Чи є в людей право на життя?

30 листопада 2015 року ГО «Взаємодія» в рамках ХІІ Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини DOCUDAYS UA у Кіровоградській області провела семінар «Правова просвіта ...

DSCN0664-300x211
Чи є в людей право на життя?

30 листопада 2015 року ГО «Взаємодія» в рамках ХІІ Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини DOCUDAYS UA у Кіровоградській області провела семінар «Правова просвіта населення» для працівників закладів культури Компаніївського району і три покази документальних фільмів.

Учасники семінару обговорили проблеми дотримання прав людини в Україні та можливості їх захисту. Дійшли висновку: починати треба із вивчення своїх прав, а документальне кіно допоможе проводити правову просвіту населення. Також учасники семінару переглянули і обговорили фільми Урсули Маєр «Кейсі Мотте Кляйн: народження актора» і Елізабет Лу «Готель 22». Працівники культури одностайно відмітили, що фільми не лише цікаві, а й спонукають замислитися над дотриманням прав людини.

Другий показ відбувся в приміщенні центральної районної бібліотеки, де жителі Компаніївки мали можливість переглянути фільм «Зламані гілки» (Ізраїль, режисер Аяла Шарот). Глядачі помітили, що у кінострічці показано порушення права людини на життя, адже розстріл людей фашистами в період Другої світової війни інакше назвати не можна. Один із глядачів сказав, що цей великий урок для людства ніхто не вивчив, незважаючи на Нюрнберзький процес, адже і досі тривають подібні вбивства у світі.

Третій показ був у гуртожитку Компаніївського технікуму ветеринарної медицини, де студенти переглянули кінофільм режисера Регада Десаі «Убивство шахтарів». Зображені події відбулися на одній із шахт по видобутку платини в Південній Африканській республіці, де шахтарі вийшли на страйк з метою домогтися підвищення зарплатні. Та влада їх не почула, поліцейські розстріляли. Глядачі сказали, що недопустимо, щоб влада так поводилась із своїми громадянами, особливо це стосується тих політиків, які завдяки народу приходять до влади, як один із героїв даної кінострічки.

ГО «Взаємодія» в партнерстві з Компаніївською централізованою бібліотечною системою працює над проектом «Створення осередків громадянської освіти у бібліотеках Компаніївського району», що здійснюється в межах проекту «Українська регіональна платформа громадських ініціатив» за адміністрування ГО «Територія успіху» при підтримці Європейської Комісії. А документальне кіно допомагає в реалізації даного проекту, бо привертає увагу глядачів до проблеми порушення прав людини і спонукає шукати шляхи їх захисту.

DSCN0530 DSCN0541 ?????????? ?????????? ?????????? DSCN0663


Тематика публікації:  

Останні публікації цього розділу:

Мистецтво без бар'єрів: у Тернополі людей з інвалідністю залучатимуть до громадських активностей

Її перспектива: погляд жінок на війну та участь у відбудові

Понад тисяча мешканців Бучанського району отримали правову допомогу від Громадського центру сприяння доступу до правосуддя

Як Шацька громада розвиває туризм спільно з місцевим бізнесом та громадським сектором

Роль Street Child в підтримці локалізації гуманітарної допомоги в Україні

Десять проєктних ідей з відновлення та розвитку Шевченківської громади