У Дублянській громаді працюють над організацією якісної первинної медичної допомоги та заходами громадського здоров’я

У Плані соціально-економічного розвитку Дублянської ОТГ медична галузь визначена як одна із пріоритетних в громаді. Дублянська ОТГ  об’єднала 3 ради, 7 населених пунктів.В громаді діяла Дублянська ...

20180906_122901
У Дублянській громаді працюють над організацією якісної первинної медичної допомоги та заходами громадського здоров’я

У Плані соціально-економічного розвитку Дублянської ОТГ медична галузь визначена як одна із пріоритетних в громаді. Дублянська ОТГ  об’єднала 3 ради, 7 населених пунктів.

В громаді діяла Дублянська амбулаторія, яка у зв’язку із впровадженням медичної реформи була перетворена на Комунальне некомерційне підприємство (КНП) «Дублянська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини Дублянської селищної ради»  (перетворення відбулось у листопаді 2018 року). КНП виготовлено ліцензію на ведення медичної практики. На виконання Закону «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування» перетворені комунальні некомерційні підприємства зобов’язані надавати послуги з первинної медичної допомоги в громаді відповідно до вимог закону, актів КМУ та наказів Міністерства охорони здоров’я. Амбулаторія, як надавач первинної медичної допомоги підписала договір із Національною службою здоров’я України.

Відповідно до підписаних декларацій із мешканцями громади Національна служба здоров’я забезпечує фінансування надання первинної медичної допомоги населенню на кожного пацієнта. За даними підписаних декларацій Дублянська амбулаторія є спроможною забезпечувати первинну медичну допомогу в громаді.

В умовах впровадження реформи існувала потреба стратегічного планування роботи закладу та заходів з охорони здоров’я в громаді. Спільно із експертами проекту ГО «Центр громадської адвокатури «Впровадження Стратегії розвитку Дублянської ОТГ. Освіта та охорона здоров’я»  було розроблено стратегію розвитку КНП «Дублянська амбулаторія загальної практики-сімейної медицини Дублянської селищної ради». Після серії обговорень сплановано першочергові заходи щодо досягнення стратегічних цілей розвитку. Зокрема, до заходів ввійшли питання підвищення кваліфікації персоналу щодо управління закладом, покращення матеріально-технічного оснащення закладу, комунікаційної складової, посилення «підписної кампанії» щодо декларацій, поінформованості про заклад, робота із попередженням захворювань в громаді.

Проведено зустрічі із експертами у сфері охорони здоров’я, а також семінари щодо організування первинної медичної домомоги в громаді. У березні 2019 року представники амбулаторії Тарас Суханчак та Марія Борсук взяли участь в обміні досвідом щодо функціонування первинної ланки медичної допомоги у Польщі в рамках Study tour to Poland, що організований Центром громадської адвокатури та Фондом «Креадуація» (Польща). Протягом 10-12 червня 2019 р. троє представників сфери охорони здоров’я від громади взяли участь в начальному фінансово-юридичному тренінгу «Фінансово-економічні та юридичні засади господарювання надавача первинної медичної допомоги (ПМД)».

Робоча група здійснила оцінку матеріально-технічного оснащення, було встановлено потребу покращення обладнання, як цього вимагає від надавачів Наказ МОЗ №504 від 19.03.2018 р. щодо Порядку надання первинної медичної допомоги.

Для робочої групи з впровадження заходів стратегії очевидним було те, що самостійно закупити вартісне обладнання за кошти амбулаторії та власника закладу не буде змоги. У січні 2019 року проводився конкурс для органів місцевого самоврядування та ініціативних груп у рамках Програми проведення обласного конкурсу проектів місцевого розвитку у Львівській області. Спільними зусиллями сформовано проект, який отримав підтримку та включений до числа переможців. В рамках проекту буде закуплено мікроскопи, аналізатор та інше необхідне обладнання для повноцінного проведення діагностичних процедур та лабораторних досліджень.

Важливим є те, що для реалізації проекту покращення оснащення амбулаторії долучені учасники із різних секторів. Ініціативна група уже зібрала кошти мешканців. До реалізації проекту долучилась селищна рада, а також громадські організації. Також здійснюється розширення інформації про роботу амбулаторії через інформування в соціальних мережах, вироблення комунікаційної політики. Вже зареєстровано сторінку у мережі facebook. В амбулаторії виготовлено інформаційні стенди, буклети про амбулаторію, інформація про роботу амбулаторії є доступною.

В громаді налагоджується співпраця із громадськими організаціями  щодо спільних заходів із попередження захворювань населення із груп ризику, а також заходів громадського здоров’я для молоді та дітей. До планування заходів для молоді та дітей залучений  актив  Молодіжного громадського простору «Вулик».

Стратегічне планування щодо впровадження медичної реформи в Дублянській ОТГ здійснюється в рамках проекту ГО «Центр громадської адвокатури «Впровадження Стратегії розвитку Дублянської ОТГ. Освіта та охорона здоров’я» за підтримки Програми «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження».


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Її перспектива: погляд жінок на війну та участь у відбудові

Понад тисяча мешканців Бучанського району отримали правову допомогу від Громадського центру сприяння доступу до правосуддя

Як Шацька громада розвиває туризм спільно з місцевим бізнесом та громадським сектором

Роль Street Child в підтримці локалізації гуманітарної допомоги в Україні

Десять проєктних ідей з відновлення та розвитку Шевченківської громади

Опитування щодо нового курсу YouControl Academy “OSINT для журналістів-розслідувачів”