Рік роботи народних депутатів Одеської області

Одеську область у Верховній Раді представляють 16 народних депутатів. 11 парламентаріїв обрані у відповідних одномандатних виборчих округах Одеської області. 5 народних депутатів обрані за списками ...

^3D391DEE14AF7B0DEAEB0BDB4F3F522C52860AC978FFE68A6E^pimgpsh_fullsize_distr
Рік роботи народних депутатів Одеської області

Одеську область у Верховній Раді представляють 16 народних депутатів. 11 парламентаріїв обрані у відповідних одномандатних виборчих округах Одеської області. 5 народних депутатів обрані за списками політичних партій.

За перший рік роботи Верховної Ради VIII скликання відбулося 116 пленарних засідань. З депутатів, що представляють Одесу та область в парламенті, немає жодного, який би був присутній на всіх 116. У теж час жоден народний депутат не пропустив більше половини пленарних засідань.

До 20 пропусків у Василя Гуляєва (11), Сергія Фаєрмарка (15) і Павла Унгуряна (16). Не більше 30 – у Олексія Гончаренка (21), Миколи Скорика (22), Геннадія Чекіти (22), Едуарда Матвійчука (23) і Олександра Урбанського (25).
Не більше сорока пропусків у Віталія Барвіненка (31), Сергія Ківалова (37) та Дмитра Голубова (39).
Євген Дейдей пропустив 46 засідань, а Іван Фурсін – 51. Найбільше число пропусків у Олександра Пресмана, який був відсутній на 54 пленарних засіданнях.

Випадки голосування за відсутності письмової реєстрації зафіксовані з боку:
Леоніда Климова (2 засідання);
Василя Гуляєва, Івана Фурсіна та Сергія Ківалова (на трьох засіданнях кожен);
Антона Кіссе (на чотирьох засіданнях);
Дмитра Голубова (на шести засіданнях);
Сергія Фаєрмарка (на семи засіданнях);
Геннадія Чекіти (на дев’яти засіданнях);
Олександра Урбанського, Павла Унгуряна та Євгена Дейдея (на 11 засіданнях);
Віталія Барвіненка і Олексія Гончаренка (на 13 засіданнях);
Олександра Пресмана (на 29 засіданнях).

Зафіксовані факти неперсонального голосування:
Олександра Пресмана (двічі);
Віталія Барвіненка;
Леоніда Клімова.

За перший рік роботи у Верховній Раді VIII скликання найбільше число законопроектів розробив Едуард Матвійчук, виступивши автором 23 законодавчих ініціатив. Крім того, 18 законопроектів розробив Іван Фурсін, 15 – Віталій Барвіненко, по 14 – Дмитро Голубов і Олександр Урбанський, 13 – Олексій Гончаренко, 12 – Геннадій Чекіта, 11 – Микола Скорик. Ініціатором восьми законодавчих ініціатив виступили Антон Кіссе, Василь Гуляєв і Сергій Фаєрмарк, 7 – Сергій Ківалов і Павло Унгурян. По 4 законопроекти зареєстрували Євген Дейдей і Олександр Пресман, а Леонід Клімов зареєстрував один проект закону.

При цьому найбільш продуктивними у законотворчій діяльності виявилися народні депутати, які входять у фракцію «Народний Фронт», деякі з законодавчих ініціатив яких були розглянуті парламентом і прийняті в якості відповідних законів.

У переважній же більшості випадків численні законодавчі ініціативи народних депутатів перебувають на розгляді профільних парламентських комітетів. Водночас, у поточному скликанні Верховної Ради розгляд законопроектів профільними комітетами відбувається набагато швидше, ніж у Верховній Раді минулого скликання.

Лише деякі із законодавчих ініціатив народних депутатів Одеської області вже були рекомендовані до включення до порядку денного, або знаходяться на розгляді в першому чи другому читанні.

У переважній більшості випадків тематика законопроектів, поданих народними депутатами Одеської області, має в тій чи іншій мірі виражену галузеву спрямованість. Найбільш активно одеські народні депутати подавали законодавчі ініціативи у сферах державного управління та місцевого самоврядування, суспільно-політичних відносин, економіки та фінансів. Дещо рідше – у сфері соціальної політики, судової та правоохоронних систем. Деякі законодавчі ініціативи народних депутатів спрямовані на регулювання сфер екології та охорони здоров’я.

Вкрай неактивні народні депутати в подачі законодавчих ініціатив, адресованих специфіці округів, або регіону в цілому, який вони представляють.

Зокрема, жодна із законодавчих ініціатив Віталія Барвіненка, Дмитра Голубова, Євгена Дейдея, Леоніда Клімова, Павла Унгуряна та Сергія Фаєрмарка не має прямого відношення до специфіки регіону.

Можуть бути співвіднесені з проблемами виборчих округів або регіону в цілому по одній законодавчій ініціативі Олексія Гончаренка, Василя Гуляєва та Івана Фурсіна, дві законодавчих ініціативи Олександра Урбанського, по три законодавчих ініціативи Сергія Ківалова, Антона Кіссе, Олександра Пресмана, Миколи Скорика, а також п’ять законодавчих ініціатив Едуарда Матвійчука.

Народні депутати, які представляють Одеську область, набагато активніше користуються правом подачі депутатських запитів, ніж народні депутати Одеської області, що входили до складу Верховної Ради попереднього скликання.

Найбільшу кількість запитів подав Едуард Матвійчук, який звернувся в різні інстанції зі 120 депутатськими запитами. Дмитро Голубов подав 30 депутатських запитів. Антон Кіссе подав 20 депутатських запитів, по 15 запитів подали Сергій Ківалов і Олексій Гончаренко, по 13 – Євген Дейдей і Василь Гуляєв, 10 – Микола Скорик, 6 – Віталій Барвіненко, 4 – Геннадій Чекіта, 2 – Леонід Клімов, по одному – Олександр Урбанський, Іван Фурсін, Павло Унгурян та Сергій Фаєрмарк.

Лише Олександр Пресман жодного разу не скористався правом подачі депутатського запиту.

При цьому необхідно зазначити, що кількість проблем, за якими народні депутати зверталися із запитами, набагато більш обмежена кількістю інстанцій, які отримали відповідні запити по одній і тій же проблемі.

Крім того, всі запити Едуарда Матвійчука не мають відношення до якого-небудь комплексу проблем, а адресовані індивідуальним проблемам окремих громадян чи колективам громадян.

Водночас позитивною тенденцією є те, що хоча б частина запитів більшості народних депутатів співвідноситься з проблемами з виборчих округів або регіону в цілому. Найбільш активні в цьому напрямку були Василь Гуляєв, Сергій Ківалов, Едуард Матвійчук, Антон Кіссе.

Незважаючи на те, що в перший рік роботи Верховної Ради поточного скликання приймалося значне число комплексних і важливих для дальшого розвитку країни законів, проаналізувати тенденції голосування одеських народних депутатів пропонується на прикладі пакету законів, який Верховна Рада повинна була прийняти для лібералізації візового режиму з країнами Європейського союзу. Саме цей пакет законопроектів пропонується до розгляду у зв’язку з його актуалізацією в останні тижні завершення першого року повноважень Верховної Ради, а також закінчення термінів, відведених державі Україна, на прийняття вказаного пакету законів.

Найбільш активно підтримали своїми голосами пакет законопроектів, прийняття якого необхідне для лібералізації візового режиму з країнами ЄС, Сергій Фаєрмарк та Євген Дейдей, які забезпечили свої ствердні голоси по всім 6 законопроектам, а також Олександр Урбанський і Олексій Гончаренко, які підтримали п’ять із шести законопроектів. Взагалі не віддали жодного позитивного голосу даним законопроектам Геннадій Чекіта, Дмитро Голубов, Віталій Барвіненко, Сергій Ківалов.

Практично всі народні депутати відкрили громадські приймальні для взаємодії з виборцями. Виняток склали Леонід Клімов, щодо відкриття приймальні якого не вдалося отримати даних, а також Євген Дейдей.

Позитивно і те, що всі народні депутати (крім Леоніда Климова), обрані в одномандатних виборчих округах, відкрили громадські приймальні на території своїх виборчих округів.

Веб-сайти для комунікації з виборцями використовують 9 з 16 народних депутатів області (Едуард Матвійчук, Сергій Ківалов, Геннадій Чекіта, Олександр Пресман, Антон Кіссе, Олександр Урбанський, Микола Скорик, Олексій Гончаренко, Віталій Барвіненко).

При цьому найбільш активно про діяльність народних депутатів інформують веб-сайти Олександра Урбанського та Антона Кіссе. Найменш активно оновлюється сайт Сергія Ківалова та Олексія Гончаренка.

Соціальні мережі в своїй діяльності використовують Едуард Матвійчук, Геннадій Чекіта, Сергій Ківалов, Василь Гуляєв, Антон Кіссе, Олексій Гончаренко, Микола Скорик, Євген Дейдей, Олександр Урбанський.

З 11 народних депутатів, обраних в одномандатних виборчих округах Одеської області, в парламентській діяльності жодна з законодавчих ініціатив прямо не співвідноситься з пунктами передвиборних програм Леоніда Климова, Василя Гуляєва та Віталія Барвіненка.

Парламентською діяльністю решти народних депутатів було охоплено у переважній більшості випадків по два пункти передвиборчої програми.

Едуард Матвійчук: 2 з 27 пунктів;
Геннадій Чекіта 2 з 16 пунктів;
Сергій Ківалов: 4 з 22 пунктів;
Дмитро Голубов: 2 з 15 пунктів;
Іван Фурсін: 2 з 10 пунктів;
Олександр Пресман: 1 з 20 пунктів;
Антон Кіссе: 4 з 18 пунктів;
Олександр Урбанський: 4 з 18 пунктів.

Рівень підзвітності народних виборцям народних депутатів залишається низьким. У відкритих джерелах вдалося знайти інформацію про звітні заходи перед виборцями тільки Олександра Урбанського. Інформація про звітні заходах інших парламентаріїв відсутня.
Одеська обласна організація КВУ висловлює надію на проведення публічних звітних кампаній усіма народними обранцями області після завершення першого календарного року роботи Верховної Ради.


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Мистецтво без бар'єрів: у Тернополі людей з інвалідністю залучатимуть до громадських активностей

Її перспектива: погляд жінок на війну та участь у відбудові

Понад тисяча мешканців Бучанського району отримали правову допомогу від Громадського центру сприяння доступу до правосуддя

Як Шацька громада розвиває туризм спільно з місцевим бізнесом та громадським сектором

Роль Street Child в підтримці локалізації гуманітарної допомоги в Україні

Десять проєктних ідей з відновлення та розвитку Шевченківської громади