А ми знаємо куди подіти речі – старі і не дуже. Онлайн мапа в допомогу

Ви вже чули про 3R — Reduce-Reuse-Recycle, свідомі того, що надмірне споживання є глобальною проблемою. Розібрали шафу чи комірчину, обрали речі, які можна пожертвувати — а зробити добру справу, ...

73179262_939538209755946_2258476825678184448_n
А ми знаємо куди подіти речі – старі і не дуже. Онлайн мапа в допомогу

Ви вже чули про 3R — Reduce-Reuse-Recycle, свідомі того, що надмірне споживання є глобальною проблемою. Розібрали шафу чи комірчину, обрали речі, які можна пожертвувати — а зробити добру справу, виявляється, не так вже й просто? 

«Багато людей не знає куди подіти свої речі, а багато благодійних організацій потребує речей, — пояснює, як виникла ідея створення корисного онлайн інструменту Олескандр Костінський. — Щоб допомогти обом сторонам, я з товаришем створив інтерактивну мапу благодійних організацій, куди можна віднести речі — helpmap.io. Ідея виникла, бо в мене накопичилось дуже багато речей, які я не знав куди подіти. Почав шукати в інтернеті, а там інформація була розпорошеною, тож вирішив створити одну таку базу організацій, яким можна допомогти».

У великих українських містах подекуди є контейнери для збору одягу у торгівельних центрах, діють благодійні магазини, розвиваються екорухи із соціальною складовою, як от Kharkiv Zero Waste: кампанія за ресайклінг. А як бути мешканцям невеличких містечок? Як швидко зорієнтуватись, якщо ви хочете допомогти комусь в регіонах?

карта речей

На цій мапі можна знайти найближчі до вас неприбуткові організації, що потребують різноманітних речей: від іграшок для будинку дитини до книжок для сільської бібліотеки. Замість того, щоб викинути непотрібні вам речі, їм можна подарувати друге життя і допомогти тим, хто цього потребує.

Якщо ви шукаєте, куди віддати речі, то згори на сайті helpmap.io оберіть тип (їжа, текстиль, електроніка, книги, товари для дітей чи тварин, інше) і побачите, які організації їх приймають та де вони розташовані.

В колонці зліва користувач може обрати певну організацію і прочитати детальну інформацію про неї. Ви можете пожертвувати як нові, так і вживані речі. Якщо ви не впевнені, чи ця річ є необхідною, сконтактуйте з організацією і уточніть, що саме їм потрібно.

Загальне правило для того, щоб віддати вживані речі на благодійність — чи було б вам зручно подарувати цю річ друзям або родичам?

Найчастіше благодійні організації пропонують пожертвувати одяг, канцелярське приладдя, санітарно-гігієнічні засоби. Проте інколи старі речі використовують для виробництва нових товарів — апсайклінгу. Наприклад, в громадській організації Україна без сміття із парасольок виготовляють бахіли, а в благодійному магазині Ласка — екологічні килимки із одягу, який вже не придатний для використання.   

Зараз мапа вже налічує близько тисячі організацій по всій країні, а користувачі можуть щодня самостійно додавати інформацію про тих, хто потребує такої допомоги.

«Якщо хтось знає пункт, куди можна віддати речі — знизу справа є кнопка +. Натиснувши її, ви побачите форму додавання пункту, в якій потрібно заповнити базову інформацію — адресу, назву, тип речей, які приймає організація», — пояснює Олександр Костінський. Також на сайті є розділ «Волонтерство», в який можна додати інформацію про установи, які потребують саме волонтерської допомоги — притулки для тварин, реабілітаційні центри, інтернати тощо.

Якщо ви маєте пропозиції або хочете допомогти поліпшити проєкт, звертайтесь до організаторів на поштову скриньку [email protected].

«Гарного дня, ви дивовижна людина!» — побажання для усіх добчинців від розробників онлайн-мапи. Не зволікайте — зробити добру справу та перші кроки до #zero_waste можна вже сьогодні!

 

Підготувала Ірина Гузій


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Анонс: Школа врегулювання конфліктів та миротворчості у територіальних громадах

Як зберегти традиційну культуру та нашу ідентичність, міркували на триденному заході у Богуславі

До 40 протезів на місяць: як у Полтаві протезують та реабілітують людей після поранень

До своєї природи: у Києві відкрилась виставка з любов’ю до української спадщини

10 років БФ «Твоя опора»: зібрано й надано допомогу на 710 млн грн

Ресурсні центри неурядового сектору Півдня України обмінялись досвідом та обговорили нові ініціативи