У Вінниці презентували міжнародні програми для молоді в контексті Східного Партнерства

Більше 30 представників громадських організацій та органів влади з Вінницької, Хмельницької, Київської, Чернівецької, Житомирської, Закарпатської, Львівської та Тернопільської областей зібралися 25 ...

Додано:
oksana.bondar.v

2015-11-25_IMG_9835
У Вінниці презентували міжнародні програми для молоді в контексті Східного Партнерства

Більше 30 представників громадських організацій та органів влади з Вінницької, Хмельницької, Київської, Чернівецької, Житомирської, Закарпатської, Львівської та Тернопільської областей зібралися 25 листопада у м. Вінниця на круглому столі «Міжнародні програми для молоді в контексті Східного Партнерства».

Учасники круглого столу мали можливість обмінятися досвідом та поспілкуватися вживу і онлайн з експертами в сфері молодіжної політики, участі молоді в програмах ЄС Erasmus+, Молодіжне Вікно Східного Партнерства, міжнародних молодіжних обмінах.

Директор департаменту молодіжної політики Міністерства молоді та спорту України Ірина Бєляєва під час онлайн-включення розповіла присутнім про молодіжну політику щодо впровадження програм молодіжних обмінів між Україною та державами-членами ЄС. «У вересні 2015р. було підписано Угоду про українсько-польську Раду обміну молоддю, що передбачає двосторонню співпрацю у справах молодіжних обмінів та співробітництва і поглиблення контактів представників молоді двох країн. З українського боку впровадженням програми буде займатися Міністерство молоді та спорту України, а з польського – Фонд розвитку системи освіти (FRSE), для якого вже передбачено фінансування з державного бюджету Польщі у розмірі 1 млн.євро. Найближчим часом ця Угода буде затверджена кабінетом міністрів України. Очікуємо, що на навесні 2016р. ми зможемо оголосити конкурс для українських організацій» – каже пані Ірина.

Подібна міжурядова Угода про молодіжні обміни була підписана і з Литвою у серпні цього року. Метою Угоди є сприяння активізації українсько-литовського співробітництва у сфері молоді, налагодження прямих контактів між молодіжними організаціями, установами України та Литви, активізація молодіжних обмінів, сприяння європейській інтеграції України.

Представник міністерств відповіла на запитання учасників, запросила до співпраці, а також розповіла про програму “Молодіжний працівник” , яка надає можливість держслужбовцям всіх рівнів та молодіжним лідерам брати участь у спільних тренінгах, де вивчають кращі практики країн Євросоюзу по роботі із молоддю.

До онлайн-зустрічі приєднався Андрій Павлович, координатор ресурсного центру SALTO для країн Східної Європи і Кавказу (Варшава, Польща). Центр надає інформацію про можливості програми Erasmus+ у молодіжній сфері, сприяє розвитку співпраці з країнами Східного Партнерства, підвищенню якості міжнародних молодіжних проектів, розвиває співпрацю з державними і неурядовими організаціями в сфері формування молодіжної політики в країнах Східного партнерства. Пан Андрій розповів про можливості для міжнародної співпраці в сфері молоді та освіти, зокрема про програму Erasmus+ та Молодіжне Вікно Східного Партнерства:

«Erasmus+ -це програма ЄС в області освіти, професійної підготовки, молоді і спорту, яка реалізується протягом 2014-2020рр. із бюджетом майже 15 мільярдів євро. Erasmus+ у молодіжній сфері підтримує молодь і спеціалістів по роботі з молоддю із країн Східного партнерства. Зокрема, для українців доступні молодіжні обміни, європейська волонтерська служба, семінари, тренінги, заходи по розвитку партнерств, ознайомчі візити, стажування, а також можливе залучення як партнерів до інших акцій – співпраці в області інновацій та обміну позитивним досвідом і підтримці реформ. Очікуємо, що найближчим часом знову відкриється ще одна ініціатива – Молодіжне вікно Східного партнерства, яка дозволить українцям напряму подавати свої проекти у Брюссель».

Оксана Полівчак, координатор субгрупи «освіта» робочої групи 4 «Контакти між людьми» Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства говорила про фактори, що впливають на розвиток молодіжної політики в Україні та країнах Східного партнерства. Вона зазначила, що останнім часом в Україні спостерігається зменшення фінансування молодіжної політики (штатних працівників, фінансування молодіжних програм тощо), міграція молоді, посилення “віртуалізації” молоді, зміна потреб та традицій у молоді та великий розрив між молоддю, включеною у інтеграційні процеси, та молоддю з депресивних територій.

Про налагодження міжнародного молодіжного співробітництва говорили учасники круглого столу та ділилися власним досвідом. Зокрема, Максим Студілко (ГО «Впливові люди») та Ольга Бутенко («Інститут розвитку міст») вказали про важливість поширення досвіду участі молоді в міжнародних проектах. Юлія Крамаренко представила досвід Єврорегіону «Дністер» в сфері міжнародних молодіжних проектів.

Координатор робочої групи 4 «Контакти між людьми» Національної Платформи Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства Оксана Бондар презентувала резолюцію робочої групи 4, яка була озвучена на Форумі громадянського суспільства Східного Партнерства минулого тижня із закликом до відповідних інституцій ЄС – пришвидшити відкриття Молодіжного вікна Східного партнерства. Також присутнім була презентована фотовиставки “Youth Creates Contacts between People!”, яка проводилася робочою групою 4 протягом жовтня-листопада.

Учасники відзначили необхідність проведення подібних інформаційних зустрічей з поширення досвіду та підвищення обізнаності українців про молодіжні міжнародні проекти для країн Східного Партнерства.

Захід провела Українська національна платформа Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства, за підтримки громадських організацій «Лабораторія законодавчих ініціатив» та «Вінницький регіональний центр інформації «Креатив».

Контакти:

Оксана Бондар,

Координатор робочої групи 4 «Контакти між людьми» НП ФГС СхП,

«Вінницький регіональний центр інформації «Креатив»

[email protected], +38-063-8664664


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

Мукачево — перше місто в Україні, у якому запрацюють "медіаційні патрулі" у школах

Громади зможуть рахувати кількість відходів від руйнувань за уніфікованим методом

Суд зобов’язав комунальне підприємство провести облік дерев у зеленій зоні

Розробка команди з Львівщини увійшла в трійку європейських інноваційних бізнес-проєктів 2024 року

Рух відкритих даних: досвід Великобританії для транспарентності місцевої влади на Харківщині та в Україні

ZDOROVI отримали від МОЗ статус критично важливого підприємства у військовий час для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення