У Чернігові ділилися досвідом успішних місцевих ініціатив

13-14 вересня у Чернігові пройшов дводенний Форум "Від ідеї до успіху: місцеві ініціативи змінюють життя українських громад". Організатором Форуму виступила мережа "Громадські ініціативи України". ...

Форум Чернігів

Громадський Простір

13-14 вересня у Чернігові пройшов дводенний Форум “Від ідеї до успіху: місцеві ініціативи змінюють життя українських громад”. Організатором Форуму виступила мережа “Громадські ініціативи України”.

Завдання Форуму було стати всеукраїнським майданчиком для поширення досвіду громадської діяльності на місцевому рівні. Учасники обмінювалися ідеями, презентували успіхи, дізнавалися про можливості розвитку, шукали партнерів. У програмі були презентації, промови і майстер-класи, а також вечір соціальної реклами у партнерстві з фестивалем “МолоДія”, з нагородженням переможців конкурсу “Краща громадська ініціатива України”.

Серед учасників було багато лідерів громадських організацій, керівників проектів, які стали успішні в своєму місті. Це створило основу для плідного обміну досвідом і планування спільних проектів і партнерських ініціатив.

“Форум видався цікавий і насичений подіями. Дружня атмосфера сприяла спілкуванню і обміну досвідом. Формат заходу дозволяв обирати теми, що були цікаві особисто мені. Повернулася додому замотивована і готова до нових звершень. Дякую організаторам за чудову можливість познайомитись з громадським рухом України”, – ділиться враженнями учасниця Форуму Вероніка Козбиста з м. Донецьк.

Що вдалось і що хотілось би бачити по-іншому – з таким питанням Громадський Простірзвернувся і до організаторів Форуму:

“Під час всього форуму була приємна і, можна сказати, душевна атмосфера, – говорить Юрій Степанець, представник ВОМГО “Наше Поділля”. – Цього вдалось досягнути завдяки формуванню простору, який надихав учасників ділитись своїми досягненнями, дискутувати, обмінюватись враженнями та створювати партнерства.

Форуми, на наше переконання, і повинні проводитись, щоб учасники мали можливість обмінятись ідеями, думками, продемонструвати свої успіхи чи поговорити з колегами про невдачі та дізнатись як їм можна запобігти.

Звичайно, що все це можливо за умови, коли атмосфера таких заходів є невимушена, приємна, може навіть «душевна». Особливо це важливо для учасників, які не є «професійними» громадськими діячами, що часто беруть участь у різноманітних форумах, конференціях, фестивалях, а простих невеликих неурядових організаціях чи навіть неформальних ініціативах. І не так багато знають про демократію, стратегічні плани, фандрейзинг, девелопмінг і ще багато інших розумних слів, але які, натомість, щодня спілкуються з місцевою громадою, намагаючись вирішити місцеві проблеми”.

Наповнення програми передбачало різні аспекти діяльності НУО. Що, на Ваш погляд, найбільше було затребуване, щодо чого спостерігалось пожвавлення інтересу?

– Щось одне виділити важко. Я сподіваюсь, що всі події були однаково цікаві, корисні і затребувані. Комусь більше сподобались майстер-класи, комусь пленарні засідання, комусь був цікавий вечір соціальної реклами, а комусь панельні дискусії. Думаю, що не менш важливою була і сама атмосфера форуму, яка дозволяла учасникам бути більш відкритими.

Особисто мені дуже сподобалось нагородження переможців конкурсу «Краща громадська ініціатива року», яку ми ініціювали вперше. Насправді ми всі дуже хвилювались, як це вдасться, адже цей конкурс ініціювали самі, без жодних донорів, а нагороди забезпечили громадські організації, що входять до мережі «Громадські ініціативи України». Атмосфера, під час нагородження була неймовірна. До речі, якось так випадково вийшло, що цей конкурс буквально об’єднав Україну. Наприклад, організація зі Львова нагороджувала організацію з Севастополя, а організація з Сімферополя нагороджувала організацію з Чернігівщини. А з Рівного – ініціативу з Кіровограда і т.д. Думаю, що цей конкурс дуже багато значить і для тих, хто нагороджував і тих, кого нагородили.

Чи Ви вже спланували щось у роботі мережі за підсумками заходу?

– Відчуття таке, що мережа «Громадські ініціативи України» справді робить корисну справу і на форумі це дуже відчувалось. Багато учасників під час форуму підходили і дякували нам за роботу, і це нас самих надихає і дає сили працювати далі. Можу сказати, що мережа і надалі працюватиме з невеликими громадами, ініціативами, громадськими організаціями, що тісно працюють з людьми і для людей.

Зараз ми обробляємо всю ту інформацію, яку ми почули безпосередньо на форумі, а також перед ним – і будемо намагатись бути ще кориснішими ініціативам в Україні. Принагідно хочу подякувати всій команді форуму і мережі, а також всім, хто нас підтримав зараз, підтримував багато років перед цим. Дякуємо спікерам, модераторам, ведучим майстер-класів. ДякуємоГромадському простору за інформаційну підтримку протягом і цього форуму, і всіх років довгої і плідної співпраці. А ще дякуємо Національному фонду демократії за фінансову підтримку заходу і підтримку громадських ініціатив в Україні впродовж довгих років”.

Аби відчути атмосферу Форуму, пропонуємо партнерську відео-нарізку:


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Євген Глібовицький: ми з вами не в кінці великих потрясінь, а на початку великих відкриттів

Юрій Антощук: працюємо над створенням рекомендацій херсонським громадам та відновленням соціальних зв'язків

Простір, де вас вислухають, творить умови для зцілення: Франческо Ардженіо Бенаройо про досвід допомоги українцям

Репортажно з Алеї ГО «Згуртованість»: у Києві відбувся #РазомДіємо Фест

Меморіал: створення нової культури пам’яті, віддаленої від радянщини

"Якщо не працювати з культурою, то є сусідні держави, які б хотіли з нею попрацювати" — Яна Бойцова