Час – ключовий ресурс, який плануємо через стратегію

Представники Улашанівської, Ганнопільської, Крупецької та Берездівської ОТГ зі Славутчини пройшли семінар з стратегічного планування, на якому розбиралися у ключових цілях, які мають бути досягнуті ...

Додано:
Nadiia Mazur

WhatsApp Image 2019-05-24 at 16.52.15
Час – ключовий ресурс, який плануємо через стратегію

Представники Улашанівської, Ганнопільської, Крупецької та Берездівської ОТГ зі Славутчини пройшли семінар з стратегічного планування, на якому розбиралися у ключових цілях, які мають бути досягнуті під час розробки стратегії ОТГ.  Експерт зі стратегічного планування Маркіян Дацишин допомагав їм у цьому розібратися.

Screenshot_7

Найбільше учасників семінару хвилювало як стратегія може допомогти залучити інвесторів, а також як упорядкувати і примножити ресурси громади. Серед інших зацікавленостей: покращення інфраструктури, оптимальне податкове навантаження та благоустрій сіл.

Наявність стратегії громади, за твердженням Маркіяна, є додатковим заохоченням для інвесторів та донорів вкладати кошти в розвиток свого бізнесу на території громади, тому що це показник системної та усвідомленої роботи над розвитком ОТГ. Наразі більшість громад в Україні стратегії списують у сусідів або м. Києва,  не пишуть конкретних цифр при формулюванні стратегічних цілей, а тільки зазначають умовні «покращити», «забезпечити». Розробники стратегії при цьому ні з ким не обговорюють своє бачення громади та не консультуються.

WhatsApp Image 2019-05-24 at 16.52.14

Такі стратегії не розкривають потенціалу громад, оскільки в них не враховані особливості цієї громади і, найважливіше, немає думки тих, кому цю громаду будувати – людей. Тому, розробляти ефективну стратегію, втілювати яку будуть спільно влада, громадськість і бізнес, потрібно консультуючись і обговорюючи з усіма учасниками життя громади. Ці консультації розкривають як потенціал громади, так і її слабкості, і допомагають знайти спільні рішення складних проблем.

Експерт разом учасникам дійшов висновку, що «Час – ключовий ресурс, який ми плануємо через стратегію, ефективність використання якого залежить від правильного планування та чіткої стратегії». Ефективний розподіл цього ресурсу забезпечує швидкий розвиток громади.

Семінар організовано в рамках проекту “РПР та місцеві коаліції: синергія співпраці”, що виконується Інститутом громадянського суспільства спільно з коаліцією Реанімаційний Пакет Реформ – РПР в рамках Програми сприяння громадській активності “Долучайся!”, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.


Тематика публікації:  

Останні публікації цього розділу:

Абетка саморегуляції 6.0: завершено перший блок курсу з підтримки психічного здоров’я

Зміни розпочинаються з тебе: як на локальному рівні впливати на глобальні процеси. Досвід БУР

Обговорили співпрацю влади та неурядового сектору у сфері відновлення громад та регіону

Яка вона — українська ідентичність? Відкриті читання «Живої бібліотеки» — на DOCUSPACE

Літня Українська Миротворча Школа 2024

Для українців у Польщі запустили онлайн-курси з вивчення польської: як приєднатися до навчання