Іванофранківці визначаються, яким має бути бюджет участі 2019

Напередодні різдвяно-новорічних свят «кипить» робота з оновлення бюджету участі Івано-Франківська.Реалізація проекту з розробки нової моделі бюджету участі в місті Івано-Франківську увійшла у фазу ...

головна фотка
Іванофранківці визначаються, яким має бути бюджет участі 2019

Напередодні різдвяно-новорічних свят «кипить» робота з оновлення бюджету участі Івано-Франківська.

Реалізація проекту з розробки нової моделі бюджету участі в місті Івано-Франківську увійшла у фазу активних обговорень. Громадська організація «Івано-Франківський регіональний центр» спільно з Івано-Франківською мерією розпочали проведення зустрічей з містянами для узгодження моделі бюджет участі 2019.

01-min (1)

“Громадський бюджет – саме для мешканців, не для влади. Тому ми разом з муніципалітетом запланували серію зустрічей з містянами для з’ясування їхніх інтересів і побажань. По-перше, працює ініціативна група з вироблення нового формату бюджету участі. 18 грудня розглянули попередній варіант проекту положення про бюджет участі. По-друге, розпочали зустрічі з авторами проектів, які були учасниками попередніх циклів бюджету участі. Ці люди вже пройшли всі етапи від підготовки проектів до їхньої реалізації. Для нас важливо, що вони знають всі плюси і мінуси системи зсередини. Перша така зустріч відбулася 20 грудня. І ми бачимо активність наших мешканців. Також цікавою є думка тих активістів, які моніторили, як мешканці голосують. Були зауваження до процедури, і ми хочемо надалі ці моменти врахувати”, – говорить керівниця громадської організації “Івано-Франківський регіональний центр” Наталія Кобильчак.

02

Як виявилось, незважаючи на щорічне зростання показників активності містян (і за кількістю ініційованих проектів, і за кількістю відданих за них голосів), обізнаність іванофранківців про бюджет участі є невеликою. Тому організатори, крім забезпечення ефективного використання бюджетних коштів та прозорості міської влади, мають на меті і підвищення інформаційно-промоційної складової.

статистика

Отже, що вже зроблено? Першим результатом стало формування ініціативної групи з вироблення нового формату бюджету участі, яка складається з представників громадського сектору, освіти, медицини, бізнесу і міської влади. Більшість активістів має досвід бюджету участі: є ті, котрі генерували ідеї, проте їх «не пощастило» втілити, та ті, яким вдалося перемогти і впровадити свої проекти. Тому за підсумками діалогів в ході проведених зустрічей та комунікації через створену в мережі фейсбук групу виокремились ті питання, що потребують першочергових змін. Насамперед, це питання, пов’язані, з тим, хто має право подавати проекти, голосувати, як голосувати, які можуть бути проекти, з яким фінансуванням і т.д.

03

 

Наступним кроком стало розроблення онлайн-опитувальника (bit.ly/anketa_bu) для визначення основних параметрів бюджету участі.

Обирай свій Квадрат (3)

На початку грудня містян запросили висловити їх бачення щодо авторства проектів (вік та приналежність до міста авторів), їх поділу в залежності від обсягу фінансування (малі, великі), граничних меж бюджетних коштів на кожну групу, особливостей голосування за проекти (вік та приналежність до міста голосуючих, кількість проектів, за які можна голосувати) тощо. Наразі анкетування не закрите і триватиме до 10 січня 2019 року.

голосування

Водночас підбито проміжні підсумки на основі відповідей іванофранківців. Так, на сьогодні в опитуванні взяли участь 52 людини. Трохи більше половини (55%) жінки. Вікова категорія мешканців, які брали участь в опитування, – це мешканці у віці 36-45 років (38%), 46-60 років (15%) та молодь 18-35 років (40%).

За підсумками анкетування більшість респондентів вважають, що оптимальним є поділ проектів на дві категорії проектів: малі і великі проекти (82% опитуваних). Щодо максимальної вартості проектів, то 46% опитаних вважають, що малий проект має бути до 100,0 тис грн, 37% – до 50 тис. грн. Вартість великого проекту, на думку учасників опитування, має становити не більше 500 тис. грн (43%), не більше 300 тис. (37%), не більше 200 тис. (15%).

62% визнали недоцільним поділ проектів за напрямами/пріоритетами. Тобто мешканці в переважній більшості вважають, що слід допускати проекти будь-якої тематики без обмежень.

imgonline-com-ua-Compressed-TT9lHyprESFzVyqK

«Основна ідея партиципаторного бюджетування в тому, що люди самі вирішують, що для них є важливим і пріоритетним. Не варто обмежувати людей, якщо є попит, нехай проекти стосуються того, щоб люди справді хотіли змінити у своєму мікрорайоні та місті. Тому ми підтримуємо ту пропозицію, коли мешканці можуть подавати ініціативи будь-якої тематики, а вже своїми голосами активні іванофранківці визначать, що потрібно профінансувати і реалізувати», – коментує координаторка програми «Бюджет участі» Івано-Франківського міськвиконкому Христина Костирко.

 Трохи більше половини учасників опитування вважають, що подавати проекти і голосувати за них повинні містяни незалежно від офіційно підтвердженої реєстрації місця проживання в Івано-Франківську (відповідно 51% і 57% голосів). Бути автором проекту і голосувати за проекти можна з 18-ти років, вважають респонденти (відповідно 63% і 59%). 90% переконані, що за відбір і моніторинг реалізації проектів має відповідати робоча група, яка має формуватися за відкритою формулою за участі всіх охочих.

79% містян, які відповідали на питання анкети, стверджують, що основне завдання бюджету участі це активізувати мешканців для згуртування навколо спільних ідей, потреб, проблем з метою їхнього вирішення.

05 (1)

 Наразі триває розробка проекту положення про бюджет участі, який вже невдовзі буде виставлений на публічне обговорення.

 

 Діяльність здійснюється в рамках проекту, який виконує Інститут висвітлення війни та миру (IWPR) за підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Норвегії.

лого 5 штук горизонтальні


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

Абетка саморегуляції 6.0: завершено перший блок курсу з підтримки психічного здоров’я

Зміни розпочинаються з тебе: як на локальному рівні впливати на глобальні процеси. Досвід БУР

Обговорили співпрацю влади та неурядового сектору у сфері відновлення громад та регіону

Яка вона — українська ідентичність? Відкриті читання «Живої бібліотеки» — на DOCUSPACE

Літня Українська Миротворча Школа 2024

Для українців у Польщі запустили онлайн-курси з вивчення польської: як приєднатися до навчання