Реформа адвокатури: фахова дискусія з нагоди професійного свята

КИЇВ — 18 грудня 2015 року. Напередодні Дня адвокатури Асоціація правників України (АПУ) спільно з Проектом ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» долучилися до обговорення пропозицій щодо ...

Додано:
uba

4099
Реформа адвокатури: фахова дискусія з нагоди професійного свята

КИЇВ — 18 грудня 2015 року. Напередодні Дня адвокатури Асоціація правників України (АПУ) спільно з Проектом ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» долучилися до обговорення пропозицій щодо реформи адвокатури, підготовлених Радою з питань судової реформи при Президентові України.

Круглий стіл став продовженням серії заходів, яка була ініційована Асоціацією правників України з метою професійного обговорення реформи адвокатури.

«Наші зусилля спрямовані на забезпечення захисту прав і свобод громадян країни завдяки створенню сильної адвокатури з правами та гарантіями, які дозволять відстоювати інтереси наших клієнтів якісно та ефективно», — зазначив модератор заходу Денис Бугай, Президент Асоціації правників України.

Пропозиції робочої групи Ради з питань судової реформи представив Олексій Філатов, заступник Глави Адміністрації Президента України, координатор Ради з питань судової реформи.

За його словами, ідеологія реформи адвокатури покликана запровадити в цій галузі світові стандарти та сприяти формуванню єдиної правничої професії. «Всі фахівці, які здійснюють юридичну практику, мають стати членами єдиної професійної спільноти», — наголосив Олексій Філатов, наводячи приклад США та європейських країн. На його думку, це дозволить привнести в професію стандарти якості та підсилить відповідальність.

Запровадження виключного права на представництво інтересів клієнтів у судах проводитиметься поступово та враховуватиме інтереси юрисконсультів і юристів, які наразі не є адвокатами. Зокрема, цьому слугуватиме тривалий перехідний період, значне зниження плати за стажування та складання адвокатського іспиту.

Система безоплатної правової допомоги подужає виклики, які може нести у собі запровадження виключного права адвокатів на представництво інтересів клієнтів у судах. У цьому запевнив Андрій Вишневський, директор Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги Міністерства юстиції України.

Водночас, зміни мають торкнутися й питань доступу до професії та організації адвокатського самоврядування. Так, планується ввести обмеження на тривалість зайняття посад очільниками органів місцевого самоврядування — не більше двох років два строки підряд.

Коментарі представників Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції» пролунали від експертів Проекту Оксани Цимбрівської та Віргіліуса Валанчюса. Пан Віргіліус позитивно оцінив не лише озвучені пропозиції, але й факт проведення фахової дискусії в процесі їх підготовки. Також у заході взяв участь Марк Сегал, головний експерт Проекту з доступу до правосуддя та забезпечення права на захист.

До фахового діалогу представників правничої спільноти долучилися члени Ради з питань судової реформи, представники громадських організацій адвокатів та органів самоврядування, судді, юрисконсульти та науковці.

До дискусії долучилися Олександр Волков, суддя Верховного суду України, Ігор Головань, керуючий партнер АО «Головань і Партнери», Олег Макаров, заступник Голови ВКДКА 2012-2015 рр., партнер АО «ЮФ «Василь Кісіль і Партнери», Дмитро Кухнюк, керуючий партнер АО «Мельник, Кухнюк і Партнери», Юрій Михальський, Голова Всеукраїнської професійної спілки правників, Анна Огренчук, член Ради з питань судової реформи при Президентові України, голова Комітету АПУ з процесуального права, адвокат, керуючий партнер LCF, Інна Рафальська, голова Ради адвокатів міста Києва, Євген Солодко, адвокат, голова Комітету з кримінального та кримінально-процесуального права, керівник АО «Солодко і партнери», Ігор Фомін, керуючий партнер Fomin&Partners та багато інших.

«Якісні зміни неможливі без участі професійної спільноти», — зазначив Олексій Філатов, підкреслюючи роль правників у проведенні реформи адвокатури.

Надалі заходи, присвячені обговоренню реформи адвокатури, перемістяться до регіонів країни. Так, уже 25 грудня відповідний круглий стіл пройде у м. Львові спільно з Відділенням АПУ у Львівській області та Проектом ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні». Тож слідкуйте за нашими анонсами та долучайтеся до обговорення!


Тематика публікації:                          

Останні публікації цього розділу:

Серед найважливіших цінностей для українців під час війни є свобода та безпека – результати дослідження

Конкурси малюнків, квести й уроки фінансової грамотності: як залучати молодь до бюджетного процесу

Посилюємо голос ЛГБТ під час війни: реєстровані партнерства як запит спільнот на рівність перед законом

Фортеця Тягинь – форпост європейської історії українського півдня

Участь жінок у місцевому економічному розвитку, заснованому на спадщині. В Івано-Франківську відбулась майстерня-практикум Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Молодь з 30 громад напрацювала стратегії розвитку молодіжних рад під час літнього табору в Карпатах