Відбулася заключна конференція проекту “Попередження конфліктів у південній Україні”

03 липня 2018 року у м.Херсон (готель "Оптима") Центром близькосхідних досліджень (AMES) проведено підсумкову конференцію "Підтримка безпеки громад півдня Херсонщини як інвестиція у безпеку України ...

logo
Відбулася заключна конференція проекту “Попередження конфліктів у південній Україні”

IMAG004803 липня 2018 року у м.Херсон (готель “Оптима”) Центром близькосхідних досліджень (AMES) проведено підсумкову конференцію “Підтримка безпеки громад півдня Херсонщини як інвестиція у безпеку України та Європи”.

IMAG0042Напочатку заходу з доповіддю “Культура бідності. На прикладі ігор, проведених у Чаплинському і Генічеському районах” виступив соціальний психолог Дмитро Звонок.
Після цього керівник проекту Сергій Данилов представив рекомендації органам державної влади і місцевого самоврядування, зацікавленим донорським, громадським організаціям та бізнесу: “Підтримка безпеки громад півдня Херсонщини як інвестиція у безпеку України та Європи”, а також презентував результати соціологічного дослідження півдня Херсонщини, проведеного у рамках проекту раніше партнерським соціологічним бюрю “Sociologist”.
IMAG0063
Значний інтерес авдиторії викликала мотиваційна публічна лекція провідного українського історика Олександра Зінченка “Чому в українців високі паркани?”, присвячена проблемі довіри у суспільстві.

IMAG0080Останнім заходом конференції була візіонерська гра “Форсайт”, проведена з присутніми керівником організації Ігорем Семиволосом та Дмитром Звонком. Учасники гри визначили ключові тренди, які впливатимуть на безпекову ситуацію на півдні Херсонщини у наступні десять років. Серед трендів:
– демографічний, який пов’язаний зі зменшенням населення сільських районів і збільшенням кадрового голоду;
– перерозподіл ресурсів, збільшення кількости акторів і зміна системи прийняття рішень в об’єднаних територіальних громадах;
– зростаючий спротив змінам серед бідного населення;
– перерозподіл ринків збуту у зв’язку з окупацією Криму та Донбасу;
– розвиток туристичного бізнесу на півдні Херсонської области.

IMAG0096Дві групи учасників сконцентрували свою увагу на демографічному та туристичному трендах. Зокрема, аналізуючи туристичний тренд, учасники відповідної групи відзначили, що ключовим в районах, неприлеглих до моря, є завдання збільшення івентів та створення туристичної інфраструктури, яка дозволить людям (приїжджим) залишатися у місці проведення подій принаймні на одну ніч. Для цього необхідне відновлення інфраструктури і покращення регіонального транспортного сполучення.
Загрозами, на думку учасників, залишаються:
– негативний інформаційний вплив РФ;
– загроза бойових дій;
– погані дороги;
– небезпеки, пов’язані з виборами (пасивність виборців та можливість їх підкупу).
Також зазначалося, що в разі перемоги популістичних партій і відмови від реформи децентралізації країну охопить управлінський хаос (криза керованости), який негативно вплине на всі види економічної діяльности

IMAG0092Друга група сконцентрувала свою увагу на тренді демографії і кадровому голоді для новоутворених ОТГ. Зазначалося, що необхідна зміна формату взаємодії влади і громади, яка б включала у себе програму сприяння розвитку громадянського суспільства. Учасники зазначили про необхідність впровадження галузевих програм, а також постійно діючого неформального навчання і формування відповідних стимулів для місцевого населення. Підкреслювалася важливість обміну досвіду, стажування і спільних дій з представниками інших регіонів. Була запропонована ідея навчальних кредитів, де місцеві громади могли б укладати угоди з навчальними закладами для навчання місцевих кадрів в рамках програми “Людський капітал”.

IMAG0119В заключній частині конференції учасникам конференції, які найбільш успішно пройшли ігри-тренінги, було вручено сертифікати “Української Миротворчої Школи“.
Як і учасникам попередніх публічних подій, учасникам конференції, в рамках передбаченої проектом оцінки його успішности, було запропоновано заповнити відповідну анкету.

У конференції взяли участь 27 осіб, які представляли місцеві громадські IMAG0141організації, місцеві органи державної влади та місцевого самоврядування .

****
Проект “Попередження конфліктів у південній Україні” реалізовано за підтримки National Endowment for Democracy.


Тематика публікації:                  

Останні публікації цього розділу:

Анонс: Школа врегулювання конфліктів та миротворчості у територіальних громадах

Як зберегти традиційну культуру та нашу ідентичність, міркували на триденному заході у Богуславі

До 40 протезів на місяць: як у Полтаві протезують та реабілітують людей після поранень

До своєї природи: у Києві відкрилась виставка з любов’ю до української спадщини

10 років БФ «Твоя опора»: зібрано й надано допомогу на 710 млн грн

Ресурсні центри неурядового сектору Півдня України обмінялись досвідом та обговорили нові ініціативи