У Богуславі відбулася прем’єра фільму «Медвинське повстання»

Напередодні Дня незалежності, 23 серпня у м. Богуслав показали документальну стрічку Наталії і Віктора Горянських «Медвинське повстання». Фільм тривав 31 хвилину і розповів про історію Медвинського ...

68891797_1678449748954951_4413374343145324544_n
У Богуславі відбулася прем’єра фільму «Медвинське повстання»

Напередодні Дня незалежності, 23 серпня у м. Богуслав показали документальну стрічку Наталії і Віктора Горянських «Медвинське повстання». Фільм тривав 31 хвилину і розповів про історію Медвинського антибільшовицького повстання 1919-1922 років.

Режисер фільму Наталія Горянська розповідає про роботу над фільмом та про те, що наштовхнуло її на створення стрічки: «Кожне покоління мого роду платило криваву данину тій чи іншій війні, тому чи іншому збройному конфлікту. Так було завжди, скільки я пам’ятаю. Сьогодні ми, українці, знову маємо війну, яку скромно називаємо східним конфліктом і мій рід знову платить цю данину. У 1990-х я вперше дізналася про Медвинську республіку, про розправу над її учасниками і мирним населенням самого містечка Медвин і ще тоді, у знак вдячності та поваги до цих людей захотілося щось для них зробити. Марина Гогуля підтримала мою ідею зняти фільм, взяла на себе  написання сценарію, який у ході роботи змінювався, бо відкривалася нова інформація. Це вже другий показ  і в Медвині, і в Богуславі на фільм прийшло чимало людей. Виявилось, що багатьом це дуже болить. Болить навіть, тому що багато десятків років боялись і не могли говорити про повстання, а навіть якщо і згадували, то щоб ніхто сторонній не чув».

Після показу глядачі могли поставити питання творцям фільму і поділитися своїми враженнями. Про побачене розповідає богуславець Василь Крижанівський, головний спеціаліст Відділу культури, молоді і спорту Богуславської районної держадміністрації: «Безперечно, поява фільму «Медвинське повстання»  це найпомітніша подія у культурно-мистецькому житті Богуславського району у цьому році. Місцеві ентузіасти зібрали маловідому для загалу інформацію, запросили на зйомки істориків, носіїв свідчень про повстання і зняли фільм на високому професійному, вищому, ніж районний, рівні. Вважаю, що його варто показати у школах».

23.08 - кінопоказ

Нагадаємо, що у цьому році виповнюється 100 років із початку Медвинського антибільшовицького повстання, яке, силами мешканців Медвина, Ісайок та сусідніх сіл на Богуславщині, намагалося запобігти більшовицькій окупації, щоб зберегти на своїх теренах владу УНР, і мало намір боронити свою землю до того часу, поки на допомогу селянам не надійде військо Петлюри. Наприкінці серпня 1920 року опір селян був придушений регулярною армією «червоних» на чолі з Будьонним, саме село пограбоване і частково спалене, а повстанння перейшло у підпільну фазу. У жовтні 1920 року будьонівці влаштовують у селі каральну акцію, стративши з-поміж цивільних 80 молодих чоловіків. Повстання триває до 1922 року, однак під час Великого терору 1937-1938 років совіти розправляються над тими колишніми повстанцями, яких не встигли ліквідувати у 1920-х.

Телерадіостудія «Богуслав» та освітня ініціатива «Медвин. Повстання» працювали над фільмом із квітня по серпень 2019 року. Вперше презентація відбулася у Медвині на День Села. На даний момент фільм викладено у відкритий доступ, посилання на нього можна знайти на фейсбук-сторінці «Сторіччя Медвинського антибільшовицького повстання».


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Літня Українська Миротворча Школа 2024

Для українців у Польщі запустили онлайн-курси з вивчення польської: як приєднатися до навчання

Протидія гендерно-зумовленому насильству: тренінг для поліцейських сектору освітньої безпеки Чернігівщини

Стресостійкість учасниць зросла на 49%. Підсумки програми «ReStart Свідомості» та гайд на Дія.Освіта

Чи впливає на податки та дохід отримана гуманітарна допомога від Благодійного фонду «ССС»?

У Підволочиській громаді відкрили молодіжний простір «Знайди себе»