Антикорупційники закликають активну громадськість долучатись до моніторингу конкурсів на медзаклади

В Україні стартував проект моніторингу конкурсів на керівників медичних закладів, що проходять зараз у різних регіонах країни. Моніторинг відбувається на платформі урядово-громадської ініціативи ...

Додано:
Oksana Kriachko

медицина лікарі doctor
Антикорупційники закликають активну громадськість долучатись до моніторингу конкурсів на медзаклади

В Україні стартував проект моніторингу конкурсів на керівників медичних закладів, що проходять зараз у різних регіонах країни. Моніторинг відбувається на платформі урядово-громадської ініціативи “Разом проти корупції”, в рамках проекту IWPR за підтримки МЗС Норвегії.

Проект триватиме до кінця січня 2019 року і охоплює 8 моніторингів у різних регіонах країни. Зокрема, у Києві (Київська міська клінічна лікарня № 7), Полтаві (Полтавське обласне патологоанатомічне бюро), Львові (Львівський обласний перинатальний центр), Рівному (Пологовий будинок Рівненської міської ради)

Харкові (очікується конкурс в Харківській обласній клінічній лікарні) та інших містах, про які буде повідомлено додатково.

“Підсумки перших моніторингів допомогли нам виявити певні «слабкі місця». Насамперед, це недостатня проінформованість потенційних учасників конкурсу. В результаті, у деяких конкурсах бере участь лише один кандидат – зазвичай, це діючий керівник медичного закладу. Це нівелює саму ідею конкурсів. Зараз ми виявляємо ці та інші недоліки у конкурсних процедурах і вносимо зміни у відповідний документ, щоб забезпечити прозорість та відкритість конкурсів. Віримо, що корупція у медицині зменшиться, коли до управління лікарнями прийдуть нові керівники, через прозорі конкурси під наглядом громадськості”, – прокоментувала Олеся Ткачук, керівник проекту моніторингу конкурсів. 

Партнером проекту є благодійна організація “Всеукраїнська мережа ЛЖВ”. Активісти цієї організації здійснюють моніторинг у більшості регіонів України. Проект також відкритий до всіх незалежних активістів. Дізнатись про те, як долучитись можна у групі на Фейсбуці за посиланням https://www.facebook.com/groups/2393638597377758/.

У  Міністерстві охорони здоров’я України також закликали активну громадськість приєднуватись до моніторингу конкурсів. “Те що можна було зробити на цьому етапі з боку держави, ми зробили. Але для того, щоб бачити реальний вплив і досягати результатів, тут необхідна підтримка громадських організацій і кожного свідомого громадянина”, – зазначила Світлана Мусіяка, завідувач сектору оцінки та усунення корупційних ризиків МОЗ України.

Нагадаємо, з січня 2018 року в Україні запрацював Порядок конкурсного відбору керівників закладів охорони здоров’я. Раніше керівників лікарень призначав орган управління лікарні. Зараз керівників обирає конкурсна комісія, до складу якої входять представники громадськості. Така зміна дає шанс забезпечити прихід управлінців нової генерації до управління лікарнями і таким чином зменшити рівень корупції та зловживань у медичній сфері. 


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

Рух відкритих даних: досвід Великобританії для транспарентності місцевої влади на Харківщині та в Україні

ZDOROVI отримали від МОЗ статус критично важливого підприємства у військовий час для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення

ІДІ розпочинає проєкт спрямований на людей з інвалідністю в постраждалій від війни Україні

Як Ківерцівська громада впровадила інструмент публічних онлайн-консультацій з жителями

Завершується відбір на участь у форумі «Нові громадські організації: від ідеї до дії»

Мистецтво без бар'єрів: у Тернополі людей з інвалідністю залучатимуть до громадських активностей