Безоплатні онлайн консультації на «Правовому просторі» б’ють рекорди

Отримання послуг через мережу Інтернет стає все більш популярним серед українців. І портал «Правовий простір» це доводить щодня. За 9 місяців цього року 1436 громадян отримали допомогу юристів через ...

Додано:
Dinarko

c8b574eb3bf2ed76c1405d112a5e841f_M
Безоплатні онлайн консультації на «Правовому просторі» б’ють рекорди

Отримання послуг через мережу Інтернет стає все більш популярним серед українців. І портал «Правовий простір» це доводить щодня. За 9 місяців цього року 1436 громадян отримали допомогу юристів через Інтернет-сервіси порталу.

Ми вже писали, що у 2014 році за онлайн консультацією юриста зверталися 30-50 людей щомісяця, кожного літнього місяця 2015 року – майже 300 осіб. А з осені кількість звернень громадян ще збільшилась: у вересні в чат звернулось 422 особи.

Діаграма. Динаміка звернень громадян у чат за 9 місяців 2015 року

Діаграма. Динаміка звернень громадян у чат за 9 місяців 2015 року

Питання, які хвилюють громадян, різноманітні. Так само багато надходить запитів від військовослужбовців та членів їх родин. У вересні – 76 звернень (серпень – 63). Їх хвилюють питання мобілізації та звільнення з військової служби, грошового забезпечення та оформлення пільг учасникам бойових дій, збереження місця роботи та середнього заробітку. Так, нещодавно у чат звернулась дружина бійця. Її чоловікові три місяці не виплачували заробітну платню. Юрист порадив жінці офіційно скаржитись роботодавцю. І це подіяло – чоловікові виплатили заборгованість.

Професійність роботи юристів підтверджують слова вдячності, що надходять від користувачів сервісу. Ось лише один із відгук:

Величезна Вам подяка, що Ви опинилися поруч у важку хвилину. Дуже кваліфіковано, доступно і, головне, безоплатно допомогли мені вирішити проблему. Ви робите дуже велику і благородну справу, допомагаючи простим людям, які думають що вони самотні у своїх бідах. Спасибі величезне Вам за те, що віднеслись до мене по-людськи, і виявили зацікавленість у досягненні результату. Я хочу Вам побажати удачі, успіхів і зростання в професійній діяльності! Побільше б нам в країні таких справжніх, професійних юристів! З повагою, мама військовослужбовця.

Також у вересні на третину зросла кількість звернень від вимушених переселенців. Це 41 звернення. Залишаються актуальними питання реєстрації переселенцем, виплати адресної допомоги та соціальних гарантій, пільг, питання сімейного права (стягнення аліментів, реєстрація народження, смерті) тощо.

Такій популярності чату «Правового простору» сприяє активна інформаційна робота юристів Мережі Центрів правової інформації та консультацій. Зокрема, наприкінці жовтня юрист «Правового простору» Володимир Орловський та координаторка порталу Анна Мартинюк завітали у Скадовський районний Центр зайнятості та зустрілись із демобілізованими військовослужбовцями. Вони розповіли хлопцям про пільги, передбачені законодавством, надали правові консультації. Анна Мартинюк розповіла про можливості консультування з юристом через чат порталу «Правовий простір», адже питання до юриста можуть виникати і надалі. Тож можна відразу звернутись по допомогу.

- Під час кожної зустрічі я наголошую, потрібно звертатися за правовою допомогою до того, як проблема зайшла у глухий кут. Наприклад, до того, як підписали контракт про проходження військової служби чи кредитний договір. На жаль, часто люди несвідомо затягують із вирішенням питання, сподіваючись, що якось воно буде. І тільки, коли ситуація стає критичною, звертаються за допомогою до спеціалістів. Звісно, багатьох зупиняє ціна питання. Але сервіси «Правового простору» якраз і дають можливість отримати правову допомогу безоплатно. Велика кількість звернень у чат, говорить про те, що поступово зростає правова культура українців. – Коментує Анна Мартинюк.

Нагадаємо, що чат на «Правовому Просторі» діє з лютого минулого року за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Цей сервіс доступний і на порталі, і в його мобільній версії – тобто, достатньо мати комп’ютер чи смартфон, Інтернет і, власне, потребу в безоплатній правовій допомозі.

Скористатися послугою дуже просто. П`ять днів на тиждень, з понеділка до п’ятниці включно, з 10.00 до 16.00 будь-хто може увійти на портал і поставити в чаті, віконечко якого знаходиться у правому нижньому куті головної сторінки порталу, письмове запитання юристам Мережі Центрів правової інформації та консультацій. Порада користувачеві: під час чату не закривати браузер, доки не отримаєте відповідь.

Автор Ольга Жукова
Джерело: ІРЦ «Правовий простір»


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Завершується відбір на участь у форумі «Нові громадські організації: від ідеї до дії»

Мистецтво без бар'єрів: у Тернополі людей з інвалідністю залучатимуть до громадських активностей

Її перспектива: погляд жінок на війну та участь у відбудові

Понад тисяча мешканців Бучанського району отримали правову допомогу від Громадського центру сприяння доступу до правосуддя

Як Шацька громада розвиває туризм спільно з місцевим бізнесом та громадським сектором

Роль Street Child в підтримці локалізації гуманітарної допомоги в Україні