На студентському антикорупційному форумі активісти поділилися досвідом подолання хабарництва у вишах

Студенти-активісти успішно борються з корупцією у ВНЗ України – в Національному педагогічному університеті НПУ ім. Драгоманова були ліквідовані платні «бігунки» за перескладання іспитів та заліків, в ...

Додано:
Kateryna Tsybenko

корупція
На студентському антикорупційному форумі активісти поділилися досвідом подолання хабарництва у вишах

Студенти-активісти успішно борються з корупцією у ВНЗ України – в Національному педагогічному університеті НПУ ім. Драгоманова були ліквідовані платні «бігунки» за перескладання іспитів та заліків, в Харківському національному економічному університеті – відмінили «платну літню практику» та відпрацювання в гуртожитках та ін. Про це говорилося на першому Всеукраїнському форумі «Студенти проти корупції у вишах – дієві практики». Захід був організований Тransparency International Україна та Антикорупційною кампанією «Чисті Виші» в рамках інформаційно-мобілізаційної кампанії «Викривати не соромно!».

28 листопада в приміщенні Національного педагогічного університету ім. Драгоманова (м. Київ) відбувся перший Всеукраїнський форум «Студенти проти корупції у вишах – дієві практики», організований ТІ Україна та Антикорупційною кампанією «Чисті Виші» в рамках інформаційно-мобілізаційної кампанії «Викривати не соромно!». Захід відвідали більше  40 студентів із 30 вишів з усіх регіонів України.

Виконавчий директор ТІ Україна Олексій Хмара повідомив, що ТІ усіляко підтримує прагнення студентів до запобігання корупції і буде надавати можливу допомогу у цьому. «Серед усіх викривачів, які звернулися до Transparency International Україна із повідомленнями про корупцію, найбільше нарікають на правопорушення і хабарі саме у сфері освіти. Серед усіх повідомлень на освітню сферу припадає до 25% скарг», – сказав він.

«У світових рейтингах кращі вітчизняні вищі знаходяться в п’ятій сотні. І однією з причин такого стану ми бачимо корупцію. Наші виші не мають мотивації для розвитку, до них не хочуть приїжджати закордонні професори, слабо розвивається матеріальна база (під час тендерів відбуваються зловживання), екзаменаційні оцінки продаються, мало хто з викладачів зацікавлений у наданні студентам якісних знань. Миритися з таким станом речей не хочуть в першу чергу студенти. Найактивніші намагаються протидіяти корупції: об’єднуються, не дають хабарів і переконують інших діяти подібно; створюють групи в соціальних мережах, де збирають інформацію; скаржаться до керівництва вишів, а деякі – і до правоохоронних органів, влаштовують акції протесту; пропонують зміни до законодавства», – розказав юридичний радник ТІ Україна Дмитро Кузін.

Учасники форуму поділилися своїм успішним досвідом протидії корупції у вишах. Представники студентського самоврядування Інституту політології та права Національного педагогічного університету НПУ ім. Драгоманова Богдан Кучер, Владислав Мельник і Сергій Зайченко розповіли про низку своїх успішних «кейсів». В одному з випадків студентам вдалося ліквідувати платні «бігунки» – примусову оплату за можливість перездати залік чи іспит. Активісти провели анонімне анкетування студентів в інституті, відшукали свідків та зафіксували їхні свідчення, ініціювали інформаційну кампанію, звернулися із формальними зверненнями до керівництва вишу, обробили всі наявні документи, а також звернулися до правоохоронних органів. Врешті-решт кропітка і методична робота призвела до позитивних змін – платні «бігунки» скасували.

Аналогічно була подолана практика «відкатів» під час отримання студентами матеріальної допомоги, купівлі оцінок з фізкультури тощо. У ході роботи над цими «кейсами» студентам вдалося напрацювати універсальні схеми роботи для ефективного і швидкого досягнення результату, якими можуть користуватися й інші викривачі корупції у вишах.

Активістки Марія Омельченко та Уляна Ковальчук розповіли про тотальну корупцію в Національному медичному університеті ім. Богомольця. Дмитро Ребров із Запорізького національного університету розказав, як можна безкоштовно створити розголос в Інтернеті про корупцію у своєму виші й потім вести перемови з керівництвом про покращення ситуації.

Є успіхи і в Харківському національному економічному університеті. Лідія Єнь за допомогою усього декількох друзів змогла добитися від ректорату, щоб відмінили «платну літню практику» та відпрацювання в гуртожитках, повернули благодійні внески та зробили доступ до кухонь гуртожитків цілодобовим.

Команда «Чистих вишів» та студенти-активісти висловили впевненість у тому, що Форум став прецедентом в історії українського студентського руху, потужним комунікативним майданчиком, який надав можливість об’єднати зусилля найініціативніших студентських активістів країни.


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

Конкурси малюнків, квести й уроки фінансової грамотності: як залучати молодь до бюджетного процесу

Посилюємо голос ЛГБТ під час війни: реєстровані партнерства як запит спільнот на рівність перед законом

Фортеця Тягинь – форпост європейської історії українського півдня

Участь жінок у місцевому економічному розвитку, заснованому на спадщині. В Івано-Франківську відбулась майстерня-практикум Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Молодь з 30 громад напрацювала стратегії розвитку молодіжних рад під час літнього табору в Карпатах

Дуже просторова добірка вакансій в громадському секторі