Право на успіх: переселенці в Харкові

Прибувши до Харкова, журналісти ГромадськогоТБ.Полтава вирішили дізнатися все про роботу найбільшої на сьогодні волонтерської організації на сході України, яка займається екстреною допомогою ...

529
Право на успіх: переселенці в Харкові

Прибувши до Харкова, журналісти ГромадськогоТБ.Полтава вирішили дізнатися все про роботу найбільшої на сьогодні волонтерської організації на сході України, яка займається екстреною допомогою внутрішньо переміщеним особам.

«Перша волонтерська допомога у Харкові для переселенців починалася саме з цього кутка», – розповідає старший черговий Харківського вокзалу у залі очікування.

«Станція «Харків» – об’єднання людей доброї волі для ефективної допомоги людям, вимушеним раптово бігти зі своїх будинків через збройний конфлікт до інших міст нашої країни. Члени цієї організації – мешканці Харкова, які скооперувалися разом у моменти найбільш гострих військових подій. Це прості студенти та наукові співробітники, офісні клерки і топ-менеджери, пенсіонери, бізнесмени, депутати тощо.

У той час, коли потяги зі сходу привозили до вокзалу до декількох сотен біженців на добу, харків’яни почали організовувати допомогу для них за всіма можливими напрямками. Встановили транзитний пункт в одному із залів залізниці, куди привозили ковдри, ліки, дитячу їжу, памперси, одяг, продукти та гроші. Організували термінове розміщення людей, які приїжджали тільки з документами та опинялися просто на вулиці, не маючи жодних близьких та знайомих поруч.

Деякі власники бізнесу в Харкові звільняли свої офісні приміщення в центрі з метою розселення приїжджих сімей з дітьми. Деякі харківські хостели повністю або частково безкоштовно приймали переселенців, не встановлюючи терміни проживання для таких людей. Багато хто з бізнесменів, які робили подібні добрі справи у місті, побажав залишитися анонімними.

У суботній день двоповерхове приміщення «Станції Харків» по вул. Дмитрівській переповнено людьми, які прийшли за допомогою, активними волонтерами та співробітниками центру. Координаційний центр займається психологічною та юридичною допомогою, допомагає ВПО з пошуком роботи, залучаючи  до співпраці небайдужих роботодавців Харкова, проводить тренінги та постійно втілює нові соціальні проекти.

«Добре було б, якби влада розповідала про нас тим особам з Донецьких та Луганських областей, що звертаються до соціальних органів, – говорить координатор «Станції Харків» Алла Фещенко про взаємодію із харківськими владними структурами. – Хоча б розвісили у «собезах» якісь об’яви на видних місцях про те, що ми є, що ми допомагаємо, і беремо на себе відповідальність за більшість болючих питань, з якими стикається людина на новому місці проживання».

«Життя з нової сторінки» – цикл відеосюжетів, присвячений проблемам вимушених переселенців, що тимчасово мешкають на Полтавщині.

Інформаційна кампанія «Життя з нової сторінки» проводиться в рамках проекту «Сприяння плюралізму та діалогу в українському суспільстві», що реалізується Фондом Східна Європа за підтримки ChildFund Deutschland e.V. та Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччини.


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Її перспектива: погляд жінок на війну та участь у відбудові

Понад тисяча мешканців Бучанського району отримали правову допомогу від Громадського центру сприяння доступу до правосуддя

Як Шацька громада розвиває туризм спільно з місцевим бізнесом та громадським сектором

Роль Street Child в підтримці локалізації гуманітарної допомоги в Україні

Десять проєктних ідей з відновлення та розвитку Шевченківської громади

Опитування щодо нового курсу YouControl Academy “OSINT для журналістів-розслідувачів”