації УМДПЛ.

У ході прес-конференції обговорена проблематика, пов’язана із дотриманням прав осіб, засуджених до довічного позбавлення волі (російською абревіатура «ПЖ» означає «пожизненник»).

Розпочав прес-конференцію правозахисник Юрій Чумак. Він наголосив, що приводом для розмови став вихід документальної стрічки «ПЖ», в якій йдеться про долю засудженого на довічне ув’язнення чоловіка та його батька. Студія Real Stories Production працює під гаслом «Права людини мовою мистецтва», виносячи на суспільне обговорення важливі теми кінематографічними засобами.

Олександр Федорук розповів про те, як у незалежній Україні довічним ув’язненням було замінено радянську вищу міру покарання – смертну кару. На тлі відмови від розстрілу навіть довічне утримання в нелюдських умовах здавалося гуманним заходом. Але з часом ситуація змінюється, з огляду на євроорієнтацію усієї держави гуманізується і кримінально-виконавча система, проводяться законодавчі реформи, завдяки яким і в умовах довічного ув’язнення приділяється значна увага правам людини.

Артур Гузеєв наголосив на тому, що не все поки ідеально у пенітенціарній системі України, але зміни помітні. У довічно засудженої людини покращилися умови тримання, з’явилася надія на справедливий перегляд справи. Бо поняття «пенітенціарна» походить від слова «каяття», а тому й вся система має працювати на виправлення людини, а не її покарання і катування.

Щира та емоційна промова Романа Куйбіди торкнулася не тільки умов утримання довічно засуджених, але й проблеми відсутності на практиці механізмів судового перегляду вироків. Судова та правоохоронна система України до реформ останніх років, на жаль, базувалася на вибитті зізнання з підозрюваної особи, із подальшим її засудженням на основі її ж зізнання. Таким чином, на довічному ув’язненні опинилася значна кількість незаконно засуджених осіб.

Представник кримінально-виконавчої служби Олексій Бондаренко повідомив про те, що наразі у виправних установах перебувають понад півтори тисячі засуджених на довічне ув’язнення, про зростання цієї цифри на в середньому на 50 осіб щороку. За його словами, нині відомство усіляко намагається підготувати матеріально-технічну базу для того, щоб у рамках законодавчої гуманізації мати можливість для утримання довічників у більш гідних умовах.

Наостанок режисерка стрічки «ПЖ» Ксенія Кравцова розповіла про своє бачення теми. На її думку, надважливим є суспільне обговорення проблематики, яке б відкрило очі громадськості на реальні факти, бо пересічний громадянин часто перебуває у полоні стереотипів, не розуміє і нічого не хоче знати про скалічені долі не тільки в’язнів, але й їхніх родичів. За словами режисерки, стрічка демонструє, що там, за ґратами в’язниці, є життя, є любов та страждання, є гумор та поезія. Фільм «ПЖ», – наголосила Ксенія, – має на меті показати реальні долі людей — сина й батька, вирок одного та страчене життя обох.  

Також гостям показали трейлер стрічки та запросили на прем’єру, що відбулася увечері того ж дня у кінотеатрі «Жовтень».

Відповідаючи на питання із залу, модератор Юрій Чумак пояснив, чому правозахисники часто опікуються долями осіб, які не викликають емпатії в суспільстві — наркозалежних, в’язнів, секс-працівниць тощо. За його словами, з базового розуміння прав людини, однакових для всіх, починається цивілізоване суспільство. І хтось має виконувати цю важку роботу — захищати тих, хто сам не здатен себе захистити, підіймати теми, про які суспільство намагається забути.

Герої фільму «ПЖ», батько та син, наче загубили відчуття часу. Їхнє життя тече день за днем, з року в рік. Їх розділяє простір. Їх поєднує любов. Люди, які в своєму житті, можливо, ніколи не побачаться…

Сентиментальна та водночас шокуюча документальна стрічка «ПЖ» занурює глядача у внутрішній світ героїв, веде хиткими стежками їхнього життя та вражає правдивістю сповідей.  

Трейлер фільму та інші доробки студії Real Stories Production можна подивитися на сайті: http://realstoriesproduction.com/

Про діяльність Асоціації УМДПЛ можна дізнатися тут: http://umdpl.info/


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Мистецтво без бар'єрів: у Тернополі людей з інвалідністю залучатимуть до громадських активностей

Її перспектива: погляд жінок на війну та участь у відбудові

Понад тисяча мешканців Бучанського району отримали правову допомогу від Громадського центру сприяння доступу до правосуддя

Як Шацька громада розвиває туризм спільно з місцевим бізнесом та громадським сектором

Роль Street Child в підтримці локалізації гуманітарної допомоги в Україні

Десять проєктних ідей з відновлення та розвитку Шевченківської громади