Про особливості мистецького едьютейнменту в Харкові

22 вересня в Покровському сквері біля майдану Конституції Харкова вперше пройшов фестиваль мистецького едьютейнменту «Культурні пікніки». «Ми запропонували поєднати едьютейнмент, тобто освіту в ...

IMG_3936
Про особливості мистецького едьютейнменту в Харкові

22 вересня в Покровському сквері біля майдану Конституції Харкова вперше пройшов фестиваль мистецького едьютейнменту «Культурні пікніки»

«Ми запропонували поєднати едьютейнмент, тобто освіту в розвазі, і промоцію закладів культури в вуличному форматі. Ідея в тому, щоб зайвий раз наблизити “гравця” сектору культури, дозвілля та креативу до його цільової аудиторії – широкого загалу – тих, хто мало й неохоче відвідує мистецькі події. Формат “Культурних пікніків” – безбар’єрність і полягає в принципі “покажи, поясни, дай спробувати”. Що це означає? Професіонали та майстри мистецтв на відкритому просторі без сценічних обмежень вчать глядача фаху чи окремому хисту з усіх галузей культури, а глядач стає співучасником такого навчання та дійства», – каже менеджерка Культурних пікніків у Харкові Тетяна Баглай.

IMG_8326

Серед учасників «Культурних пікніків» – мистецькі школи, курси аудіовізуальних мистецтв, музеї, центри культури, заклади вищої освіти, майстри та колективи народної творчості, театральні й естрадні установи, громадські культурологічні організації. Культурні пікніки відвідало близько 6 тис. осіб. Охочі змогли навчитися грати на сучасних, класичних і народних музичних інструментах, ознайомитися з традиційним вбранням Слобожанщини, сплести мотанку чи навіть килим способом коцарства, дізнатися про пригоди Григорія Сковороди в ігровій формі біля його пам’ятника, намалювати краєвиди центра міста, виробити музику (а не шум) із побутового приладдя, відчути себе в ролі реставратора чи етнографа.

IMG_8557

Також на пікніках діяла точка доступу до можливостей Європейського Союзу – локація Програми інформаційного партнерства з культурними та спортивними заходами Представництва ЄС в Україні, де кожен зміг дізнатися про ґрантові програми й інші можливості співпраці з європейськими інституціями. «Культурне різноманіття, освіта та наукові дослідження є невід’ємною частиною Європейського Союзу. Саме тому ми із задоволенням сприяємо подіям, що мають на меті створення умов для розвитку цих галузей. До того ж це чудова можливість розширити світобачення, адже не кожного дня ми маємо можливість зануритися у глибини наук та мистецтв», – прокоментували подію в Представництві ЄС в Україні.

Протягом події діяв лекторій, з якого можна було дізнатися про фотографію як високе мистецтво й інстаграмну моду, культуру серіалів, реклама як жанр, культурні стереотипи в кіно на прикладі фільмів, присвячених Японії, та масове мистецтво як інструмент пропаганди.

IMG_8304

Культурні пікніки були підтримані Українським культурним фондом і є пілотним проєктом мистецького едьютейнменту, який крім Харкова відбудеться в Тернополі 13 жовтня. У Харкові серед учасників події було представлено ще два ґрантера Українського культурного фонду – проєкти «Хочу бути дорослим» програми «Підсилення потужності українського аудіовізуального сектору: продакшен і постпродакшен українського телепродукту» і «Інклюзія в музеї» програми «Інклюзивне мистецтво».

IMG_8333

У Харкові Культурні пікніки організовують громадська організація «Центр розвитку громад» і Харківський міський центр дозвілля молоді.

 


Тематика публікації:          

Останні публікації цього розділу:

Мистецтво без бар'єрів: у Тернополі людей з інвалідністю залучатимуть до громадських активностей

Її перспектива: погляд жінок на війну та участь у відбудові

Понад тисяча мешканців Бучанського району отримали правову допомогу від Громадського центру сприяння доступу до правосуддя

Як Шацька громада розвиває туризм спільно з місцевим бізнесом та громадським сектором

Роль Street Child в підтримці локалізації гуманітарної допомоги в Україні

Десять проєктних ідей з відновлення та розвитку Шевченківської громади