Юрист правової допомоги допоміг захистити права споживача комунальних послуг

Не рідкістю на сьогодні є випадки коли, підприємства, які надають комунальні послуги звертаються до суду із заявою про видачу судового наказу, отримують його, а клієнт дізнається про стягнення з ...

Додано:
polbvpd

офіс тренінг семінар онлайн вебінар
Юрист правової допомоги допоміг захистити права споживача комунальних послуг

Не рідкістю на сьогодні є випадки коли, підприємства, які надають комунальні послуги звертаються до суду із заявою про видачу судового наказу, отримують його, а клієнт дізнається про стягнення з нього заборгованості лише коли блокуються банківською установою його рахунки, накладається державною виконавчою службою арешт на майно чи починають проводитися відрахування із зарплати, пенсії чи інших виплат.

Подібна історія мала місце нещодавно. Так, до Полтавського бюро правової допомоги звернулася вісімдесяти п’яти річна Ірина П., яка розповіла, що мешкає у багатоквартирному будинку, у якому централізоване опалення.

Через невеликий розмір пенсії має незначну заборгованість за теплопостачання, яка виникла нещодавно через проблеми зі здоров’ям і витратами на лікування, однак жінка намагається її погашати поступово, настільки, наскільки вистачає пенсії. Отримавши пенсію у меншому розмірі ніж зазвичай жінка звернулася до органів Пенсійного фонду України, де їй було повідомлено, що з її пенсії здійснюється стягнення заборгованості на підставі постанови державного виконавця.

Надання правової допомоги Клієнтці у даній справі було доручено фахівцю Полтавського бюро правової допомоги, адвокату Артемові Пархоменку.

«На самому початку вдалося з’ясувати, що стягнення здійснюється на підставі постанови державного виконавця одного із районних у місті Полтаві відділів державної виконавчої служби. Звернувшись туди було встановлено, що виконавче провадження відкрито на підставі судового наказу, виданого Октябрським районним судом міста Полтави, згідно якого із жінки мали стягнути близько 26 тисяч гривень разом із судовим збором. Вивчивши матеріали судової справи, які стали підставою для видачі судового наказу, зрозуміли, що судовий наказ виданий на підставі заяви ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго» про стягнення на їх користь заборгованості за теплопостачання і доцільним є оскарження цього судового наказу », – розповів юрист.

Фахівець склав заяву про скасування судового наказу, яка була подана до суду, що видав судовий наказ.

«До заяви про видачу судового наказу заявником було додано лише розрахунок заборгованості та штрафних санкцій, а також договір про надання відповідних послуг, який лише частково охоплював період нібито наявної заборгованості. В той же час залишено поза увагою, той факт, що Клієнтка неодноразово зверталася із заявою до надавача послуг бо якість наданих послуг не відповідала тій, що визначена договором, тому плата за надану послугу підлягала перерахуванню у бік зменшення. Не надано також і доказів користування клієнткою послугами у обсязі, що був вказаний у розрахунку, тому в даному випадку заборгованість не є безспірною. А відтак вимоги щодо стягнення заборгованості мали розглядатися у порядку позовного провадження з повідомленням сторін та наданням можливості боржнику надати свої заперечення щодо вимог, які були пред’явлені», – зазначив Артем Пархоменко.

Отож, вивчивши заяву про скасування судового наказу, місцевий суд погодився із доводами, що містилися у ній та скасував судовий наказ, наслідком чого стало закриття виконавчого провадження та повернення коштів, що вже були стягнуті з клієнтки.

Таким чином, завдяки діям фахівця безоплатної правової допомоги не допущено безпідставне стягнення з Ірини П. грошових коштів та захищено її права.

Як діяти, якщо Ви дізналися про стягнення з Вас грошових коштів чи накладення арешту на Ваше майно або банківські рахунки?

Консультує юрист Полтавського бюро правової допомоги, адвокат Артем Пархоменко.

Причиною подібних випадків, коли людина зненацька дізнається про накладення на неї будь-яких стягнень є те, що вона проживає не за місцем своєї реєстрації, в той час як уся кореспонденція із судів чи інших органів надходить саме за зареєстрованим місцем проживання. Отож аби не мати таких неприємних сюрпризів необхідно забезпечити отримання поштової кореспонденції на Ваше ім’я, що направляється за зареєстрованим місцем проживання. Неотримання такої кореспонденції без поважних причин, на жаль, автоматично не звільняє особу від правових наслідків прийнятого щодо неї рішення, а лише ставить у ще більш невигідне становище, оскільки про прийняте рішення вона дізнається із запізненням, коли строки на його оскарження вже сплинули і для їх поновлення необхідні вагомі підстави. Отож, найперша моя порада — забезпечити отримання кореспонденції на своє ім’я за своїм зареєстрованим місцем проживання.

Дізнавшись про подібну ситуацію необхідно найперше отримати рішення, яке стосується Ваших прав чи обов’язків. Отримавши текст відповідного рішення, порадившись із фахівцем у галузі юриспруденції, Ви матимете змогу вирішувати питання щодо його оскарження.

Отож доречно нагадати, що у випадку наявності невирішених правових питань, отримати правову допомогу має можливість кожен, звернувшись до Полтавського бюро правової допомоги, що розташоване за адресою: місто Полтава, вулиця Міщенка 2, телефон (0532) 50-27-29, де кваліфіковані фахівці бюро охоче та безкоштовно нададуть Вам необхідні роз’яснення та допомогу.

БПД чистий стаціонарка


Тематика публікації:  

Останні публікації цього розділу:

В Україні розпочинається програма відновлення і підтримки жінок від ГО «Так Штаб»

Планування розвитку Зазим’я: від соціального захисту до економічного зростання

Молодь України зібралася на Рівненщині для участі у всеукраїнському тренінгу «Лідерська академія»

Абетка саморегуляції 6.0: завершено перший блок курсу з підтримки психічного здоров’я

Зміни розпочинаються з тебе: як на локальному рівні впливати на глобальні процеси. Досвід БУР

Обговорили співпрацю влади та неурядового сектору у сфері відновлення громад та регіону