Активна молодь – чисте довкілля. Проект в рамках Європейського Волонтаріату (European Voluntary Service, EVS)

Протягом року, з осені 2014 року, у Вроцлаві (Польща) був реалізований проект в рамках Європейського Волонтаріату під назвою «Активна молодь - чисте довкілля». Основна мета проекту полягала в ...

Додано:
vikarachinskaya

волонтерство
Активна молодь – чисте довкілля. Проект в рамках Європейського Волонтаріату (European Voluntary Service, EVS)

Протягом року, з осені 2014 року, у Вроцлаві (Польща) був реалізований проект в рамках Європейського Волонтаріату під назвою «Активна молодь – чисте довкілля».

Основна мета проекту полягала в поширенні знань і позитивних моделей поведінки в галузі охорони навколишнього середовища серед дітей, молоді та інших мешканців Вроцлава.

Приймаючою організацією була неурядова організація Фонд сталого розвитку (Fundacji EkoRozwoju, FER). Місія FER полягає у сприянні розвитку в гармонії з природою. FER має 24-річний досвід еколого-просвітницької роботи. Волонтерами були українці.

Частина заходів проекту була направлена на поширення знань в галузі охорони навколишнього середовища.

Один з волонтерів проводив екологічний клуб для студентів природничих наук.

Серед основних тем, що обговорювалися з учасниками клубу: історія охорони навколишнього середовища в Польщі та на світі; основи держави і права; джерела права ЄС; органи ЄС; зв’язок міжнародного права, права ЄС та національного права; юридичні інструменти захисту навколишнього середовища; участь громадськості в охороні навколишнього середовища; доступ до екологічної інформації; участь громадськості в оцінці впливу на навколишнє середовище планованих проектів. Адміністративні заходи загального захисту дерев поза лісами обговорювалися на прикладах юридичних консультацій, наданих громадянам співробітниками FER. У ході зустрічей клубу учасники розвинули уміння читати і розуміти правові акти з охорони навколишнього середовища і здатність до логічного, критичного мислення. Це було корисне з точки зору підготовки до праці за фахом.

Протягом реалізації проекту також були підготовлені юридичні статті на тему охорони навколишнього середовища; статті були розміщені на сайті dip.natura2000.pl.

Один з волонтерів також допомагав співробітникам FER у наданні юридичних консультацій громадянам у галузі охорони навколишнього середовища. Особи, які отримали юридичну допомогу і відповіді на їх запитання щодо охорони довкілля, не тільки розширили своє розуміння питань, які їх цікавили, але також вирішили важливі для них практичні питання. Це сприяло соціальній активності цих осіб і захисту їх прав на участь у суспільному житті.

У реалізації цих заходів допомагав к.ю.н. Ежи Ендроська, президент центра екологічного права.

Друга група заходів полягала на формуванні екологічної свідомості. До цієї групи заходів належало проведення клубу для дітей та молоді шкільного віку „Dziupla”. У клубі в основному відбувалися художні заняття на пов’язані з охороною навколишнього середовища теми (часто вони були протягом занять творчо використовувалися відходи). Крім того, для дітей та молоді шкільного віку були проведені заняття з брейк-дансу.

Характерною особливістю проекту було об’єднання набуття нових знань і навичок волонтерами з майже одночасним застосуванням цих знань і навичок під час виконання ними своїх обов’язків. На приклад, вивчення норм і теоретичних ідей у сфері екологічного права відбувалося під час (і виливалося в) підготовки наукових статей і надання юридичних консультацій, обговорення цих питань на зустрічах екологічного клубу для студентів. Важливим також було використання різних (у тому числі – ігрових, інтерактивних) методів навчання дітей та молоді.

Волонтери застосували на практиці отримані знання, і набули новий, цікавий і корисний досвід.


Тематика публікації:          

Останні публікації цього розділу:

Мистецтво без бар'єрів: у Тернополі людей з інвалідністю залучатимуть до громадських активностей

Її перспектива: погляд жінок на війну та участь у відбудові

Понад тисяча мешканців Бучанського району отримали правову допомогу від Громадського центру сприяння доступу до правосуддя

Як Шацька громада розвиває туризм спільно з місцевим бізнесом та громадським сектором

Роль Street Child в підтримці локалізації гуманітарної допомоги в Україні

Десять проєктних ідей з відновлення та розвитку Шевченківської громади