Активісти “оштрафували” Міністерство енергетики і захисту довкілля

Громадська організація Екодія, українські осередки рухів Fridays For Future (FFF) та Extinction Rebellion (XR) видали Міністерству енергетики і захисту довкілля штраф за кліматичну ...

екодія
Активісти “оштрафували” Міністерство енергетики і захисту довкілля

Громадська організація Екодія, українські осередки рухів Fridays For Future (FFF) та Extinction Rebellion (XR) видали Міністерству енергетики і захисту довкілля штраф за кліматичну неамбітність.
 
Через кліматичну кризу світ вже потерпає від аномальних природних явищ: масштабні пожежі в Австралії, надпотужні урагани у Великій Британії, повінь, що затопила Венецію, рекордно високі температури, +20С в Антарктиді і майже повна відсутність снігу цієї зими в Україні. З кожним роком температура зростає, а ситуація погіршується. 
 
Нещодавно Мінекоенерго презентувало Концепцію “зеленого” енергетичного переходу, у якій задекларувало плани вуглецево нейтральними до 2070 року і перейти на 70% відновлюваних джерел енергії лише у виробництві електрики у 2050-му. В той час, як саме спалювання вугілля в енергетиці є найбільшим джерелом викидів парникових газів в Україні, і перехід на чисту енергію є критично важливим для зупинення кліматичної кризи. 
 
Активісти та активістки вважають, що Україні необхідно взяти курс на повний перехід на відновлювану енергетику до 2050 року, щоб скоротити парникові викиди  і припинити нагрівати планету. Раніше також представники FFF, XR та коаліції “Енергетичний перехід” передали до уряду звернення підписане 14000 українців та українок, з такою ж вимогою.
 
Раніше дослідники з Інституту економіки і прогнозування підрахували, що Україна може перейти на 91% відновлюваної енергетики у всьому виробництві енергії та майже на 93% в електрогенерації до 2050 року.
 
За даними науковців для втримання глобального підняття температури на прийнятному рівні (1.5℃), усі країни світу мають стати вуглецево нейтральними – коли викиди парникових газів компенсуються поглинанням екосистем – до 2050 року. Саме ці викиди є головною причиною зміни клімату, адже утворюють навколо планети своєрідний “купол”, який накопичує тепло.
 
Контакти для додаткової інформації:
Олександра Хмарна, [email protected]
0681193103

Джерело: Громадська організація Екодія


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

На Закарпатті триває адвокаційний проєкт з підвищення обізнаності прав серед ВПО

В Україні розпочинається програма відновлення і підтримки жінок від ГО «Так Штаб»

Планування розвитку Зазим’я: від соціального захисту до економічного зростання

Молодь України зібралася на Рівненщині для участі у всеукраїнському тренінгу «Лідерська академія»

Абетка саморегуляції 6.0: завершено перший блок курсу з підтримки психічного здоров’я

Зміни розпочинаються з тебе: як на локальному рівні впливати на глобальні процеси. Досвід БУР