Національний круглий стіл «Стан дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб в Україні»

Початок: 17.12.2015 о 10:00
Закінчення: 17.12.2015 о 17:00
Адреса: вул. Панаса Мирного, 26, 2 поверх, Київ, Україна
Місце: Конференц-зал ІЄП НАНУ

Завершено

Зустрічі
Національний круглий стіл «Стан дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб в Україні»

У зв’язку із переміщенням із зони АТО понад 1 млн.500 тис. громадян України виникла гостра проблема їх соціальної адаптації, працевлаштування та забезпечення житлом. На жаль, станом на кінець 2015 року ще гостро відчувається відсутність дієвих механізмів державної підтримки внутрішньо-переміщених осіб, а ціла низка слушних законодавчих ініціатив, схвалених Верховною Радою України, досі не виконується у повному обсязі у стінах Кабінету Міністрів України та центральних органів виконавчої влади.

В рамках реалізації проекту Українська ініціатива зміцнення громадської довіри (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), який реалізовує Громадська організація “Український захист”, та спільно з Інститутом економіки та прогнозування НАН України та громадською організацією «Конгрес сходу України» в форматі постійно діючого Форуму з питань вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб при Інститут економіки та прогнозування НАН України проводить Національний круглий стіл на тему: «Стан дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб в Україні (підсумки 2014-2015 рр.)».

Мета національного круглого столу:
визначення проблем зі станом дотримання прав і свобод ВПО в Україні та опрацювання рекомендацій щодо забезпечення комплексної й системної підтримки вимушених переселенців.

Необхідність проведення
– низький рівень дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб в Україні;
– відсутність чіткої державної стратегії по відношенню до внутрішньо переміщених осіб
– затримка з прийняттям державою низьку законодавчих та нормативних актів з проблем внутрішньо переміщених осіб
– відсутність Комплексної державної програми з соціальної адаптації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб та регіональних програм
– нехтування Верховною Радою України парламентських слухань з питань внутрішньо переміщених осіб
– вироблення науково обґрунтованих рекомендацій щодо забезпечення комплексної й системної підтримки внутрішньо переміщених осіб в контексті євроінтеграційного вибору України та реформування

Робота Національного круглого столу відбуватиметься за такими тематичними напрямами:
1.Стан державного регулювання дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб в Україні на теперішній час(нормативно-правові та організаційні аспекти).
2. Стратегія розміщення та забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб .
3. Забезпечення робочих місць і забезпечення зайнятістю ВПО. Створення умов для розвитку підприємництва серед ВПО.

Участь у роботі конференції візьмуть:
депутати Верховної Ради України, представники міжнародних організацій, низки посольств, центральних органів виконавчої влади, провідні науковці – представники національної академічної науки в галузі економіки, соціології, соціальних і регіональних досліджень, неурядових дослідницьких центрів та організацій громадянського суспільства, а також засобів масової інформації.

Детальніше.