Презентовано новий онлайн-ресурс “Україна у глобальних рейтингах”

Сьогодні “Українська правда” та група громадських діячів презентували онлайн-ресурс ключових міжнародних індексів та рейтингів, у яких присутня Україна. На ресурсі можна можна побачити нинішню ...

Україна у глобальних рейтингах
Презентовано новий онлайн-ресурс “Україна у глобальних рейтингах”

Сьогодні “Українська правда” та група громадських діячів презентували онлайн-ресурс ключових міжнародних індексів та рейтингів, у яких присутня Україна.

На ресурсі можна можна побачити нинішню позицію країни та прослідкувати тенденції у порівнянні із 2013 та 2014 роками. Ці показники є відображенням України у світі, того, як змінюється країна у постмайданний період та одним із критеріїв оцінки ефективності держави та її інститутів.

Володимир Кадигроб, куратор громадських та культурних проектів: «Цей проект був придуманий рік тому та зроблений, перш за все, для журналістів, які шукають інформацію, для людей, для громадянського суспільства як один із інструментів моніторингу успіхів нашої влади, інструментів, через які ви зможете слідкувати за реформами, і для міжнародної спільноти, яка безумовно включає ці рейтинги у свої звіти, інвест-стратегії, і, в принципі, оцінюють Україну. Рейтинги є ключовим фактором формування іміджу України у світі. На сьогоднішній день Україна в основному поруч з такими країнами як Сейшели, Азербайджан, Вірменія, Колумбія. З однієї сторони, ми хочемо представляти себе в групі з одними країнами, але тут ви можете побачити, яке насправді місце ми займаємо у міжнародному сприйнятті».

Для зручності користування, онлайн-ресурс містить різні категорії, наприклад, економіка, суспільство, свободи, освіта та інновації.

Як розповіла Севгіль Мусаєва-Боровик, головний редактор «Української правди», в економічних рейтингах Україна погіршила свою позицію, або не покращила, і це свідчить про те, що реформи йдуть повільно.  Україна не вирвалася з пулу корумпованих країн, в якому була два-три роки тому до подій на Майдані, також після Майдану ситуація суттєво не змінилася.

Євген Глібовицький, засновник консалтингової компанії Pro.mova, розповів про ситуацію України у суспільних рейтингах: “Очікування наші полягають в тому, що ми повинні були мати нібито високий показник за суспільними рейтингами. Ми з вами розуміємо, що суспільство це найпросунутіша частина України як країни, і, відповідно, це б означало, що ця просунутість мали би знайти якесь відображення в рейтингах. Насправді, не зовсім так, з тої причини, що рейтинги в той чи інший спосіб скоріше міряють не стан суспільства, який заміряти є складно, бо тоді треба було б робити складні дослідження цінностей чи культури, а замірюють яким чином суспільство впливає на ключові інститути. І якщо ми говоримо про інститути, то тут ситуація стає відчутно гіршою, тому що це якраз є те, чого українське суспільство не навчилося робити. Українське суспільство навчилося протидіяти інститутам, які йому не подобаються, але українське суспільство ще не навчилося створювати ті інститути, які будуть подобатися”.

“Є один дуже важливий рейтинг, який називається загальний індекс “Свобода в світі”, який робить Freedom House. Цей рейтинг дає нам певні підстави для оптимізму, тому що Україна в цьому рейтингу піднялася суттєво, з позначки 3.5 до 3 балів (7 – найгірший показник, 1 – найкращий). Цей рейтинг, як й інші рейтинги, публікується з певним запізненням. В 2015 році ми бачимо той прогрес, який відбувся в 2014 році. І зрозуміло, чому так відбулося. Тому що був Майдан, цей рейтинг взяв до уваги вільні вибори (президентські і парламентські), розвиток громадянських свобод після Майдану. Ще один важливий рейтинг, де Україна, на жаль, показує погіршення ситуації, це рейтинг, який стосується свободи преси. Так званий World Press Freedom Index. Цей рейтинг вимірює рівень свободи журналістів і медіа у 180 країнах світу. У 2013 році Україна була на 127 місці, зараз ми на 129. Чому так? Тому що цей рейтинг бере до уваги абсолютно не якість медіа, а рівень свободи. І в цю свободу входить, перш за все, незалежність медіа від олігархічного або великого капіталу, а також незалежність від держави”, – зазначила Тетяна Огаркова, доктор філософії у галузі літературознавства, куратор напрямку по роботі з франкомовними аудиторіями Українського кризового медіа-центру.

За словами Тетяни Огаркової, зміни, які відбулися цього року – прийняття закону про оприлюднення кінцевих власників медіа та закону про роздержавлення преси, призведуть до покращення України в цьому рейтингу.

Віталій Шабунін, співзасновник Центру протидії корупції, вважає, що у рейтингах, де вимірюється рівень корупції у світі, Україна зможе просунутися у найближчі два роки: “Ми знаходимося в частині світу, яка визначає тотально корумповані держави, де корупція є не винятком, а правилом. Я оптиміст. Чому ми не показали зростання після революції в рейтингах? Тому що сама методологія TI-вського рингу ( авт. – Transparency International ) визначає певну затримку. Ми в 2016 році будемо мати рейтинг TI за 2015 рік. Думаю, що тренд до зростання ми побачимо за результатами 2015 року. Але показником по тому, чи вдалося нам – ми побачимо за результатами 2016 року. Ключова причина негативного сприйняття нас в рейтингу ТІ полягає в одній фразі – відсутність покарання за корупційні злочини. Реформи, які робилися в антикорупційному сегменті були направлені саме на подолання цієї проблеми”.

Планується, що один раз в кінці кожного року буде робитися експертний аналітичний звіт щодо позиції України в міжнародних індексах та рейтингах. Переглянути онлайн-ресурс ключових міжнародних індексів та рейтингів можна за посиланням.


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Мистецтво без бар'єрів: у Тернополі людей з інвалідністю залучатимуть до громадських активностей

Її перспектива: погляд жінок на війну та участь у відбудові

Понад тисяча мешканців Бучанського району отримали правову допомогу від Громадського центру сприяння доступу до правосуддя

Як Шацька громада розвиває туризм спільно з місцевим бізнесом та громадським сектором

Роль Street Child в підтримці локалізації гуманітарної допомоги в Україні

Десять проєктних ідей з відновлення та розвитку Шевченківської громади