“ПАМ`ЯТАЙ”. У Самборі створюють меморіальний парк

Громадська організація "Центр сприяння і розвитку програм та проектів ЮНЕСКО у Львівській області" вважає своїм обов`язком проінформувати громадський простір України про реалізацію унікального ...

Додано:
IGOR MELEKH

43736332_1752536468190376_1188382515539214336_o
“ПАМ`ЯТАЙ”. У Самборі створюють меморіальний парк

Громадська організація “Центр сприяння і розвитку програм та проектів ЮНЕСКО у Львівській області” вважає своїм обов`язком проінформувати громадський простір України про реалізацію унікального міжнародного проекту у м. Самбір, а це створення екуменічного меморіального комплексу ( парк ) “ПАМ`ЯТАЙ”.

Основна ідея меморіального парку на єврейському кладовищі в м. Самбір – вшанування пам’яті всіх жертв нацизму та цивілізований погляд у спільне майбутнє. Автором та ініціатором ідеї, є громадянин Канади, відомий адвокат та правозахисник – Марк Фрайман. Ключовий вислів проекту: “щоб мати правильне майбутнє, потрібно пам`ятати минуле”.

Члени правління ГО “Центр сприяння і розвитку програм та проектів ЮНЕСКО у Львівській області” підтримують реалізацію проекту, а цим треба вважати, що ми поважаємо думку кожної людини ( організації ). Нами було запропоновано висвітлити цивілізоване бачення та цим почати врегульовувати усі стадії дискусії, що тягнулися десятиліттями.

65308679_10211270865568021_3977142881486897152_o (1)Нами був запропонований і реалізований за підтримки департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОДА ретроспективний фото проект, під назвою: САМБІР “Історія одного злочину”, “Трагічне минуле Самбора ХХ століття: масові розстріли і захоронення на території старого єврейського кладовища”. Це висвітлення однієї із сторін особистої думки, про події в Україні того трагічного часу п. Юрія Леськіва. Він являється істориком та журналістом місцевого часопису “САМБІРСЬКА ГАЗЕТА”, а також з його слів дослідником історичної тематики у м. Самбір. На адрес правління організації надійшла інформація про неточність та недостовірність фактів в даному тематичному дослідженні.

На прохання членів організації п. Юрій Леськів відмовився офіційно пояснити неточності у висвітленні історичних фактів та категорично сприйняв претензії у свій адрес. Його особистим рішенням протесту було написання офіційної заяви про вихід з членів правління організації, а також особисті претензії, що ми не поділяємо його думку та не вважаємо його дії правильними.

Натомість, як уже було зазначено в пресі ГО “Центр сприяння і розвитку програм та проектів ЮНЕСКО у Львівській області” готує чергову частину проекту про створення екуменічного меморіального комплексу ( парк ) “ПАМ`ЯТАЙ”, щоб висвітлити останні події та представити громадськості три основні напрямки розвитку. Адже вкотре зазначимо, що метою проекту, є дискусія та висвітлення для громадськості всієї наявної інформації з даного приводу.

Кожен має право бути, як в опозиції, так само, як має право, щоб його офіційну думку було розглянуто.

Члени правління ГО “Центр сприяння і розвитку програм та проектів ЮНЕСКО у Львівській області” завжди на всіх стадіях дискусії буде висвітлювати сторону правди та буде застосовувати усі юридичні важелі згідно діючого чинного законодавства. Натомість громадськість Львівської області стає свідком у послідовному вирішенні гідних намірів ініціаторів ідеї створення меморіального комплексу ( парк ) “ПАМ`ЯТАЙ” у м. Самбір, щоб гідно вшанувати та увіковічнити пам`ять жертвам нацизму ( жертвам двох тоталітарних режимів ), а також двох релігій.

Громадська організація “Центр сприяння і розвитку програм та проектів ЮНЕСКО у Львівській області” просить громадськість міста Самбора прислухатися до слів звернення Івана Павла ІІ у подібних ситуаціях, щодо врегулювання національних та політичних питань. “Настав час звільнитися від болісного минулого. Нехай завдяки очищенню історичної пам`яті усі будуть готові поставити вище те, що об`єднює, а не те, що розділяє, щоб разом будувати майбутнє …”ЮНЕСКО у Львівській області”

 


Тематика публікації:              

Останні публікації цього розділу:

Понад тисяча мешканців Бучанського району отримали правову допомогу від Громадського центру сприяння доступу до правосуддя

Як Шацька громада розвиває туризм спільно з місцевим бізнесом та громадським сектором

Роль Street Child в підтримці локалізації гуманітарної допомоги в Україні

Десять проєктних ідей з відновлення та розвитку Шевченківської громади

Опитування щодо нового курсу YouControl Academy “OSINT для журналістів-розслідувачів”

Перші інсайти тижневого письмового марафону «Детектор життя»