Відбувся круглий стіл «Зміцнення розвитку спільнот через освіту дорослих»

29 жовтня в м. Мелітополі Запорізької обл. відбувся круглий стіл на тему «Зміцнення розвитку спільнот через освіту дорослих», організований БО «Соціальний фонд» в партнерстві з DVV International в ...

Додано:
[email protected]

????????
Відбувся круглий стіл «Зміцнення розвитку спільнот через освіту дорослих»

29 жовтня в м. Мелітополі Запорізької обл. відбувся круглий стіл на тему «Зміцнення розвитку спільнот через освіту дорослих», організований БО «Соціальний фонд» в партнерстві з DVV International в Україні за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини. Подібні заходи в рамках проекту «Регіональні голоси – громадянська освіта дорослих для розширення прав і можливостей локальних громад в Україні та Білорусі», проводяться в 6 містах України з метою підвищення обізнаності щодо значення освіти дорослих в процесах місцевого соціально-економічного розвитку та обговорення можливостей співпраці між місцевими органами влади й іншими зацікавленими сторонами щодо підтримки програм освіти дорослих.

Учасниками заходу стали партнери БО «Соціальний фонд» в наданні неформальних освітніх послуг: МДПУ імені Б. Хмельницького, Управління соцзахисту, відділ культури, краєзнавчий музей, міська бібліотечна система, міське товариство осіб з інвалідністю, територіальний  центр, Управління молоді та спорту,  ЦНБПД,  ДНЗ «Мелітопольське професійне училище», ГО «Українська асоціація міст, що навчаються», БО «БФ «Все можливо», Товариство глухих, КУ «Інклюзивно-ресурсний центр», БО «БФ «Janma-центр».

????????

Після вітального слова заступника мера Сергія Прийми, модератор заходу  – директор ТОВ «Центр стратегічного розвитку територій», член проектної команди БО «Соціальний фонд» Андрій Орлов надав слово гостямпредставникам Інституту міжнародного співробітництва Німецької асоціації народних університетів DVV International (м. Київ). Регіональний директор DVV International в Україні, Білорусії, Молдові Беттіна Бранд порадила враховувати столітній досвід німецьких народних університетів, а також успішні моделі впровадження освіти дорослих громадськими організаціями інших міст України. В.о. виконавчого директора ГС УАОД Микита Андреєв акцентував, що освіта й надалі буде змінюватись, проте вона не повинна закінчуватись ні в 22, ні в 82 р.

Директор DVV International в Україні Олег Смірнов розповів про діяльність їх організації, яка працює в 40 країнах світу з метою боротьби з бідністю через  організацію навчання. Доповідач розкрив переваги неформальної освіти, яка є більш гнучкою, такою, що реагує на потреби суспільства, і  презентував проект «Регіональні голоси – громадянська освіта дорослих для розширення прав і можливостей локальних громад в Україні та Білорусі». Голова БО «Соціальний фонд» Любов Кучина подякувала команді DVV International за їх важливу місію – освіта протягом життя, а також за імплементацію цієї ідеї в Україні та в Мелітополі, зокрема. Катерина Кучина в доповіді про досвід БО «Соціальний фонд» як мультиплікатора освіти дорослих за останні три роки, звернула увагу, що це вже сьомий проект за підтримки DVV International, та сімнадцятий серед інших соціальних проектів організації.????????

Наступним блоком заходу стала презентація результатів проекту «Інклюзивна майстерня демократичного діалогу» в межах міжрегіонального проекту «Регіональні голоси – громадянська освіта дорослих для розширення прав і можливостей локальних громад в Україні та Білорусі». Результати комплексного дослідження потреб в громадянській освіті людей з інвалідністю м. Мелітополя, яке проводилось протягом липня – вересня 2018 р., презентували члени проектної команди  БО «Соціальний фонд» – директор ТОВ «Центр стратегічного розвитку територій» Андрій Орлов та викладач МДПУ імені Богдана Хмельницького Тетяна Житнік.  Вони розкрили методологію дослідження: кабінетне, кількісне з фокус-групами та глибинними інтервʼю, якісне – анкетування 200 людей з інвалідністю та без.

На задоволення виявлених освітніх потреб людей з інвалідністю запропоновано програму громадянської освіти «Інклюзивна майстерня 3D демократії: думаємо, діємо, досягаємо», яку розробили члени проектної команди  БО «Соціальний фонд» та презентували  Любов Кучина та Ірина Сінделі.  Вона стартуватиме у лютому 2019 р. та включатиме 3 модуля (40 годин): інтерактивні лекції «Ділова українська мова та культура спілкування»; мотиваційні тренінги «Ми та інші. Інші та ми»; ділова гра «Ми та держава».

Надалі до обговорення можливостей подальшої співпраці долучились всі учасники Круглого столу, адже для ефективного місцевого розвитку освіти дорослих гостро необхідна співпраця органів місцевої  влади, закладів освіти та  громадських організацій.

Захід відбувся в рамках проекту «Регіональні голоси – громадянське навчання дорослих для розширення прав та можливостей місцевих спільнот в Україні та Білорусі» за підтримки Федерального Міністерства закордонних справ Німеччини Більше інфо: тут та тут

????????


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Літня Українська Миротворча Школа 2024

Для українців у Польщі запустили онлайн-курси з вивчення польської: як приєднатися до навчання

Протидія гендерно-зумовленому насильству: тренінг для поліцейських сектору освітньої безпеки Чернігівщини

Стресостійкість учасниць зросла на 49%. Підсумки програми «ReStart Свідомості» та гайд на Дія.Освіта

Чи впливає на податки та дохід отримана гуманітарна допомога від Благодійного фонду «ССС»?

У Підволочиській громаді відкрили молодіжний простір «Знайди себе»