Чугуївці отримали «щеплення» від фейків

27 квітня 2018 року в Чугуєві відбувся тренінг «Як не стати інформаційною маріонеткою?».Захід, що проходив у Молодіжному хабі «CITY», зібрав громадських активістів, працівників культури та освіти, ...

Додано:
kobzar

???????????????????????????????
Чугуївці отримали «щеплення» від фейків

27 квітня 2018 року в Чугуєві відбувся тренінг «Як не стати інформаційною маріонеткою?».

Захід, що проходив у Молодіжному хабі «CITY», зібрав громадських активістів, працівників культури та освіти, волонтерів, журналістів і всіх небайдужих мешканців міста й району.

Тренером виступила медіаексперт Інституту демократії імені Пилипа Орлика, координатор ГО «Сумський обласний прес-клуб», заслужений журналіст України Алла Федорина.

Учасники довідалися, в чому відмінності між інформуванням і пропагандою та навчилися їх розрізняти на практиці. Обговорили стандарти роботи ЗМІ та питання їх дотримання у дійсності. З’ясували важливість подачі об’єктивної інформації та згадали, кому в Україні належать основні телеканали. Дізналися, що існують не тільки рекламні матеріали, але й неналежно маркована реклама та прихована «джинса», коли відверто замовні статті та сюжети недобросовісні ЗМІ намагаються нам видавати за інформаційні повідомлення.

Досвідчений журналіст та тренер А. Федорина в якості прикладів наводила багато історій з вітчизняної та міжнародної практики, організовувала тренінгову роботу в групах, демонструвала цікаві відеоролики.

А наприкінці всі разом розібрали, як ідентифікувати фейкову (брехливу) інформацію та як запобігати її поширенню.

Отже, активні чугуївці отримали певне «щеплення» від фейків та відтепер вміють розрізняти інформаційні повідомлення від маніпуляцій.

Як зауважила учасниця тренінгу, бібліотекар-краєзнавець Чугуївської центральної районної бібліотеки Оксана Спіріна, зустріч з медіаекспертом була корисною та пізнавальною, надала знання та навички щодо того, як правильно «споживати» інформацію, щоб не наразитися на хибну, а також як організаціям та активістам самим ефективно інформувати про свою діяльність, при цьому не використовуючи «паркетних» (протокольно-бюрократичних) штампів.

Зауважимо, що правоосвітній захід проводився в рамках проекту Інституту демократії імені Пилипа Орлика (за організаційного сприяння Центру правових та політичних досліджень «ДУМА»).


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

Рух відкритих даних: досвід Великобританії для транспарентності місцевої влади на Харківщині та в Україні

ZDOROVI отримали від МОЗ статус критично важливого підприємства у військовий час для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення

ІДІ розпочинає проєкт спрямований на людей з інвалідністю в постраждалій від війни Україні

Як Ківерцівська громада впровадила інструмент публічних онлайн-консультацій з жителями

Завершується відбір на участь у форумі «Нові громадські організації: від ідеї до дії»

Мистецтво без бар'єрів: у Тернополі людей з інвалідністю залучатимуть до громадських активностей