УАЛ – це про свідомий вибір

Зовсім скоро закінчиться ще один навчальний рік в Українській академії лідерства. Студенти вже “приміряють” на себе статус “випускника”, активно готуються до ЗНО та роздумують, який шлях обирати ...

Додано:
UAL_Lviv

IMG_7105 – копія
УАЛ – це про свідомий вибір

Зовсім скоро закінчиться ще один навчальний рік в Українській академії лідерства. Студенти вже “приміряють” на себе статус “випускника”, активно готуються до ЗНО та роздумують, який шлях обирати далі. 

Мене звати Аня, я студентка осередку Академії у Львові, родом з м. Полтава. Хочу поділитися своєю історією, чому минулого року обрала УАЛ та які переваги, такого типу, неформальної освіти в Україні. Літо 2019-го кардинально змінило мій світ, я довго вагалася щодо вибору, зважувала всі плюси та мінуси, тепер, оглядаючись на 9 місяців мого життя в УАЛ, розумію, що переваг настільки багато, що я й не очікувала. 

AirBrush_20200526164703

Я з легкістю могла віддати перевагу, так званій “рівній дорозі”, проте обрала стежку, яку сама вирішила протоптати. Це було страшно, адже на момент прийняття рішення я вже навчалася у Харківському національному університеті ім. В. Н. Каразіна. Зіштовхнулася з нерозумінням батьків та опором на мій вибір, який був спроектований в бік академії. Сумніви, неспокій, пошук відповідей на запитання: Чи справді мені потрібна академія? Що я можу взяти за цих десять місяців, аби справді провести рік з користю? Досить важко проектувати майбутнє та відстоювати свою візію, коли я сама не знала, що хочу від цього світу. Хотіла трішки того і ось цього, а ще волонтерити і працювати, так було в мене. Проте я наважилась, зібрала всю наполегливість та сумніви в кулак і свідомо прийняла рішення навчатися в Українській академії лідерства. 

Українська академія лідерстваце 10-місячна програма розвитку для молоді віком 16-20 років. Впродовж навчання ми, студенти, здобуваємо практичні навички комунікації, критичного мислення, проєктного менеджменту, найголовніше пізнаємо себе та вчимося досягати великого. Це справжній виклик для багатьох тогочасних абітурієнтів та навіть студентів Академії, водночас – це велика пригода. 

_DSC0435 – копія

По завершенні школи нас охоплює розгубленість. В більшості випадків молодь делегує прийняття рішення щодо вступу в університет своїм батькам. Але чи це добре? Що ми маємо опісля? Небажання вчитися, нерозуміння для чого саме ця професія чи освітній напрямок, що з тим буду далі робити? Не заохочую не слухати батьків, зовсім ні, а закликаю почути себе та поділитися цим із своїми батьками. Немає нічого поганого в тому, що в 16-17 років ми є невизначені, що нам лячно і ми сумніваємося. І тут на поміч приходить Українська академія лідерства, адже для мене стала майданчиком пошуку себе, команда менторів допомогла розібратись з усіма своїми “хочу”, чіткіше уявити картину світу в якому живу і як можу його змінювати.   

УАЛ – це “вільний” рік? 

Рік в Академії порівнюють з поняттям “gap year”, адже чимало студентів вступають саме після школи. Найчастіше виникають думки, що це втрата одного року, а так би вже вчився/вчилася в університеті? Але чи ти дійсно втрачаєте рік чи навпаки, здобуваєш? Як студентка Академії сміливо хочу запевнити тих, хто сумнівається – це великий здобуток, бо рік присвячений  виключно тобі, твоїм викликам та прийняттям. Це ніби будувати фундамент для справжнього життя, яке завжди вимагає більшого. Тому тут можу сказати, що 10 місяців в Академії – це чудова можливість запитати себе перед вступом: “А що я хочу?” та в майбутньому зробити виважений вибір професії у якій ти готовий стати найкращим. 

Якщо ти саме у роздумах про майбутній рік, то не виключай можливість стати студентом УАЛ, відбір триває до 22 червня, детальніше на http://join.ual.ua/ 

lviv

Комунікація – могутній  інструмент. 

Впродовж 5 років діяльності команда Української академії лідерства сформувала відповідні умови, коли навчитися комунікації або ще більше підсилитися, зможе кожен, хіба що ви дуже лінивий, але у нас таких немає. Це починається від побуту студентів, адже ми живемо у спільних осередках, які знаходяться у 7 містах України, до комунікацій з лекторами, експедицій Україною та за її межами, зрештою вміння презентувати себе як цілісну особистість, лідера у суспільстві. Іноді, це стає справжнім викликом та нагодою побороти свої страхи. Саме такі моменти і формують молодь нової якості. Особисто для мене, комунікація стала великим інструментом для майбутнього успіху та розвитку. До Академії, в повній мірі, не могла усвідомити цей фактор, тому іноді боялася, не наважувалася втілювати свої ідеї через той самий страх та часто відступала від досягнення цілей, бо боялася відповідальності та спілкування з іншими людьми.  

Можливості – це про УАЛ?

Так, можливості це про УАЛ! Академія – це простір можливостей, поле для здобуття досвіду, майданчик для помилок та досягнень. Гадаю, у сучасному світі для активної молоді вистачає варіантів розвитку, але не всі вміють їх бачити. В Академії можливості однозначно є! До прикладу, це мережа знайомств, адже студенти з різних куточків України;  це практикування вмінь та набуття нових навичок. Варто зазначити, що від навчання в УАЛі кожен бере рівно стільки, скільки хоче, тому ставити всіх студентів та випускників під одну лінію не рекомендую.   

80644323_841825912902411_4962553733767495680_o

Кожен день в Академії – це відкриття себе. Нові виклики та завдання, які потребують максимальної зосередженості та відповідальності. З дівчинки, яка боялася сказати щось не так, до координаторки, що чітко навчилася планувати свій час та усвідомлює, що робить. В Академії було вдосталь моментів, коли я говорила собі: “Зберися, Аня, ти зможеш все, чуєш?” і це давало мені сили та усвідомлення, що у моєму світі реально все, хоча б через те, що я так думаю та максимально для цього роблю. Зміни приходять тоді, коли ти до них відкритий. Коли ти готовий працювати та чесно запитувати себе, без бажання виправдатися. Власне я й почала так робити, бути відкритою до змін. Проте перебудовувати фундамент досить важко, особливо коли старий тріскає, а для нового потрібен якісний ресурс. Формаційна програма в Академії наповнила мене цим ресурс, за який я щиро вдячна!

Наше життя – це низка виборів, які ми щоденно робимо. Одне я знаю точно, обирати свій шлях потрібно серцем і це буде найкращий варіант!

Авторка – Анна Кремпоха 


Тематика публікації:            

Останні публікації цього розділу:

Розпочався проєкт «Впровадження підходу, інформованого про травму, у громадянській освіті»

Інкубатор демократичних ініціатив розпочинає проєкт зі зменшення випадків мови ворожнечі в країнах Східного партнерства

Види когнітивних спотворень та їхній вплив — на тренінгу про психологічну безпеку журналістів

21 Docudays UA: Саунд­скейпінг пам’яті, низові культурні простори та європейський кіноринок — добірка дискусій DOCU/PRO та DOCU/СИНТЕЗ

Пів тисячі молодих лідерів і лідерок закінчили "Школу молодіжних рад"

Доступ до публічної інформації в ОМС: як зробити так, щоб усе запрацювало?