Щорічна разова допомога учасникам бойових дій: правова консультація

В кінці жовтня 2020 року клієнт, який є учасником бойових дій звернувся до Бахмутського бюро правової допомоги Краматорського МЦ з надання БВПД із питанням перерахунку та виплатити невиплаченої ...

Додано:
OksanaSudak

допомога убд
Щорічна разова допомога учасникам бойових дій: правова консультація

В кінці жовтня 2020 року клієнт, який є учасником бойових дій звернувся до Бахмутського бюро правової допомоги Краматорського МЦ з надання БВПД із питанням перерахунку та виплатити невиплаченої частини щорічної разової допомоги до 05 травня у розмірі 6800, 00 грн. відповідно до рішення Конституційного суду України від 27.02.2020 року № 3-р/2020, яким визнано неконституційним окреме положення пункту 26 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення статей 12,13,14,15 та 16 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та Закону України «Про внесення змін до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

На початку жовтня клієнт вже звертався Управління праці та соціального захисту населення із вказаним вище питанням та отримав відмову, де Управління посилалось на постанову Кабінету Міністрів України від 19.02.2020 року № 112 «Деякі питання виплати у 2020 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань».

Фактично замість положених по Закону 8190 грн. клієнт отримав тільки 1390 грн. щорічної разової допомоги.

Тож, зважаючи на порушення законних прав клієнта 26.10.2020 року фахівчинею Бахмутського бюро правової допомоги було складено адміністративний позов до Управління праці та соціального захисту населення про визнання дій протиправними, зобов’язання вчинити певні дії. А вже 02.12.2020 року Донецьким окружним адміністративним судом було задоволено вимоги клієнта. А саме: визнано протиправними дії Управління праці та соціального захисту населення щодо зменшення розміру щорічної разової грошової допомоги до 05 травня за 2020 рік та зобов`язано управління праці та соціального захисту населення провести перерахунок та виплатити клієнту недоотриману частину щорічної разової грошової допомоги до 5 травня як учаснику бойових дій за 2020 рік, згідно статті 12 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, у розмірі 6800 грн.

Витяг з рішення суду:

«27.02.2020 року рішенням Конституційного Суду України №3-р/2020 було визнано неконституційним окреме положення п.26 розділу VI „Прикінцеві та перехідні положення” Бюджетного кодексу України у частині, яка передбачає, що норми і положення статей 12, 13, 14, 15 та 16 Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” (Відомості Верховної Ради України, 1993 р., № 45, ст. 425) застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевого бюджетів та бюджетів фондів загальнообов`язкового державного соціального страхування.

Відповідно до ч.2 ст.152 Конституції України, закони, інші акти або їх окремі положення, що визнані неконституційними, втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України рішення про їх неконституційність, якщо інше не встановлено самим рішенням, але не раніше дня його ухвалення.

Таким чином, починаючи з 27.02.2020 року ані положення п.26 розділу VI Бюджетного кодексу України у частині дії ст.13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» ані приписи ст.12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» у редакції п.20 Розділу ІІ Закону України «Про державний бюджет України на 2008 рік» не можуть застосовуватися при призначенні та виплаті допомоги до 5 травня для учасників бойових дій.

Отже, починаючи з 27.02.2020 року позивач набув право на соціальне забезпечення у порядку редакції ст. 12 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” від 25.12.1998 року №367-ХІV, яка передбачала розмір допомоги до 5 травня для учасників бойових дій – п`ять мінімальних пенсій за віком.


Тематика публікації:  

Останні публікації цього розділу:

Чи впливає на податки та дохід отримана гуманітарна допомога від Благодійного фонду «ССС»?

У Підволочиській громаді відкрили молодіжний простір «Знайди себе»

Програма USAID DOBRE закупила для П’ядицької громади агро обладнання вартістю понад 1,2 мільйон

Безкоштовні онлайн-консультації від психологів та психіатрів для мешканців України

Понад 80 громад та ОВА пройдуть навчання з комунікацій за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

На Рівненщині проводять дослідження щодо булінгу дітей ВПО у школах