Коаліція РПР закликає депутатів не допустити приховування статків посадовців через їхніх дітей

Ухвалений за підтримки громадськості Закон України “Про запобігання корупції” зобов’язує народних депутатів, державних службовців, суддів та інших посадовців декларувати власне майно та доходи, а ...

ZAYAVA-RPR
Коаліція РПР закликає депутатів не допустити приховування статків посадовців через їхніх дітей

Ухвалений за підтримки громадськості Закон України “Про запобігання корупції” зобов’язує народних депутатів, державних службовців, суддів та інших посадовців декларувати власне майно та доходи, а також майно та доходи членів своїх сімей. Це ефективний інструмент для виявлення фактів незаконного збагачення публічних посадовців. 

13 травня 2020 року Верховна Рада ухвалила за основу Проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо визначення суб’єктів, на які поширюється дія антикорупційного законодавства (№3355-1). Законопроект передбачає внесення змін до Закону України “Про запобігання корупції”, що дозволяє виключити з числа членів сім’ї суб’єкта декларування дітей, які з ним не проживають. 

Тобто посадовці отримують можливість, зареєструвавши дитину за іншою адресою проживання, надалі не вказувати в своїх деклараціях придбання квартир, будинків, автомобілів та інших коштовних речей цією дитиною – і в такий спосіб приховувати власне майно. Діти ж не будуть зобов’язані доводити походження коштів, якщо вони не є суб’єктами декларування. Таким чином, публічні службовці отримують широкі можливості для приховування своїх статків, а система електронного декларування, яка є одним із найбільш надійних механізмів стримування розвитку корупції, підривається. 

Також законопроект №3355-1 необґрунтовано звільняє від декларування й інших осіб, які мають реальну можливість використовувати своє становище з корупційною метою: заступників керівника Офісу, радників, помічників та уповноважених Президента України, які виконують свої обов’язки на громадських засадах, а також помічників суддів Конституційного Суду. 

Ми переконані, що ці законодавчі пропозиції можуть заохотити багатьох осіб, уповноважених на виконання функцій держави чи місцевого самоврядування, до корупційної поведінки, і є відвертим відступом у боротьбі з корупцією, а тому мають бути відхилені.

Коаліція РПР закликає Комітет Верховної Ради України з питань антикорупційної політики не рекомендувати в чинній редакції ухвалений за основу законопроект №3355-1, а народних депутатів України – не підтримувати законопроект у цілому, якщо він міститиме норми, які необґрунтовано звільняють від електронного декларування дітей посадових осіб або їхніх радників на громадських засадах.

 

Джерело: РПР.


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Чотири роки партнерства: історія співпраці громадської організації «Нова Дружківка» та Дружківської пожежно-рятувальної частини

39 ветеранів/ок завершили навчання на сертифікатній програмі “Урядування в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення"

Громадська участь у місцевій політиці: які зміни до статутів громад мають внести сільські та селищні ради Харківщини

«Ми змогли відірвати дітей від гаджетів». Як у Вишнівській громаді реалізували шкільний бюджет

Як «Попередити корупцію просто» — пояснюємо в експлейнерах на Суспільному

ГО «Докудейз» запускає проєкт LAB: DOCU/СИНТЕЗ х Архів Війни