За допомогою юриста Полтавського бюро правової допомоги жінка з інвалідністю повернула свій будинок

До Полтавського бюро правової допомоги звернулася М., яка є інвалідом другої групи та просила допомогти їй повернути садовий будинок, що колись належав її покійному чоловікові. В ході спілкування ...

Додано:
polbvpd

Безоплатна правова допомога
За допомогою юриста Полтавського бюро правової допомоги жінка з інвалідністю повернула свій будинок

До Полтавського бюро правової допомоги звернулася М., яка є інвалідом другої групи та просила допомогти їй повернути садовий будинок, що колись належав її покійному чоловікові. В ході спілкування розповіла, що її покійний чоловік був власником садового будинку та 15 соток землі. У 2010 році жінка познайомилася із громадянином Ч та його дружиною, які повідомили, що не мають власного житла і попросили впустити їх пожити в садовий будинок на осінньо-зимовий період. Жінка погодилася надати безоплатно в користування цей садовий будинок, який наразі був порожнім, грошових коштів за проживання не брала, а лише в обмін на проживання попросила доглядати за будинком та сплачувати за комунальні послуги.

У кінці 2016 року помер її чоловік, який був власником садового будинку. Коли ж жінка почала оформляти спадщину після свого покійного чоловіка, виявилося, що Ч., якого вона впустила пожити у свій садовий будинок, також намагався подати документи до бюро технічної інвентаризації, які на той час були уповноважені реєструвати право власності на нерухоме майно, щоб оформити право власності на вищезгаданий садовий будинок, мотивуючи тим, що він тривалий час користується цим будинком, а документ, що підтверджує право власності покійного чоловіка на названий садовий будинок втрачений.

Оскільки у даній ситуації вбачався спір про право на майно нотаріус відмовив жінці в оформленні права власності на цей садовий будинок та рекомендував звернутися до суду з позовом про визнання права власності на садовий будинок, надавши їй зразок позовної заяви. Порадою нотаріуса жінка скористалася, проте в ході судового розгляду цієї справи, Ч. почав чинити їй перешкоди, подаючи до суду заяви про те, що нібито саме він має право на цей садовий будинок, а не жінка.

До того ж Ч. продовжує проживати у цьому садовому будинку та користуватися ним, внаслідок чого жінка фактично позбавлена можливості бути в садовому будинку та користуватися ним.

На надання безоплатної правової допомоги у даній справі уповноважено фахівця відділу «Полтавське бюро правової допомоги» Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, адвоката, Артема Пархоменка.

Вивчаючи надані жінкою документи було з’ясовано, що місцевий суд задовольнив позовну заяву жінки, що була написана нею по наданому нотаріусом зразку, оскільки Полтавським міським управлінням земельних ресурсів надано інформацію, про те, що земельна ділянка під будинком дійсно виділялася покійному чоловіку жінки, про що є записи у відповідних Книгах обліку. Між тим, громадянин Ч. оскаржив таке рішення районного суду, наполягаючи на тому, що земельна ділянка належить саме йому як члену садового товариства, а не покійному чоловікові жінки. Тому ця справа, на момент звернення до бюро правової допомоги вже перебувала на розгляді у Верховному Суді. Юристом терміново було складено відзив на касаційну скаргу, у якому детально проаналізовано доводи касаційної скарги Ч. на предмет відповідності їх вимогам чинного законодавства України та на противагу їм, із посиланням на відповідні правові норми, наведено вагомі аргументи, якими обґрунтовано законність рішення районного суду та справедливість присудження садового будинку саме М., а не іншій особі. За результатами касаційного перегляду Верховний Суд погодився з доводами юриста, залишивши рішення районного суду без змін, фактично «поставивши крапку» у цьому спорі та присудивши садовий будинок жінці. Це судове рішення вже стало остаточним і оскарженню не підлягає.

Саме тому, маючи кінцеве рішення суду, яким встановлено, що власником садового будинку є саме М., юристом складено та подано до суду позовну заяву про примусове виселення Ч. та його дружини із садового будинку, який вони займають всупереч волі власника.

Розглянувши позовну заяву, місцевий суд ухвалив рішення про примусове виселення громадянина Ч. та його дружини із садового будинку.

Таким чином, права громадянки М. були поновлені, оскільки вона стала не лише номінальним власником садового будиночка, а й отримала можливість як раніше проводити у ньому свій час та користуватися ним, відпочиваючи на лоні природи.

Отож, у випадку наявності невирішених правових питань, отримати безоплатну правову допомогу має можливість кожен, звернувшись до Полтавського бюро правової допомоги, що розташоване за адресою: місто Полтава, вулиця Міщенка 2, телефон (0532) 50-27-29, де кваліфіковані фахівці бюро охоче нададуть Вам необхідні роз’яснення та допомогу.


Тематика публікації:  

Останні публікації цього розділу:

Вийшов другий сезон Rights Now! Podcast

На Тернопільщині ділилися кращими практиками розвитку гуманітарно-соціальної сфери

Громади Донеччини обговорили діяльність центрів підтримки громадян

ZDOROVI представляє результати шостої хвилі опитування «БАРОМЕТР»: стан системи охорони здоров'я України

«Як підготуватися до сексу»: новий випуск просвітницького подкасту від «Феміністичної майстерні»

Відсутність документів на нерухомість — одна із критичних перепон отримання компенсації через єВідновлення