У Житомирі презентували проект “Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської міської ОТГ”

18 травня в прес-центрі Житомирської міської ради відбулась презентація проекту «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської міської ОТГ», який реалізується Баранівською міською радою у ...

Додано:
powerreform

?????
У Житомирі презентували проект “Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської міської ОТГ”

18 травня в прес-центрі Житомирської міської ради відбулась презентація проекту «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської міської ОТГ», який реалізується Баранівською міською радою у партнерстві з Інститутом громадянського суспільства та ПП «Галекс-Агро» за фінансової підтримки Європейського Союзу.

5

 

Цей проект був ініційований у процесі підготовки Стратегії розвитку Баранівської ОТГ для розвитку унікальної конкурентної переваги, втіленої у гаслі «Баранівка – органічний простір». Метою проекту є економічне зростання Баранівської ОТГ на основі розбудови горизонтальних ділових зв’язків – так званого кластеру – між екологічно орієнтованими місцевими виробниками, покращення локального бізнес-клімату та розвитку відповідної інфраструктури.

«Родзинкою» проекту є апробація (спільно з Міністерством освіти і науки України) нового підходу до шкільної програми трудового навчання, який передбачає фокус на практичній корисності та майбутній комерціалізації виробів учнів в оснащених деревообробній, швейній і тепличній майстернях. Після першого року апробації цей підхід буде поширений у бажаючих ОТГ Житомирської області, а згодом – по всій Україні.

У презентації взяли участь представники Житомирської обласної ради, об’єднаних територіальних громад Житомирської та Хмельницької області, Житомирського регіонального відділення Асоціації міст України, Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування та журналісти.

Розпочав захід голова Баранівської міської ради Анатолій Душко. 

«15 березня 2017 року Баранівська ОТГ взяла участь у конкурсі з розробки Стратегії розвитку та Схеми планування території ОТГ, який проводив Інститут громадянського суспільства за фінансової підтримки «Вестмінстерської фундації за демократію» і здобули в ньому перемогу. За допомогою друзів, а тепер партнерів Інституту громадянського суспільства, нам вдалось зрозуміти, що ми – громада органічного виробництва, активних людей, щедрої природи, інновацій. Нами спільно було підготовлено проектну заявку на Європейський Союз, який пройшов два етапи конкурсного відбору в рамках ініціативи «Мери за економічне зростання» і ми виграли конкурс» – зазначив Анатолій Душко.

1

Директор з науки і розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук розповів, що сьогодні об’єднані територіальні громади перейшли до етапу створення економічних можливостей для свого розвитку. Всі ми живемо в конкурентному світі і конкуруємо за все, в першу чергу за ресурси. Основним ресурсом сьогодні є люди, тому проект спрямований на людей, насамперед молодь, для збільшення їх спроможності та для формування єдиного економічного простору в межах громади, де є місто і сільські території, які працюють разом. Місто має поширити свої спроможності і свої економічні здатності на сільські території і ми маємо створити перспективну громаду.

На Skype-зв’язку Джим Хьюм, член Парламенту Шотландії (2007-2016), експерт з питань сільського розвитку, поділився з учасниками заходу своїм досвідом щодо місцевого економічного розвитку сільських територій. Джим Хьюм разом із своїми колегами із Великобританії відвідував Баранівську ОТГ в рамках проекту «Підтримка розбудови інституційної спроможності об’єднаної територіальної громади» у липні 2017 року.

6

Про передісторію нового проекту та роботу над Стратегією розвитку громади розповів Маркіян Дацишин, автор концепції проекту та координатор Компоненту IV проекту.

Проект «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської громади» складається з чотирьох компонентів.

4

Оксана Загорська, керівник проекту, розповіла учасникам  про перший та другий компоненти в рамках яких вже створена «Агенція місцевого органічного розвитку – АМОР», започатковані кооперативні рухи (рибний, молочний та ягідний), буде побудована міні-сироварня, тренінгово-торговий центр.

Партнер проекту – компанія «Галекс-Агро» приступає до будівництва нової ферми на 600 голів великої рогатої худоби. З огляду на проблему відсутності кваліфікованої робочої сили, що постала перед компанією, вона вирішила приєднатися до зазначеного проекту. На базі ферми «Галекс-Агро» планується проводити теоретичні та практичні навчання для старшокласників та студентів з використанням сучасного навчального обладнання.

Про залучення молоді до місцевого розвитку та апробацію нових підходів до трудового навчання у школах розповів Іван Савицький, координатор Компоненту ІІІ проекту. Сьогодні освіта вкрай потребує змін. Зміни повинні стосуватися трьох пунктів – це сучасний зміст освіти, сучасний вчитель і сучасне середовище (обладнання). Тому в якості пілотного проекту підтриманого Міністерством освіти та науки України в школах громади буде впроваджено нову бізнес-орієнтовану навчальну програму з трудового навчання, щоб діти вчилися підприємництву, дизайну і щоб вони на трудовому навчанні вміли зробити красиву роботу, а потім її ще й продати.

7

Проект надасть можливість сучасно обладнати на базі шкіл майстерні – технічний, швейний і тепличний коворкінги, доступ до яких матимуть не тільки учні, а й місцева молодь та люди старшого віку, які зможуть відвідувати заняття та вчитися використовувати обладнання. Ідея полягає в тому, щоби зробити школу відкритою для усіх мешканців громади.

Також в рамках молодіжного компоненту буде створено молодіжний бізнес-інкубатор, який буде допомагати комунікувати між громадою, локальним бізнесом, учнями, відділом освіти та із створеними коворкінгами.

Якщо будь – який член громади захоче написати проект, створити власну справу, знайти грант, захоче запросити тренерів для навчання, майстер-класів, то бізнес інкубатор буде в цьому допомагати. 

Попереду майже три роки плідної роботи для досягнення цілей проекту.

Слідкувати за реалізацією Проекту можна за посиланням.

 

 


Тематика публікації:            

Останні публікації цього розділу:

Анонс: Школа врегулювання конфліктів та миротворчості у територіальних громадах

Як зберегти традиційну культуру та нашу ідентичність, міркували на триденному заході у Богуславі

До 40 протезів на місяць: як у Полтаві протезують та реабілітують людей після поранень

До своєї природи: у Києві відкрилась виставка з любов’ю до української спадщини

10 років БФ «Твоя опора»: зібрано й надано допомогу на 710 млн грн

Ресурсні центри неурядового сектору Півдня України обмінялись досвідом та обговорили нові ініціативи