Мандрівний фестиваль Docudays UA побував у школах Рівненщини

Школярі Рівненщини дивилися фільми в рамках ХІІ Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, який наразі проходить у нашій області, і ділилися своїми ...

Додано:
cvurivne

42_20151201_6976
Мандрівний фестиваль Docudays UA побував у школах Рівненщини

Школярі Рівненщини дивилися фільми в рамках ХІІ Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, який наразі проходить у нашій області, і ділилися своїми поглядами на недитячі життєві ситуації та проблеми.

З фестивальними показами представники РОГО «Комітет виборців України» – регіонального партнера Docudays UA у Рівненській області – днями завітали вже до 5 шкіл: Пісківської ЗОШ Костопільського району, Костопільської ЗОШ №2, Повчанської і Тараканівської ЗОШ Дубенського району та Рівненського економіко-правового ліцею. Учні цих навчальних закладів мали змогу на вибір побачити два фільми: «Ґабріель повідомляє з чемпіонату світу» і «Цап за голос».

У першій стрічці розповідається про бразильського підлітка Ґабріеля Матоса. Він, бачачи соціальну та економічну несправедливість, яка була в його рідному місті під час підготовки та проведення Чемпіонату світу з футболу 2014 року, своєю активною життєвою позицією і діяльністю намагався захистити свої права і права всіх мешканців громади. Зокрема, завдяки проведеним ним та його однодумцями заходам вдалося зберегти частину будинків від знесення. Після перегляду цієї стрічки учні усвідомлювали, що не можна терпіти несправедливість у житті, а варто боротися проти неї, відстоювати свої права, не чекаючи на те, що хтось інший вирішить все за них.

Фільм «Цап за голос» розповідає про перипетії виборів учнівського президента однієї зі шкіл у Кенії. Незважаючи на те, що це лише шкільні вибори, в стрічці учні як майбутні виборці мали можливість побачити всі основні етапи сучасного виборчого процесу: офіційне оголошення початку виборів, висування кандидатів, робота виборчих штабів, пошук коштів на передвиборну кампанію, агітація, підкуп виборців, день голосування й оголошення результатів. Школярі дійшли висновку, що підкуп виборців не завжди є дієвим способом перемоги на виборах. Більше шансів перемогти має той кандидат, який уже є успішним у суспільстві та вміє креативно і різносторонньо переконувати голосувати за саме нього.

Нагадаємо, що ХІІ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA розпочався на Рівненщині 24 листопада і триватиме до 12 грудня 2015 року. В його рамках планується провести не менше 14 показів та обговорень фільмів у вищих навчальних закладах, коледжах, школах, бібліотеках області. Завдяки співпраці з управлінням Державної пенітенціарної служби 3-4 грудня відбудуться кінопокази для затриманих і засуджених осіб у чотирьох пенітенціарних установах Рівненщини.

А вже з наступного тижня – 7, 8, 9 і 12 грудня – проводитимуться відкриті покази для всіх охочих у Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці. Детальніше про них анонсуватиметься пізніше.

Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить за підтримки Посольства Швеції в Україні.


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Мистецтво без бар'єрів: у Тернополі людей з інвалідністю залучатимуть до громадських активностей

Її перспектива: погляд жінок на війну та участь у відбудові

Понад тисяча мешканців Бучанського району отримали правову допомогу від Громадського центру сприяння доступу до правосуддя

Як Шацька громада розвиває туризм спільно з місцевим бізнесом та громадським сектором

Роль Street Child в підтримці локалізації гуманітарної допомоги в Україні

Десять проєктних ідей з відновлення та розвитку Шевченківської громади