Вимушеним переселенцям – про соціальні права

У листопаді цього року міськрайонною громадською організацією «Чугуївська правозахисна група» у містах Чугуєві та Ізюмі Харківської області були проведені тренінги з правових знань для вимушених ...

Додано:
kobzar

Тренер Орися Пекареніна
Вимушеним переселенцям – про соціальні права

У листопаді цього року міськрайонною громадською організацією «Чугуївська правозахисна група» у містах Чугуєві та Ізюмі Харківської області були проведені тренінги з правових знань для вимушених переселенців та громадських активістів, що працюють над вирішенням юридичних питань ВПО.

Мова в цих навчальних заходах йшла про права громадян при оформленні та отриманні соціальних пільг, а в ролі тренера виступила провідний юрист Чугуївської правозахисної групи Орися Пекареніна, яка намагалася роз’яснити всі тонкощі настільки значущою для внутрішньо переміщених осіб теми.

Ні для кого не секрет, що переселенці часто перебувають у досить складній фінансовій ситуації та отримання певних соціальних пільг необхідно їм як повітря. Саме тому на зустрічі з нашим юристом приходила значна кількість людей (а деякі – навіть з дітьми, адже малюків ні з ким було залишити). Внутрішньо переміщені особи задавали багато питань і цікавилися новаціями в законодавстві.

Учасники тренінгів викладали свої думки щодо поліпшення ситуації, позначали проблемні сектори, а особливо важливим предметом обговорення була саме невиплата або виплата не в повному обсязі належної їм соціальної допомоги.

Виявилося, що переселенці недостатньо інформовані про те, що їм належить за законодавством і тому не раз ставали жертвами порушення своїх прав.

О. Пекареніна при проведенні тренінгів посилалася на вже набутий досвід і на нормативно-правові акти, які регулюють саме оформлення та отримання соціальних пільг, а також приводила в приклад судову практику з проблематики такого роду питань, що є тепер певним прецедентом для вирішення спірних моментів у судовому порядку.

В завершальній частині тренінгів проводилися практичні заняття. Їх учасники, вислухавши викладене тренером, демонстрували ознаки обізнаності в даній тематиці, вчилися складати відповідні заяви та скарги.

Тренер охоче відповідала на всі виникаючі у внутрішньо переміщених осіб питання, а після закінчення заходів вручала їм пам’ятки та брошури з правових питань, видані ЧПГ.

Варто відзначити, що подібного роду тренінги хороші як для внутрішньо переміщених осіб, так і для самого тренера, оскільки в ході діалогів та обговорення загальної проблематики одночасно навчаються обидві сторони.

Навчання за тематикою «Права громадян при оформленні та отриманні соціальних пільг» ще будуть організовані в низці населених пунктів Харківської області, оскільки дане питання дуже цікавить переселенців.

Нагадаємо, що дані тренінги та практичні заняття проводяться в рамках ініціативи «Надання правової підтримки внутрішньо переміщеним особам на території Харківської області на системному рівні» в рамках Проекту «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні» Програми розвитку ООН в Україні, за фінансової підтримки Уряду Японії.


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

Її перспектива: погляд жінок на війну та участь у відбудові

Понад тисяча мешканців Бучанського району отримали правову допомогу від Громадського центру сприяння доступу до правосуддя

Як Шацька громада розвиває туризм спільно з місцевим бізнесом та громадським сектором

Роль Street Child в підтримці локалізації гуманітарної допомоги в Україні

Десять проєктних ідей з відновлення та розвитку Шевченківської громади

Опитування щодо нового курсу YouControl Academy “OSINT для журналістів-розслідувачів”