Розпочато кампанію за ратифікацію Конвенції МОП №190 про викорінення насильства та домагань у світі праці

Комітет з питань захисту прав жінок та гендерної рівності Конфедерації Вільних профспілок України розпочав кампанію за ратифікацію нової Конвенції Міжнародної організації праці №190  про викорінення ...

Додано:
Olesia Briazgunova

Комітет з питань захисту прав жінок та гендерної рівності Конфедерації Вільних профспілок України розпочав кампанію за ратифікацію нової Конвенції Міжнародної організації праці №190  про викор
Розпочато кампанію за ратифікацію Конвенції МОП №190 про викорінення насильства та домагань у світі праці

Комітет з питань захисту прав жінок та гендерної рівності Конфедерації Вільних профспілок України розпочав кампанію за ратифікацію нової Конвенції Міжнародної організації праці №190  про викорінення насильства та домагань у світі праці. Також незалежні профспілкові організації вирішили посилити боротьбу з цими явищами на первинному і регіональному рівнях.  Розпочалася   кампанія КВПУ з навчання та запуску  флешмобу.

 Міжнародні стандарти – додаткові механізми для захисту

Як відзначив голова КВПУ Михайло Волинець, КВПУ упродовж кількох років поспіль долучалася до глобальної профспілкової кампанії з викорінення насильства та домагань на робочих місцях й вимагала ухвалення нового міжнародного стандарту у цій сфері. Адже без цього неможливо забезпечити гідну працю усім працівникам і працівницям.

«Ми також брали участь у роботі 108-ї сесії Міжнародної конференції праці, на якій ухвалили Конвенцію МОП №190 щодо викорінення насильства й домагань у світі праці та однойменні Рекомендацію та Резолюцію, – інформував Михайло Волинець. – Зараз перед нами стоїть нове завдання – ратифікація цих міжнародних стандартів в Україні. Водночас ми розуміємо, що на національному рівні потрібно не допустити погіршення трудового законодавства, що може спричинити звуження прав працівників та профспілок. Тоді нам буде важче захищати трудівників, у тому числі – й від дискримінації, насильства і домагань».

У рамках семінару «Відстоювання прав працівниць та протидія насильству й домаганням на робочих місцях», який ініціював Комітет з питань захисту прав жінок та гендерної рівності КВПУ, лідерки, активістки з різних галузей і регіонів навчалися, отримували практичні навички та будували плани  для подальшої роботи.

Конвенція МОП 190 – нові підходи та заходи захисту

У свою чергу Національний координатор Проекту Міжнародної організацій праці «Оплата праці в Україні: технічна допомога задля подолання заборгованості із заробітної плати, встановлення мінімальної заробітної плати та рівного винагородження» Андрій Фіголь виступив з презентацією про стандарти МОП та нову Конвенцію і Рекомендацію щодо викорінення насильства та домагань у світі праці. Він наголосив на тому, що положення цих міжнародних стандартів стосуються не тільки безпосередньо робочих місць, а й поширюються на випадки насильства і домагань, які виникають під час роботи, у зв’язку з нею або пов’язані з працею.

«Конвенція МОП 190 захищає: найманих працівників, згідно з визначенням національних законодавств і практик, зайнятих осіб безвідносно до договірного статусу, працівників, трудові відносини яких були припинені, волонтерів, осіб, котрі шукають роботу і претендентів на зайняття вакантних посад, тих, хто здійснює владні функції, виконують обов’язки і несуть відповідальність роботодавця, –  пояснив Андрій Фіголь. – Вона також визначає низку методів протидії домаганням і насильству у світі праці. Для МОП важливо, щоб держави-члени ратифікували та імплементували цю Конвенцію. В Україні в рамках проектних заходів вже приділяється увага цьому нову стандарту. У подальшому МОП  посилить підтримку щодо ратифікації цієї Конвенції, тим паче, що такий запит є від наших соціальних партнерів – профспілок».

 У МОП наголошують, що насильство і домагання у сфері праці – низка неприйнятних форм поведінки і практик або їх загрозі – чи то одиничний або повторюваний випадок – ціллю, результатом або можливим наслідком яких є нанесення фізичної, психологічної, сексуальної або економічної шкоди, включаючи ґендерно обумовлені насильство та домагання.

Такі порушення прав:

  • впливають на здоров’я, гідність, сім’ю і соціальне середовище; 
  • можуть представляти собою порушення або зловживання в області прав людини;
  • ставлять під загрозу рівні можливості, недопустимі та несумісні з гідною працею;
  • можуть перешкоджати доступу, перебуванню і просуванню  людей, особливо жінок, на ринку праці; несумісні з підтримкою життєздатних підприємств та впливають на трудові відносини, репутацію та продуктивність підприємства.

Ціль – домогтися ратифікації та впровадження

Заступниця голови КВПУ та очільниця її Комітету з питань захисту прав жінок та гендерної рівності Наталія Левицька заявила, що профспілки вимагають від уряду й парламенту – дій, й саме тому  розпочинаємо кампанію за ратифікацію Конвенції МОП.

«Деякі вважають, що насильство і домагання – це не актуальна проблема, але це не так, –   наголосила вона. –  Навіть під час семінару ми обговорювали чимало реальних прикладів психологічного тиску, економічного і фізичного насильства, цькування та навіть переслідування працівниць.  Саме тому Конвенція 190 –  дуже важливий міжнародний документ, який допоможе нам, профспілкам, боротися з насильством і домаганням на робочому місці та захищати права усіх працівників у сфері праці. Сподіваюся, нам вдасться донести не лише до членів профспілок, трудових колективів, роботодавців, а й суспільства загалом інформацію про міжнародний трудовий стандарт. А головне – що з насильством треба боротися і не варто мовчати про  його існування. Я закликаю усі організації, яким не байдужі права працівників, долучатися до нашої кампанії:  разом боротися за впровадження міжнародних стандартів з протидії насильству і домаганням у світі праці».

Профспілки закликають працівників та працівниць звертатися за допомогою  у разі домагань і насильства на роботі

Профспілки закликають працівників та працівниць звертатися за допомогою у разі домагань і насильства на роботі

Водночас КВПУ та її членські організації проводитимуть просвітницьку роботу з працівницями та працівниками щодо неприпустимості насильства на робочих місцях, а також допомагатимуть трудівникам захищати свої права, застосовуючи вже наявні законодавчі та профспілкові механізми. Профспілки також сподіваються на плідний соціальний діалог з представниками уряду. Ці та інші її заходи кампанії вже підтримали міжнародні організації: Пан’європейська регіональна рада Міжнародної конфедерації профспілок, Центр Солідарності Американської Федерації Праці-Конгресу Виробничих профспілок та організація шведського профспілкового руху «Union to Union».


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Абетка саморегуляції 6.0: завершено перший блок курсу з підтримки психічного здоров’я

Зміни розпочинаються з тебе: як на локальному рівні впливати на глобальні процеси. Досвід БУР

Обговорили співпрацю влади та неурядового сектору у сфері відновлення громад та регіону

Яка вона — українська ідентичність? Відкриті читання «Живої бібліотеки» — на DOCUSPACE

Літня Українська Миротворча Школа 2024

Для українців у Польщі запустили онлайн-курси з вивчення польської: як приєднатися до навчання